Zergi Bori: “A család számomra összetartozást jelent”

Zergi Bori magyar fotós több fotósorozathoz a nagymamáját fotózta le, mint modell. A koncepciót az egész ország imádja, hatalmas sikert arattak a rendhagyó képek. Borit az ideális családról és a hagyományok, értékek megőrzéséről kérdeztük.

2019.05.03. 08:02

Mit jelent szerinted ma a család fogalma?

A 21. században már nagyon sok mindent jelent az, hogy család. Ma már nem csak férj, feleség, gyerek(ek) lehetnek egy család. Nekem például még nincsenek gyerekeim, jelenleg a vőlegényem és a macskáink jelentik számomra a családot. Van, aki a jóbarátaira és van, aki a párjára tekint családként. Ez a fogalom számomra inkább egy szoros kötődést, összetartozást jelent, nemtől, kortól, összetételtől függetlenül.

Milyen kép ugrik be neked arra a szóra, hogy álomcsalád? Hogyan képzeled el az ideális családot? 

Nyugodt, boldog, összetartó család jut eszembe, ahol harmónia van és béke. Én ezt gyerkőcökkel, a jövendőbeli férjemmel képzelem, boldog nagyszülőkkel, dédszülőkkel az oldalunkon. De teljesen mindegy, hogy hány gyerekünk lesz, vagy lesz e egyáltalán. Nagyon sokféle családot láttam már, ezért nem tudom konkrétan meghatározni, hogy mi jelenti az ideális családot. Amikor a családmodelles anyaghoz fotóztam a magazinba, akkor testközelből is megismerhettem nem éppen átlagos családokat, és ugyanúgy ideálisnak gondolom a meleg szülőket, az egyedülálló szülőket, az öt gyermekes családot, vagy a gyermek nélkül családi életet élő embereket is.

Hogyan lehet ma egy kapcsolatot több évtizeden át fenntartani? Lehet a nagyszülők után csinálni? Ha igen, hogyan?

Szerintem egy jó kapcsolatban nagyon fontos az elfogadás, hogy megértsük a másikat, és kompromisszumokat kössünk. Egy kapcsolatot ápolni kell, építeni, ha azt szeretnénk, hogy hosszú távon működjön. Tudnunk kell elismerni a másikat, támogatást kell adnunk, a hibákat megbocsátanunk. Fontos a közös érdeklődés, közös hobbi, de úgyanúgy kell legyen a párkapcsolatban is személyes tér, ami csak a miénk. A mai felgyorsult világban már nehéz olyan szinten egymásra koncentrálni, mint monjuk 50-60 évvel ezelőtt, amikor a nagyszüleim is összeházasodtak. Nem tudom, hogy utánuk lehet-e csinálni, vagy utánuk kell-e egyáltalán. Mindenesetre, példaértékü egy 55 éve működő házasság.

View this post on Instagram

✨szeretném megosztani veletek az utóbbi éveim legkedvesebb fotósorozatát, amit tavaly készítettem az én drága nagyszüleimről. 👵🏻👴🏻 ez az első olyan fotóm itt a borcsa feedben, ami nem telefonnal készült, és lehet, hogy nem is az utolsó. ☺️úgy éreztem, hogy szeretnék egy picit többet megmutatni nektek az “igazi” fotóimból. tehát, ők itt a nagyszüleim, az apukám szülei. szerény életet élnek falun, van egy szép hàzuk, három unokájuk, az egyik én vagyok. 🌚 sok szép emlék köt a nagyszüleimhez, gyerekkoromban a szentestéket mindig együtt töltöttük. 🎄ha visszagondolok, az egyik legszebb karácsonyi emlékem az, amikor mamával mézeskalácsokat szaggattunk, kint pedig szakadt a hó. gyerekkoromban voltak fehér karácsonyok, néha szánkón húztuk fel egymàst mamáékig a bátyámmal. ❄️ szerettem mamáek régi sparlehtjét, a karácsonyi menüt mindig azon melegítették fel. 🍵 én azóta is a sparhelten főzöm a teám, ha náluk vagyok!☕️ az insta sztorimba feltettem a többi fotót (XMAS highlightban is megtalàljàtok), és leírtam mèg nèhàny karácsonyi, nagyszülős emlèket a gyerekkoromból, olvassàtok el!⛄️ nagyon hiànyzik gyereknek lenni, gondtalanul játszani a hóban, és a mama hókiflijèt enni… ❤️

A post shared by zergi bori (@borcsaphoto) on

Szerinted hogyan kapcsolódik össze a hagyományok és a modernség szerepe egy családban? 

A családunkban kevés hagyomány volt, de a karácsonyi közös vacsorák a nagyszüleimnél, vagy a húsvéti mákosgubás családi reggelik elmaradhatatlanok voltak, amíg otthon laktunk, és persze, amíg a szüleim el nem váltak. Gyerekként egyáltalán nem értékeltem ezeket a dolgokat, de felnőttként, a felgyorsult modern életvitel mellett ezt már teljesen átértékeltem, és kezd tudatosulni bennem, hogy a családi hagyományok megőrzése, és majd a továbbadása fontos dolog. Szerintem egy hagyománynak nem feltétlenül kell több évtizedes múltra visszanyúlnia, akár magunknak is teremthetünk újakat. A párommal nekünk is vannak saját magunk által felállított hagyományaink, például, hogy Anti húsvétkor kalácsot süt, vagy az, hogy szezon előtt nyaralunk a Balatonon. Most, hogy vidékre költöztünk, valószínűleg több hagyomány jön az életünkbe, engem például idén már meglocsoltak a gyerekek, Anti pedig májusfát állított a falu többi “legényével”. Úgy érzem, ezek a hagyományok jó dolgok, és összecsiszolják a családokat, közösségeket.

A május 7-i Elle x Societe Talks eseményém a család lesz a központi téma, a vendégeket, Daisy Kalant, Árpa Attilát, Pásztor Annát és Lakatos Márkot Ott Anna fogja kérdezni. Itt megvásárolhatod a jegyet, hogy ne maradj le!

család családmodell elle x societe talks zergi bori

Még több
Társadalom