Szoknya alá fotózni Angliában bűncselekménynek számít

Gina Martin törvényjavaslata egy kicsivel könnyebbé tette a nők életét

Szoknya alá fotózni Angliában bűncselekménynek számít
2019.04.16. 08:22

Angliában két napja hivatalosan is bűntethető az a személy, aki mások szoknyája alá benyúlva fotót készít. Az aktivista Gina Martin 18 hónapig tartó, fáradhatatlan kampányolásának köszönhetően, az áldozatok most már hivatalos feljelentést tehetnek az elkövetők ellen, akiket azonnal letartóztathatnak. Maximum két év szabadságvesztést kaphat az, aki beleegyezés nélkül mások szoknyája alatt készít fotókat vagy videófelvételeket.

A rendőrségi jelentések alapján kiderült, hogy Nagy-Britanniában 2015-2017-ig 78 áldozat jelentette az incidenst, míg csak 2018-ban 98 esetet regisztráltak.

A 27 éves Gina Martint egy zenei fesztiválon érte a kellemetlen meglepetés, hogy két férfi befotózott a szoknyája alá. Az aktivista rendőrt hívott, és kiderült, hogy nem számít bűncselekménynek a két férfi tette, ezért még csak arra sem tudták utasítani őket, hogy töröljék le a bizonyos fotót. Martin megszégyenülve és megalázva érezte magát. Teljes joggal, hiszen elképzelhetetlenül hangzik, hogy (nagy százalékban) férfiak már ilyen cselekedetekre is képesek. A nők jelentős hányada tapasztalta már, milyen az, amikor kéretlen kezek vagy szavak illetik őket.

Nappal, amikor a túlzsúfolt villamoson próbáljuk kitalálni, hogy ki fogdos és vajon hogyan kezeljük a helyzetet, és éjszaka, amikor a kulcscsomónkkal zsebünkben megyünk haza, nehogy valaki belénk kössön, csak mert a női nemet képviseljük. A buszon, villamoson, az uszodában, bárhol előfordulhat, hogy utánunk füttyentenek, beszólnak, de még hozzánk is érnek. Ezekkel a megalázó helyzetekkel együtt kell élnünk, mert nincs más opció. A szoknya alá fotózás viszont már olyan zaklatás, ami minden határt túllép. Szomorú és egyben iszonyatosan ijesztő, hogy szükség van olyan törvényre, ami kimondja, hogy tilos a lányok ruhája alá benyúlni, fotózni, majd a megszerzett ‘kincset’ mutogatni. Felfoghatatlan, hogy vannak, akik ezzel szórakoznak.

Gina Martin is megelégelte, és több millió angliai nőnek tett szívességet a törvényjavaslatával. A fiatal lány az incidens előtt háromszor is szólt a két férfinak, hogy hagyják békén, de ők folyamatosan inzultálták. Martin egy kicsivel jobbá tette a világot a nők számára.

View this post on Instagram

WE FOUGHT THE LAW AND… WE WON. 💥💥💥💥💥💥 18 months ago a man stuck his hand between my legs and took photos of my crotch without my consent. 18 months ago I decided I wasn't going to brush sexual assault off anymore. 18 months ago I discovered it wasn't sexual offence and decided I was going to try and change the law for all of us. Today, our progressive, gender-inclusive, legally sound bill to make upskirting a sexual offence passed it's last stage. With no legal or political experience I manage to change the law and enact the Voyeruism Offences act. Sexual harrassment does not have to be part of you life. It's does not have to be 'just the way it is', and if you don't like something, you can change it. I am living proof of that. Thank you all for all of your messages, sharing the campaign and all the general amazing love you have given me during what has been the hardest period of my life. Guys. We did it. 💗 And to sir Christopher Chope I say: nice try. 👋👋👋👋

A post shared by G I N A M A R T I N (@ginamartinuk) on

A helyzet abszurditása, hogy az aktivista utólag rengeteg embertől megkapta (többek között nőktől is), hogy ő volt a hibás, mert szoknyában ment el egy koncertre. Egy szoknya, vagy kivágott felső viselése mióta jelent zöld utat arra, hogy egy nő testét szexuális tárgyként kezeljék? Nagyon rossz úton járunk, hogyha ezt szó nélkül tűrjük.

anglia bűncselekmény szexuális zaklatás szoknya

Még több
Társadalom