Örökre eltörölni? Miért sínylik meg jobban a nők az internetes kirekesztést

Ne nyisd ki a szád, ha csak nem ezerszer ellenőrzöd, amit mondani akarsz.

2019.04.24. 20:36

Az internetes visszavágások és trollkodás korszakában élünk. Több százezer, vagy akár millió követővel rendelkező sztárok, vagy népszerű személyek percek alatt kerülhetnek az internetezők utálatának kereszttüzébe. Gyakran előfordul, hogy indokolt viták alakulnak ki: jogosan vonhatók felelősségre az internetezők által azok, akik pont, hogy az internettel keresnek pénzt?

Nemrég észrevettem egy nagyon aggasztó, új trendet. Amikor egy férfi híresség elszúr valamit, pár hétig csendesen megbújik a média elől, majd a billentyűzet felett hamvaiból újjászületve mindenki elfelejti a baklövést. Egy nő esetében teljesen más a helyzet. Egyetlen fiaskó elég, hogy teljesen megsemmisítsék az internetezők. A nő nem hibázhat. Ha mégis, azonnal eléri hogy értéktelennek kiáltsák ki.

Az internetes szójárás ezt a jelenséget ‘kirekesztésnek’ vagy ‘törlésnek’ nevezi, ami az elmúlt hetekben olyanná duzzadt, mint egy nagyon dühös, bosszúszomjas szörny.

A hónap elején egy divat influenszer, Dani Austin mindenféle kiegészítőkből álló kollekciót hozott létre. A kollekció egyes részei, például a táskák a Valentino egyik darabjának tökéletes koppintásai. A népszerű Instagram oldal, a divatfigyelő Diet Prada azonnal kiszúrta a hibát, és rögtön ‘kihívta’ az influenszert. Ezzel pedig megkezdődött a Canossa-járás.

View this post on Instagram

A couple of days ago I talked about how my morning routine needed some TLC. 🙋🏼‍♀️ Well, I filmed a YouTube video on the 5 changes coming to my SPRING routine. 🎥 No one likes change and I am right there with ya. 🙅🏼‍♀️ I have been trying to not think about new routines as “change” but rather small “improvements” to my every day. 🙌🏻 Come on over to my YouTube channel and let’s chit-chat about some minor daily habits that can have a big impact on our daily life. 💪🏻The internet is about to flood you with content on how you should be a different person because the season changed. 🤷🏼‍♀️Dr. Dan ain’t about that because you are a hot sassy just the way you are. 🤩BUT HEY we could all use some vegetables, exercise, and @dove in our lives. 💁🏼‍♀️Come on ova, and let’s REFRESH for spring together. 🥳 Link in bio to watch the video! . . How are you getting yourself ready for spring?? #SuperiorShower #Walmart #partner

A post shared by Dani Austin (@daniaustin) on

“Ez a nő egyszerűen rettenetes!” -írta egy kommentelő. “Tüntessük el ezt a nőt, és azokat, akik kedvelik, innen az internetről!”. “Az Isten szerelmére, lehetne, hogy kirekesszünk minden Instaribit?” Ennél még sokkal durvább jelzőkkel is illeték. Nem először történt meg, hogy a Diet Prada kommentjeit böngészve megállapítottam, hogy már megint elkezdődött egy újabb harc, ami egy másodperc alatt robbant ki.

View this post on Instagram

Valenti-NOOOO! Another day, another influencer launching a line full of knock offs. This time, instead of cherry picking fashion’s greatest hits, @daniaustin ‘s recently relaunched bag line @keelyd seems to be comprised entirely of @maisonvalentino Rockstud bags from the last few years. We smell another shady Alibaba import business. Swipe to see all + some cringeworthy irony from the brand’s instagram. • #valentino #valentinogaravani #maisonvalentino #rockstud #rockstuds #blogger #influencer #knockoff #alibaba #aliexpress #daniaustin #keelyd #import #leather #accessories #bags #purseaddict #clutch #envelopeclutch #utilitybag #trapezebag #crossbody #studs #punk #glam #ootd #wiwt #dietprada

A post shared by Diet Prada ™ (@diet_prada) on

Persze, szükség lett volna az alapos kutatásra és utánajárásra, mielőtt az illető létrehozta volna a koppincs táskákat, de ő is csak emberből van, és az emberek időnként hibáznak. Egy elbaltázott lépés miatt órák leforgása alatt kirekesztette őt az internet. A büntetést kiszabták, de a Diet Prada vajon vállalja érte a felelősséget, mint felbújtó?

A duó (itt már írtunk bővebben arról, kik alkotják a fiókot) egyértelműen élharcosként tekintenek magukra, akik igazságot szolgáltatnak a divatvilág káoszfelhőjében. Annak ellenére, hogy nagyon szeretem a Diet Prada-t, ők is hibásak azért, hogy ekkora trend lett a kirekesztés jelensége. Mivel nem egy beszélgetést indítanak el a posztjaikkal, hanem vádaskodnak és lejárató kampányt indítanak. Az Instagram népe, mint bíróság talán természetes ebben a digitális világban, de pont ugyanannyira veszélyes is.

Számomra a leginkább bicskanyitogató példa a témában, amikor a feminista író és aktivista, Chidera Eggerue, azaz Sumflower ezt írta az (azóta letörölt) twitter posztjában: “Ha a férfiak azért követnek el öngyilkosságot, mert nem képesek sírni, az miért az én problémám?” Az incidens hirtelen arra sarkallta az embereket, hogy kirekesszék, tömegesen kezdjék el kikövetni, és jelenteni az írót, és a munkásságát – amiért nemrég ugyanez a közösség a magasba emelte.

Félreértés ne essék, egyáltalán nem értek egyet ezzel a kijelentéssel, nem kapcsolódik ahhoz a gondolatmenethez, ami az én olvasatomban feminizmust jelent (igen, szerintem a feminizmusban fontosak a férfiak is). Elképesztően furcsa számomra, hogy egy olyan nőt kezdtek el boszorkányüldözni, aki létrehozta a #saggyboobsmatter vagyis a ‘nagyobbmellisszámít’ mozgalmat, és jogosan tehetjük fel a kérdést: Miért fordult visszájára minden, amit eddig tett a nőkért? Ahelyett, hogy békésen nem értenénk egyet egymással, ma már inkább letöröljük, jelentjük és kitaszítjuk a másikat, hogy örökre elfelejtődjön.

Tényleg az lenne az elvárás, hogy a nők mindig mindenben értsenek egyet és soha ne hibázzanak? Vagy ez csupán tükrözi az internet egyre csak mélyülő empátiahiányát? Senkit se érjen meglepetésként, hogy a nőkre ez is másképpen (rosszabbul) vetül ki, mint a férfiakra.

Legutóbb Ariana Grandén nevetett a világ, aki csak hibásan varratott fel egy tetoválást, de a média és az emberek képtelenek voltak továbblépni. Előtte azért hibáztatták, hogy Mac Millert a halálba kergette. De tényleg vele van a baj, vagy csak képtelenek vagyunk egy percre is a másik helyzetébe képzelni magunkat?

A fiatal nők számára Dani Austin vagy Sumflower esetei mind azt üzenik: ne kockáztass. Ne próbálj ki új dolgokat. Ne nyisd ki a szád, ha csak nem ezerszer ellenőrzöd, amit mondani akarsz.

A két nő által kiváltott reakciók azonos gyökerekkel rendelkeznek. Nem egyetlen nő a felelős egy teljes kultúráért. Egyszerűbb a félelmeinket egy személyre ráruházni – például: Dani hazugságot próbál eladni nekünk! A kamu táskái a tökéletes metaforája annak, hogy mi a baj a világgal! – mint mondjuk a geopolitikai problémákra fókuszálni, amik azért, lássuk be, sokkal fontosabb gondjaink valójában.

diet prada influencer kirekesztés

Még több
Társadalom