Nobel-díjra jelölték a 16 éves környezetvédelmi aktivistát

Greta Thunberg a globális felmelegedés elleni akcióra buzdít

2019.03.18. 18:03

FOTÓ: MICHAEL CAMPANELL / GETTY IMAGES

Greta Thunberg 16 éves svéd tanulót és aktivistát Nobel-békedíjra jelölték a klímaváltozás és a globális felemelkedés ellen tett erőfeszítéseiért. Thunberg akkor került reflektorfénybe, amikor három héten át minden nap ott ült a svéd Parlament épülete előtt tavaly augusztusban, amikor még csak 15 éves volt, és azért protestált, hogy a politikusok tegyenek valamit a klímakrízis ellen. Akcióit kiposztolta az Instagramra és a Twitterre, így hamar terjedt a hírük.

2018 szeptemberében Thunberg addig állt a Svéd Országgyűlés előtt minden pénteken, amíg alá nem írtak egy egyezményt, miszerint a hőmérséklet emelkedést két celsius fok alatt tartják. (Thunberg javaslata egyezik Franciaország Párizsi Egyezményével, amely az Egyesült Nemzetek Éghajlatváltozási Keretegyezményén belül született, és a klímaváltozás és hatásai ellen küzd).

Thunberg Nobel-díjra jelölése épp eddigi legnagyobb sztrájkja előtt érkezett. Pénteken #FridaysforFuture mozgosítása révén 1659 helyen a világ 105 országában tüntetnek diákok a jó ügy érdekáben.

„Greta Thunberget azért terjesztettük fel a díjra, mert ha semmit nem teszünk azért, hogy megállítsuk a klímaváltozást, háborúk, konfliktusok és újabb menekülthullámok oka lesz” – mondta az egyik norvég parlamenti képviselő, Freddy Andre Ovstegard. „Greta Thunberg hatalmas tömegmozgalmat indított el, amivel, úgy látjuk, nagyon sokat tett a békéért” – tette hozzá.

Ha Greta elnyeri a díjat, ő lesz a legfiatalabb valaha volt Nobel-díjas a kategóriájában. Mint tudjuk, előtte a legfiatalabb Béke-Nobel-díjas Malala Yousafzai volt, aki 2014-ben, 17 évesen kapta meg a díjat, mert a tálibok ellen kiállva harcolt a nők oktatásáért Pakisztánban. Yousafzait egy tálib fegyveres fejbe lőtte 2012-ben, a lány ezután osztotta meg történetét a világgal.

A Nobel-díj nyerteseket hivatalosan októberben jelentik majd be, a Nobel Bizottság többségi szavazása után. A díjátadó ceremónia pedig december 10-én lesz Oslóban.

béke greta thunberg nobel-díj

Még több
Társadalom