A Pride hónap legjobb programjai

Mutatjuk, hogyan vehetsz részt és segíthetsz te is a társadalmi érzékenyítésben.

A Pride hónap legjobb programjai
2019.06.04. 10:32

Június a Pride hónapja nem csak Amerikában, hazánkban is. Az LMBTQ+ közösség idén is fantasztikus programokat szervez, amiknek célja a társadalmi érzékenyítés, valamint a queer közösség tagjainak összekovácsolása. Ha számodra is fontos az egyenlő bánásmód és szeretnél is tenni érte, vagy csak érdekel a meleg közösség kultúrája, mutatjuk, hogy melyek azok a filmek, könyvek, programok, amiket ne hagyj ki júniusban.

Fesztivál: Budapest Pride Fesztivál 2019 megnyitó – Június 7.

Fotó: Budapest Pride Fesztivál 2019 Megnyitó / budapestpride.hu

A 24. Budapest Pride Fesztivál megnyitóján olyan nagy nevek mondanak beszédet, mint az influencer Pusztai Olivér, a transznemű színésznő Ónodi Adél, rapper, aktivista Molnár Áron ‘NoÁr’  és Farkas Franciska színésznő. Ezzel az eseménnyel indul a Pride hónap, valamint a Háttér Társaság díjat is ugyanitt osztják ki annak a személynek, aki a legtöbbet tette az LMBTQ+ emberekért. A fontos társadalmi üzenettel átszőtt beszédek után este 10 órától kezdődik a nyitóbuli az Ankertben. Az eseményt itt találod.

Film: Cameron Post rossz nevelése

Már évek óta folyamatos párbeszéd folyik arról, hogy a filmművészetben a queer karaktereket miért nem queer színészek alakítják. Az LMBTQ közösség reprezentálása Hollywoodban és a kulturális életben szörnyen alacsony. Ez egy fontos probléma, amit nem elég észrevenni, beszélni is kell róla. Ha ennek ellenére is hollywoodi színészekre vágysz, akkor ünnepeld meg a Pride hónap első napjait a Chloë Grace Moretz főszereplésével készült, Cameron Post rossz nevelése filmmel. Az árva Cameront konzervatív nagynénje neveli a kilencvenes évek elején. A szalagavató estéjén rajtakapja, hogy Cameron egy lánnyal csókolózik, ezért egy terápiás átnevelőtáborba száműzi, hogy “kigyógyuljon” a leszbikusságból. A film a nagysikerű Emily M. Danforth regényből készült.

Színház: Dear Future Me – Monodráma – június 8.

Fotó: Dear Future Me / budapestpride.hu

“A test a lélek függvényében változik. Van, aki hosszú utat jár be, hogy közelebb kerülhessen saját identitásához.”

Ónodi Adél monodrámája a Pride hónap egyik kulcsfontosságú eseménye, mivel a színdarabot végignézve talán egy kicsit jobban megértjük azt a folyamatot, amin egy transznemű személy esik át. Adél előadása új perspektívából közelíti meg a transz létet. A darab láttán a néző egy lépcsőfokkal előrébb kerülhet abban, hogy megértse ezt az érzékeny és nehéz témát. Ha szeretnél tenni valamit az LMTQ+ közösségért, támogasd őket azzal, hogy megnézel egy előadást. Adél a márciusi ELLE címlaplánya volt, a vele készült interjút itt elolvashatod.

Köny: Takács Judit – A lélek műtétei

Takács Judit társadalomkutatónak köszönhetjük az olyan kultikus dokumentumfilmeket, mint a Meleg férfiak, hideg diktatúrák, vagy az Eltitkolt évek. Hazai viszonylatban A lélek műtétei az első tanulmány, ami a nemváltás lehetőségeit térképezi fel a magyar egészségügyben. A 2003-ban készült tanulmány azóta is az egyetlen, ami ennyire átfogó képet ad arról, milyen opciói vannak egy transznemű személynek itthon, ha szeretne teljes és boldog életet élni – a nemváltó műtét után.

Drag show: Miss Mandarin önálló estje – június 13

Fotó: budapestprtide.hu

Kevés szórakoztatóbb előadási forma létezik a világon, mint a drag show. Magyarországon Miss Mandarin a drag kultúra egyik régi motorosának számít, egy élő legenda, aki nem csak színpadi ruháival, hanem elképesztő humorával, tehetségével kápráztatja el a nézőket. Tölgyesy Zoltán színpadi perszónájáról, karrierjéről és a magyar drag kultúráról is részletesen mesél majd a KuglerArt szalonban.

Dokumentumfilm: Paris Is Burning

Ha szeretnéd mélyebben beleásni magad az LMBTQ+ történelmébe, a Paris Is Burning című amerikai dokumentumfilmet ne hagyd ki. Ha megnézed a másfél órás alkotást, átfogó képet kapsz arról, hogyan szerveződött az underground szubkultúra a nyolcvanas években New Yorkban, aminek tagjai leszbikusok, melegek, transzneműek és drag queenek. Jennie Livingston dokumentumfilmjén keresztül nyomon követhetjük azokat a fiatalokat, akiket másságuk miatt szüleik kidobtak otthonról, ezért csoportba szerveződve küzdenek az egyenlő bánásmódért, amit alapvetően mindannyian megérdemlünk. A kultikus dokumentumfilm részletesen bemutatja a “ballroom”-ot is, ahol a közösség tagjai divatbemutatókat és táncpárbajokat tartottak különböző trófeákért. A Paris Is Burning elérhető Netflixen.

Divine és John Waters

Ha a Paris Is Burning után nem tudod, mit nézz, amiben drag queenek is szerepelnek, John Waters rendező alkotásait ajánljuk, legtöbb filmjének főszereplője a legikonikusabb drag queen, Divine.  Netflixen már elérhető a Pose című sorozat (itt írtunk róla), ami rekordszámú LMBTQ+ személyt foglalkoztatott, a Ryan Murphy által létrehozott első évad a New Yorki ball roomokat mutatja be. Nemsokára érkezik a sorozat folytatása!

Történelem: Pride Academy: Stonewall öröksége – június 24.

Fotó: budapestpride.hu

Ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a meleg kultúrához, és szélesebb szemszögből vizsgálhassuk azt, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a történelmi hátterével. Tökéletes alkalom nyílik ebben a hónapban, hogy megismerjük, hogyan törtek utat maguknak az LMBTQ+ emberek az idők folyamán, mi történt a kultikus Stonewall Innben, de a legfontosabb: milyen irányba halad a magyar társadalom az elfogadás útján? Az eseményt itt találod.

Kincsvadászat a Háttér Archívumban – június 17.

Fotó: budapestpride.hu

Sokan nem tudják, de a belváros közepén található Háttértársaság az archívumában hosszú évtizedek óta gyűjt minden olyan cikket, könyvet, műsort, újságot, amiben az LMBTQ+ közösség akár egy mondat erejéig is, de szerepel. Aki szeretne ebben a témában kultúrálódni, itt beleáshatja magát a munkába, hiszen hol máshol kezdődhet egy izgalmas kultúra felfedezése, mint a saját archívumában? Ha ott vagy, lapozz át pár One magazint, ami a világ első számú, kifejezetten melegeknek készült újságja volt, amit 1952-ben, Amerikában alapítottak. A Háttértársaság Archívumában igazi kincsekre lelhetsz, csak keresni kell. Június 17-én az Archívum kincsvadászatot szervez, ne hagyd ki!

Csáka Eszter

előbújás lmbtq meleg közösség pride

Még több
Társadalom