Új-Zéland miniszterelnöknője megmutatta: együttérzéssel is lehet kormányozni

A christchruchi terrortámadás után leckét adott a világnak országvezetésből.

2019.03.21. 15:56

Múlt pénteken 49 ember életét követelte az Új-Zélandi terrortámadás. További 50 ember sérült meg a merényletben, és a christchurchi tragédiát a miniszterelnök az ország történelmének legsötétebb napjának nyilvánította. A támadó két mecsetben kezdett el válogatás nélkül lövöldözni az imádkozó emberekre, egyértelműsítve muszlim- és bevándorlóellenes nézeteit. Új-Zéland azóta is sokkban van, a fehér felsőbbrendűség erőszakossága pedig az egész világon nyomot hagyott.

A terror és káosz közepén az új-zélandi miniszterelnök, Jacinda Ardern pontosan tudta, hogy mit kell mondania.

A 38 éves miniszterelnök elmondta, hogy szerinte egyértelműen ez a legsötétebb nap az ország történelmében. “Ami itt történt, az egy rendkívüli és példátlan cselekmény. Mindenki, aki bármennyire is érintett volt a merényletben, akár bevándorlóként, akár menekültként tartózkodik itt, tekintse Új-Zélandot az otthonának, mert közénk tartoztok. Aki végrehajtotta a merényletet, annak ez az ország nem a hazája, nincsen helye Új-Zélandon.”

Nem beszélt hosszan, de a mondanivalója egyértelmű volt: Az új-zélandi kormány az áldozatok és a muszlim közösség mellett áll és száz százalékosan elhatárolódik a terrorizmustól és az erőszaktól. Az elkövetkezendő napokban Ardern a jó vezetés mintaképévé vált, és sokan dícsértéka támadásokra adott elegáns és empatikus reakciója miatt.

Ardern Új-Zéland legfiatalabb női miniszterelnöke, 2017-ben választották meg. Népszerűségét annak köszönheti, hogy különösen jó képességgel tud a nyilvánossághoz szólni. Az elnökségének egyik elképesztő mérföldköve volt, amikor az irodájában szülte meg a gyerekét, majd újszülött babáját magával vitte az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlésére.

2018-ban a Times “A világ 100 legbefolyásosabb embere” listáján szerepelt, Sheryl Sandbert pedig ezt írta róla:  “Ardern nem csak egy országot irányít, hanem megváltoztatja a játékszabályokat, ami a fiatal lányoknak és nőknek a javára válik szerte a világon.”

A tömegmészárlás óta Ardern bebizonyította, hogy ezek az állítások mind igazak róla. Találkozott az áldozatok családjaival, és kifejezte együttérzését.

Bejelentette, hogy a kormány állja minden áldozat temetésének költségét, amellett, hogy a családok jövedelméhez is hozzátesznek. A merénylet után rögtön, feketébe öltözve és burkát viselve látogatta meg a menekülteket és a muszlim közösséget, ezzel kifejezve tiszteletét.

Hétfőn bejelentette, hogy hamarosan szignifikáns változást eszközölnek a fegyvertartási törvényekben. Az Új-Zélandi lakosokkal tudatta, hogy nyomozás indul a lövöldözésről, beleértve azt is, hogy a titkosszolgálatok miért nem tudtak a közelgő eseményről.

A The Guardian írja: Ardern bejelentette, hogy pénteken két perces néma csönddel emlékeznek az áldozatokról, amit pedig a nemzeti rádió és televízió is közvetíteni fog.

Suzanne Moore, a The Guardian újságírója szerint: “Andern olyan konszenzust alakított ki, aminek alapja a cselekvés, a törődés és az egység. A terrorizmus a másságot látja egyedül, és meg akarja semmisíteni, míg Ardern tiszteli és kapcsolódni akar hozzá.”

A merénylet utáni első parlamenti beszédében Ardern egyértelműsítette, hogy nem fogja kiejteni a merénylő nevét. “Sok dolgot szeretett volna elérni a terrorcselekménnyel, és a hírnév volt az egyik. Éppen ezért tőlem soha senki nem fogja hallani a merénylő nevét. Az áldozatokét viszont igen, inkább róluk kell beszélni, mint arról az emberről, aki elvette az életüket. A hírnévre pályázott, de itt Új-Zélandon nem kap tőlünk semmit. Még annyit sem, hogy kimondjuk a nevét.” Majd beszédét egy arab mondással zárta, ami a békességről szólt.

Ardern, 38 éves anyukaként történelmet írt, bemutatta, hogy egy ország miniszterelnöke lehet érzékeny, együttérző, átgondolt és hatékony is egyben – szóval, amikor a saját vezetőinkre gondolunk, miért érjük be ennél kevesebbel?

christchurch feminizmus jacinda ardern ministerelnök

Még több
Társadalom