Állítólag egy évig kínoztak Szaúd-Arábiában három női aktivistát

Korbácsolásról, elektrosokkról és szexuális zaklatásról is beszámoltak

2019.03.29. 12:33

Szaúdi női aktivisták, akiket majdnem egy éve fogva tartottak, szerdán azt állították, hogy maszkos alakok kínozták és szexuálisan bántalmazzák őket. A France-Presse nemzetközi hírhálózat szerint a büntetőbíróságon a nők zokogva vigasztalták egymás, míg a fogvatartás körülményeiről beszéltek. Olyan kínzásokat kellett átélniük, mint a korbácsolás, elektromos sokk, de szexuálisan is zaklatták őket.

Az egyik nő öngyilkossági kísérletet is megkísérelt a kínzás után. A kormány tagadja a vádakat, szerintük semmilyen illegális tevékenység nem zajlik a börtönökben.

A New York Times szerint a nőket ‘áruló’-nak titulálták, és azzal vádolták őket, hogy külföldi ügynökségeknek fontos nemzetbiztonsági információkat adtak át, hogy aláássák Szaúd-Arábia nemzetbiztonságát.

A Human Rights Watch szerint ‘majdnem száz százalékig biztos, hogy a nők emberi jogi tevékenységei miatt vádolták meg őket’. A vádlottakat – Loujan al-Hathloul emberjogi aktivista, Eman al-Nafjan blogger és Hatoon al-Fassi egyetemi professzor – tavaly nyáron tartóztatták le, röviddel azelőtt, hogy feloldották a nők autóvezetési jogát. Azok szerint, akik jól ismerik a három nő ügyét, a letartóztatás egyértelműen azért történt, mert harcoltak a női jogokért.

A Britt Parlament egy csoportja és az Amerikai Egyesült Államok kilenc szenátora kérvényezték, hogy engedjék szabadon a három aktivistát.

emberi jogok női akivisták női jogok szaúd-arábia

Még több
Társadalom