Minden, amit a szudáni tüntetéssorozatról tudni kell

A katonai tanács és a civilek vezetője nem tudnak megegyezni.

2019.06.13. 13:45

Fotó: ASHRAF SHAZLY / GETTY IMAGES

Decemberben kormányellenes tüntetések indultak Szudánban. Több hónapnyi sztrájk után áprilisban elűzték Omar al-Bashir miniszterelnököt. Elnöksége után a hatalmat ideiglenesen a katonai tanács vette át, de a tüntetők nem elégedtek meg a diktátor bukásával, az egész politikai elit menesztését követelik. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, hogy megértsük, mi zajlik az afrikai országban.

Mi történt a miniszterelnökkel?

Áprilisban egy puccs során sikerült elűzni a diktátort, aki 1989 óta vezeti az országot. A diktátor ellen háborús bűnök és a darfuri tömeggyilkosság miatt emeltek vádat. Miután sikerült megbuktatni, a katonai vezetők beleegyeztek, hogy a civil tüntetők vezetői veszik át az ideiglenes irányítást. A megállapodás ellenére mégis átmeneti kormányt alakítottak ki. A The New York Times szerint a tüntetők vezetői felajánlottak egy olyan megoldást, hogy vetésforgóban váltják a katonai és a civil vezetést. Végül, a párbeszéd nem alakult sikeresen, így a civilek két napig tartó sztrájkot hirdettek ki.

Hogyan torkollott erőszakba a tüntetés?

A sztrájkra a katonai és biztonsági erők úgy válaszoltak, hogy Szudán fővárosában váratlanul megtámadták a békésen tüntető tömeget.

A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium és a WHO szerint az erőszak 52 halálos áldozatot és 748 sebesültet követelt, habár a szervezetek szerint a gyakorlatban ennél is magasabbak a számok. A katonaság emellett internetzárlatot rendelt el, és megszüntettek minden mobilos adatforgalmat, így akadályozták meg a tüntetők információ átadását egymás között.

Más civil hírek szerint a halálos áldozatok száma több, mint 100, a holttesteket állítólag a Nílusba dobták. A Times szerint a katonák nőket erőszakoltak meg és boltokat fosztogattak, de voltak katonák, akik a tüntetők sátrait gyújtották fel, vagy megverték őket. A civilek vezetői szerint az erőszak már nem csak a fővárosban, hanem az ország több városában is kialakult.

Az UNICEF ügyvezető igazgatója, Henrietta Fore nyilatkozata szerint a halálos áldozatokból legalább 19 gyermek. “Érkeztek olyan információk, amik alapján kiderült, hogy gyermekeket letartóztattak, besorozták őket, hogy harcoljanak a tüntetők ellen és rendszerint szexuálisan bántalmazták őket. Az iskolákat, kórházakat és az egyészségügyi központokat is célba vették, a legtöbbet megsemmisítették. Az egészségügyi dolgozókat megtámadták pusztán azért, mert a munkájukat végezték. A szülők túlságosan félnek, így a gyerekeket nem engedik ki az utcára, félnek az erőszaktól, zaklatástól és a törvénytelenségtől. Vízből, élelmiszerből és gyógyszerekből országszerte hiányt szenvednek.

Az erőszakos csoport neve Rapid Support Forces, a vezetője Mohamed Hamdan, röviden Hemeti. A Times szerint ez a csoport követte el a darfuri tömeggyilkosságokat. Hemeti és a katonai csoport vezetője szoros kapcsolatban áll Szaúd-Arábiával és az Egyesült Arab Emirátusokkal, ugyanis mind a két ország dollármilliókkal támogatta a katonai erőket, amikkel sikerült megerősíteni a katonai tanács hatalmát.

Mit akarnak a tüntetők?

A demokráciát támogató mozgalom egy civilek általi vezetést akar, valamint hosszútávú ideiglenes kormány felállítását, hogy a választásokra megfelelő mértékben fel tudjanak készülni, és lehetősége legyen a rendszernek újra kialakulni. Eleinte a pro-demokráciai szervezet és a katonai tanács megegyeztek egy hároméves tervben, ami szerint felállítanak egy ideiglenes demokratikus rendszert, de a megállapodás semmissé vált, majd a katonaság bejelentette, hogy kilenc hónapon belül választásokat írnak ki. Az Associated Press szerint a katonai tanács és a tüntetés vezetői újra megkötötték az egyezséget a hároméves időszakról.

Múlt vasárnap, az erőszakot követően az NPR szerint a civil sztrájk miatt megállt az ország fővárosában az élet. A tüntetést a Sudanese Professional Association szervezet támogatta, ami szerint a sztrájk az egyetlen lehetséges eszközük a szudáni lakosoknak, amivel megmenthetik az országot a totális káosztól és bizonytalanságtól, ami a katonai tanács vezetése alatt alakult ki.

Az SPA szerint a katonai tanács állítólag szabályos választásokat akar, szerintük bármely kormány esetében, amely nem szabályos választások által kerülne hatalomra, még a törvényesség legapróbb foszlánya sem lenne meg.

Szerdán az általános sztrájkot és a civil béketüntetéseket lefújták, abban reménykednek, hogy a tárgyalások újrakezdődnek.

A katonai tanács vezetője, Abdel Fattah al-Buhran szerint: “mindenki, aki részt vett a tüntetések és a tömeg bomlasztásában, felelősségre lesz vonva.” A CNN szerint a katonai tanács elnökének beszéde után csütörtökön még mindig kimagasló volt a katonai jelenlét Szudán fővárosában csak úgy, mint az ország több pontján.

sztrájk szudán tüntetés

Még több
Társadalom