Indonéziában egyre erősebb a női antifeminista mozgalom

A világ legnagyobb lélekszámú muszlim országában egy női csoport a feminizmus letöréséért kampányol

2019.06.04. 12:56

Indonéziában, a világ legnagyobb muszlim többségű országában antifeminista mozgalom indult, nők vezetésével. Azokban az országokban, ahol az Iszlám az elsődleges vallás, gyakori, hogy a feminizmusnak nem csak az intézmények és a patriarchátus nőkhöz való hozzáállása, hanem a mélyen gyökerező vallási hagyomány is gátat szab. Sokszor a nők is egyetértenek ezzel, és azt gondolják, a feminizmus az Iszlám tanításai és kultúrája ellen való, a nyugati civilizáció eszméje, és arra próbálja rávenni a nőket, hogy lázadjanak fel férjeik ellen.

Miközben egyre több nő jut különböző szerepekhez a társadalomban, a nemek közötti egyenlőség ma már ezekben az országokban is téma, sőt, szó van az Iszlám feminizmusról is, amely a muszlim hit maszkulin interpretációktól megszabadított, modern verziója lenne, mások szerint viszont a feminizmus „méreg”, az LMBTQ+ közösség pedig „nevetséges”.

Indonéziában egy olyan antifeminista mozgalomnak lehetünk szemtanúi, amelyet nők vezetnek, és amely szerint a feminizmus eszméje olyan nyugati importcikk, ami teljesen összeegyeztethetetlen az Iszlám értékeivel.

View this post on Instagram

repost @fatima_barkatulla #Islam does not endorse the Left’s blanket stance on #abortion, nor the arbitrary reasons for which they would like to legalise it. Nor are the fallacious arguments turning abortion into an issue about women’s bodies etc. compatible with Islam. The left-wing argument for abortion is not endorsed by ANY madhab or scholar of Islam. Let Muslims not be confused about that. Arguments like: “it’s a woman’s body” “leave our bodies alone” are antithetical to Islam. Our bodies belong to God, children are a trust from God. Only in certain circumstances and with certain caveats does Islam permit an abortion. And it’s not about an arbitrary ‘choice’ or out of convenience. Muslims should not say ‘men can’t talk about women’s issues’. There is a third party in the discussion about abortion: the vulnerable, helpless baby, the impact on society – men are stakeholders in society, they are supposed to be protectors and will be answerable to God for what happens in society. The truth is the truth- whoever says it. In fact #Allah made men as shepherds over their families and over society, they will be asked about how they managed their charge. ‎The Prophet ﷺ was a man. Many scholars of Islam were men. ‎Would you shout him/them down when he made rulings regarding women? Seriously. #life #prolife #abortionrights #abortionban #mybodymychoice #nouterusnoopinion

A post shared by indonesiatanpafeminis (@indonesiatanpafeminis) on

A feminizmus elutasítása a Tanpa Feminis és az Indonesia Without Feminists csoportokban arra épül, hogy „a testem nem az enyém, hanem Allahé” – ugyanez a gondolat az, amiért alapvetően abortusz ellenesek. Az #UninstallFeminism (távolítsuk el a feminizmust) hashtag az ultrakonzervatív, tanult és a technológiában jártas emberekre utal, akik a mémek, gifek, hashtagek és instagramon jól mutató grafikák segítségével meg tudják szólítani a milleniumi nemzedéket.

Az antifeminizmus nem új jelenség Indonéziában, az Indonesia Without Dating (Indonézia randizás nélkül) szintén nagyon népszerű, már 1 millió követője van. „Ezt a mozgalmat fiatalok hozták létre fiataloknak” – mondta Dr. Dina Afrianty a La Trobe Egyetemről az ABC hírcsatornának. Ám  a Tanpa Feminis mozgalom különlegessége éppen az, hogy a puritán és konzervatív értékeiket a digitális platformok okos felhasználásával tudják terjeszteni. A csoport nagyon kiterjedt, különböző ágakkal az egyes nagyvárosokban. Mint például a Family Love Alliance csoport (Családi szeretetkötelék), amely elutasít mindent, ami szerintük veszélyt jelent a hagyományos és vallási értékekre, és főleg politikailag aktív nőkből áll. Éva Éva ellen!

antifeminizmus feminizmus indonézia iszlám muszlim nők tanpa feminis

Még több
Társadalom