Ártalmas-e, ha versengünk a barátainkkal?

E. Jean Carroll, az amerikai Elle tanácsadó rovatának idén 75 éves „bölcs nagy­nénije” 1993 óta válaszol az olvasók legkülönbözőbb magánéleti kérdéseire a maga utánozhatatlanul szellemes és karakán módján. Stílusa olyan magával ragadó, hogy a megoldások, amiket kínál, szinte kézenfekvőnek tűnnek. Sorozatunkban legjobb levelezéseit adjuk közre.

Ártalmas-e, ha versengünk a barátainkkal?
2019.06.15. 08:37

Kedves ELLE! Nem én vagyok a leggazdagabb, legfényűzőbb módon élő nő. Sajnos még mindig nem tehetem meg, hogy megvegyem azt a Jimmy Choo táskát, amire már régóta kuporgatok, viszont stílusosan öltözködöm, és rengeteg dicséretet kapok másoktól. Imádom a legjobb barátnőmet, de az őrületbe kerget a vadiúj Gucci pénztárcájával, amit folyamatosan az arcomba tol. A baj az, hogy egyfajta alárendeltséget érzek a kapcsolatunkban, és irigy vagyok a homlijaira. Nem csak erre a pénztárcára gondolok, egy ideje már azt érzem, hogy állandóan versenyeznem kell vele, és kezd erre rámenni  a kapcsolatunk. Mit tegyek, hogy helyrehozzam a barátságunkat anélkül, hogy adósságba verjem magam?  – Egy lány, aki próbál higgadt maradni.

Higgadj le, te elbűvölő lány! Nem fogod elhinni, de én egyszer tagja voltam egy olyan női egyletnek, ahol a nők hagyományos női oldaltartásban ültek a lovon. Addig nem éltél, amíg nem tapasztaltad meg, hogy milyen, amikor egy lovász felesége – aki egyébként úgy öltözködik, mintha ő lenne a first lady – egy női nyeregben, oldalsó ülésben lovagolva próbál téged ugyanerre megtanítani. Hogy alárendeltnek éreztem-e magam, mert nekem se tapasztalatom, se érzékem, se saját felszerelésem nem volt ehhez a hobbihoz? Igen. Azt éreztem-e, hogy ebben a versenyben mindenki leelőz, mert fogalmam sincs, hogyan kell tökéletes tartással féloldalasan egy ló hátán egyensúlyozni. Végül, egy nap sikerült mindenkit lenyűgöznöm. Hogyan? Elmondom: Nem azért, hogy kérkedjek, de a lovam szebb volt, mint bármelyik másik az istállóban. Az egylet tagjainak adrenalinszintje emiatt olyan magasra nőtt, hogy  mindannyian magukhoz képest sokkal jobban teljesítettek a házi mérkőzések során. Néha jó, ha van bennünk versenyszellem – így képes lehetsz jobb eredményeket elérni, amiből nem csak te, hanem majd a gyerekeid, unokáid is profitálhatnak. Jó esetben a versengés ügyesebbé tesz minket és jobbá a világot. Ahogy Gore Vidal mondta: „Ha nem halsz bele egy kicsit abba minden alkalommal, amikor a barátaid sikert érnek el, eleve halott vagy.“ Add a barátnőd tudtára, hogy az őrületbe kerget a Gucci pénztárcája, kívánj neki még száz ennyire kitömött tárcát, majd egy hollywoodi mosollyal előzd meg őt, hogy a nyomodba se érhessen. Sok szerencsét!

ask e jean barátok versengés versenyszellem

Még több
Társadalom