Cynthia Nixon: „Ez a gond mai szemmel a Szex és New Yorkkal”

Kizárólag fehér, gazdag nők harcoltak a felemelkedésért

2019.05.03. 14:47

Milyen lenne a Szex és New York sorozat 2019-ben? Lenne Carrie-nek legalább egy kevert etnikumú barátnője, aki valamelyest reprezentálná New York sokszínű lakosságát? Vagy egy olyan, aki Manolo Blahnikok helyett filléres cipőkben jár? Ezek a kérdések kerültek fókuszba az IndieWire friss interjújában Cynthia Nixonnal – akire mindannyian a helyes vörös jogásznő, Miranda szerepéből emlékszünk: több mint 20 évvel a legendás sorozat indulása után felmerül a kérdés, vajon mennyire tekinthető feministának a Szex és New York.

„Szerintem baj, hogy mindannyian fehér nők voltunk” – kezdi Cynthia Nixon. „Emellett még azt nagyon nehéz megemésztenem visszatekintve, mennyire pénz központú volt a sorozat, ha értik, mire gondolok”. Carrie Bradshaw és barátnői igazi fashionisták voltak, a legdrágább márkák bemutatóira jártak és állandóan drága koktélokat ittak. Hogyan tudták volna megengedni maguknak a vágyott ruhákkal telerakott gardróbókat, ha Miranda nem egy ismert ügyvédi iroda tagja és Carrie nem irigyelt best-seller író? Bár, mi tagadás, az egyik karakter valóban a munkásosztályt testesítette meg, akire Cynthia Nixon így emlékezett: „Steve, aki a férjem volt a történet szerint, állt talán ehhez a legközelebb. De a női szereplők közül senki sem”.

Cynthia Nixon kijelentései felhívják a figyelmet az önreflexió fontosságára, bár a vita már húsz évvel ezelőtt elkezdődött: „Amikor a sorozat debütált, egyből jöttek a kételyek, vajon mennyire lesz feminista. Aztán a saját karakteremet elnézve azt gondoltam, ez butaság, hiszen Miranda teljes mértékben feminista” – magyarázza Nixon. „Ma azt gondolom, a Szex és New York a feminista mozgalom sok hibáját is megmutatta. Olyan volt, mintha csak a gazdag fehér nők harcolnának a felemelkedésükért. Most már szinte viccnek hangzik”.

carrie bradshaw Cynthia Nixon INdieWire Szex és New York

Még több
Társadalom