Brazíliában fényűző „császármetszés bulikat” tartanak

„A brazilok mindent meg akarnak tervezni. Nem akarják, hogy dugóba kerüljenek úton a kórház felé. Szeretnék, ha rendben lenne a pedikűr, manikűr és gyanta, mire be kell menni a szülőszobára”.

2019.06.15. 10:50

A brazilok tudják, hogyan kell bulizni (riói karnevál, valaki?), ám most egy új társadalmi szokás kezd el terjedni az országban, ami a következő szintre emeli az ünneplés kultúráját.

A babát váró gazdag családok „császármetszés bulikat” tartanak kórházakban, valós időben – mialatt a várandós nő kés alá fekszik, a többiek virágokkal, lufikkal és cateringgel ünnepelnek odakint, illetve valamelyik közeli hozzátartozó jóvoltából élőben követik a szülőszobában folyó eseményeket.

A The Washington Post új riportja szerint a rokonok és a barátok óriási számban jelennek meg ezeken a gondosan megszervezett eseményeken, amelyet várandóssági rendezvényszervezők készítenek elő, akiket a családok megbíznak.

A kórházi bulik néha töbmillió forintnyi összegbe kerülnek a virágdíszekkel, vendégkönyvekkel, monogramos papírokkal, személyre szóló vizespalackokkal és előkelő falatokkal, írja a lap.

„Hiszen ez egy nagyon különleges alkalom” – mondja egy Casmalla nevű friss anyuka a Postnak.”Az ember a legkülönfélébb bulikra és eseményekre kiöltözik és felkészül, nem? Ez is ilyen!”

Az újság szerint Brazíliában a legmagasabb a császármetszések aránya, a szülések 55.5%-ánál. A magánkórházakban ez az arány 84%.  Magyarországon az átlag 40% körül mozog.

A programozott császár „a brazil elit státusszimbóluma”, aki megengedheti magának, ezt választja, a WHO ugyanakkor figyelmeztet, hogy a programozott császármetszés ártalmas lehet a baba és a mama rövid- és hosszútávú egészségére.

A Washington Post szerint egy Sao Paulo-i magánkórházban az elnöki lakosztályt nagyjából 500 dollárnyi összegért (140.000 Ft) lehet kibérelni, nappalival, hálószobával, erkéllyel és minibárral. A buliszervező költségei akár 10.000 dollárra (2.800.000 Ft) is rúghatnak.

„Ez a kultúránk része” – mondja Maria da Costa, a Sao Luiz kórház vezetője Sao Pauloban. „A brazilok mindent meg akarnak tervezni. Nem akarják, hogy dugóba kerüljenek úton a kórház felé. Szeretnék, ha rendben lenne a pedikűr, manikűr és gyanta, mire be kell menni a szülőszobára”.

Azért nem bánjuk, hogy nálunk senkinek nem jut eszébe ilyen elvárásokat támasztani a nők felé.

brazília buli császármetszés

Még több
Társadalom