A Celebface leleplezi a Photoshop csalásokat és a valódi egyediségért küzd

A hitelesség az új tökéletes, de hogy lehet bizonyítani?

2019.03.05. 19:36

Kendall Jenner csípővonala varázsütésre vékonyabbnak tűnik néhány képen, Heidi Klum dekoltázsa hirtelen a duplájára nőtt, Bella Hadid hasa pedig egyik napról a másikra izmosabb… Ez csak néhány példa azok közül a varázslatos az átalakulások közül, amikkel a ‘Celebface’ majdnem egy millió követőt szerzett. Egy Instagram oldal, ami lerántja a leplet a sztárok retusált fotóiról, amiket saját közösségi felületükön osztanak meg. Hogy minél érzékletesebben mutassa be a retusálást, az oldal készítője az érintetlen, eredeti fotót a feltuningolt változata mellé illeszti. “Üdvözöllek a valóságban. Ha nem akarsz tudomást venni az igazságról, akkor hagyd el az oldalt.” – mutatkozik be az Instagram oldal.

A fiókot a 24 éves Anna kezeli, aki nem hajlandó ennél jobban felfedni identitását. Instagram üzenetben elárulta, 2015 júliusában indította el az oldalt azzal a céllal, hogy felfedje, még a celebek sem tudnak megfelelni a szépségipar irreális elvárásainak. Annának megvannak a maga forrásai, az eredeti képeket fotósoktól, barátoktól és modellek ügynökeitől szerzi. Az eredeti fotók megmutatnak minden csalást, az ajakfeltöltéstől kezdve az orr elvékonyításáig. Egy-egy poszt néha sokkoló és felháborító, például, amikor egy híresség a saját gyerekei testét photoshopolja. Mások pedig csak enyhe figyelmeztető jelként szolgálnak, hogy ne felejtsük el, kedvenc hírességeink is ugyanolyan elégedetlenek a saját külsőjükkel, mint bárki más.

A Celebface hirtelen lett nagyon népszerű, Anna szerint Khloe Kardashian letiltotta, két sminkmester pedig perrel fenyegette meg. Ennek ellenére erős követői bázisa van, akik a kommentek alapján sokkal jobban érzik magukat az igazság tudatában.

A Celebface egyik kedvenc témája azonban mégsem egy sztár, hanem Sarah McDaniel 23 éves modell, aki számtalan alkalommal megjelent az oldalon, mert a Celebface szerint az egyedinek számító, különböző színű- egyik barna a másik zöldeskék – szemei csak a Photoshopnak köszönhetők. Márpedig McDanielt ez a szépséghiba teszi különlegessé abban a világban, ahol a sztárok és a modellek arcát az unalmas tökéletességig retusálják és szabják át.

McDaniel először 2016-ban tűnt fel az interneten, amikor a megújult Playboy magazin címlapján szerepelt (ekkor hagyott fel a Playboy a teljes meztelenséggel és a nagy mértékű retusálással). McDaniel egy lány a szomszédból típusú arc volt, akkor már Snapchat és Instagram sztárnak számított. Hogy felhívja a figyelmet a betegségére, több interjúban elárulta, hogy szemei azért más színűek, mer heterokrómiában szenved, aminek eredményeképpen a szemben található írisz elszíneződik.

Ahogyan Lauren Hutton a fogaival, McDaniel is a tökéletlenségével tűnt a megfelelő címlaplánynak a Playboy millenniumi számába.

Nagyjából ugyanebben az időben, Anna is felfedezte McDanielt. A Celebface posztolt egy fotósorozatot, amin látszódik, hogyan változott a modell szemének színe az évek alatt, barna árnyalatból egészen a kék színig, feltételezve, hogy kontaktlencse, vagy valamilyen mesterséges beavatkozás áll a háttérben. Ahogy mindkét Instagram oldal követőinek száma elkezdett növekedni, Celebface egyre többet foglalkozott a témával, olyan ismert nők képeivel szembe állítva McDanielt, akiknek ténylegesen heterokrómiájuk van. 2017-ben Celebface egy gyerekkori fotót osztott meg a modellről, ami alá ezt írta: ‘A látszat: Egy szegény kislány különböző színű szemekkel. Valóság: Egy sima hazudozó, aki szemszín változtató műtéten esett át, és azt mondja mindenkinek, heterokrómiában szenved.”

Heidi Klummal vagy Kendal Jennerrel ellentétben McDanielnek nincsenek PR menedzserei, sem ügyvédjei, akik megvédhetnék. A Celebface posztjai után nem sokkal már kommentelők ezrei kezdték el zaklatni saját Instagram oldalán, azzal vádolva, hogy megműttette a szemét, vagy kontaktlencsét hord. “Ez a lány annyira egyszerű, hogy szemműtét kellett ahhoz, hogy valaki legyen belőle.” – írta egy kommentelő.

Az egykori Playboy kreatívigazgatója nem volt elragadtatva, amikor kiderült, hogy a címlaplány csak kitalálta a betegséget, amivel kitűnik a sorból. “A magazin átformálásának a lényege teljes egészében az volt, hogy retusálás nélkül, eredeti szépségeket mutathassunk be, olyan modellel a címlapon, aki naturális kinézetével autentikusan mutat az újságon. Ezért választottuk McDanielt.” mondta Mac Lewis, akit nem hagytak hidegen a történtek miatt. “Ha igazak az állítások, akkor az lényegében derékba tör minden mondatot, amit a modellről állítottunk.”

Mindeközben McDanielt letaglózták a vádak. “Tényleg heterokrómiám van. A szememnek néha más a színe a különböző fényekben.” A modell képtelen feldolgozni azt a szintű bántalmazást, amit saját és Celebface oldalán kap – egy olyan korban, ahol a Photoshop és a retusálás mindennaposnak számít. Elárulta, hogy folyamatosan pánikkal és depresszióval küzd a botrány óta.

“Azt gondolom, hogy ez az egész a Celebface oldal készítőjét tünteti fel rossz színben. Ha ilyen negatív véleményed van másokról, akkor a karma visszaüt… Most komolyan, ki érzi magában a szükségét, hogy gonosz kommenteket írjon más emberek képéhez? Mert én nem.” Mondja McDaniel.

Anna kifejtette, hogy a Celebface-nek nem az a lényege, hogy felerősítse az online zaklatás jelenségét. Az egyetlen célja, hogy segítsen a követőknek megbékélni saját testükkel, mivel egyértelmű, hogy a tökéletesnek hitt sztárok is rengeteget javítanak a fotóikon, hogy fenntartsák az illuziót a tökéletes alakjukról.  Anna számára ez egyfajta misszió, mivel a social médiának hatalmas szerepe van a fiatal generációk mentális egészségének eltorzításában.

“Ma már nem csak a sztárok szépítik meg digitálisan a fotóikat.” Kezdi Jean Kilbourne, a ‘Killing Us Softly: Advertising’s Image of Women sorozat készítője. “Már 50 évvel ezelőtt is arról beszéltem, hogy a zsarnokoskodó szépségideál mennyire káros a fiatal lányok számára. 2019-ben ez a probléma sokkal rosszabb. Photoshop és a média által a fiatalok saját magukat nem csak szupermodellekhez hasonlítják, de egymást is idealizálni kezdik. Ennek következményeképpen pedig a nyomás hatására megpróbálnak egy hamis képet kialakítani magukról. Ez egy ördögi kör.” Rengeteg lány és akár fiú is McDaniel generációjából már photoshopolja a képeit.

“Az internet világában a tökéletesség mindenhol jelen van, éppen ezért vágyakozunk olyan modellekere, akik arca nem tejesen szimmetrikus, és látjuk rajta a hibákat. Óriási hatalmat jelent, ha valamilyen módon tökéletlen vagy, hiszen hitelesebb leszel tőle. Sokkal könnyebb lesz eladnod magad, és az emberek közelebb éreznek majd magukhoz. Régen mindenki szép akart lenni, ma meg az emberek inkább valamilyen egyedi megjelenésre vágynak.” Mondja Jimmy Jellinek, a Playboy egykori tartalomfelelőse.

Lewis elárulta, hogy amikor 2016-os Playboy címlapokhoz kerestek modellt, a kreatív igazgató első választása szándékosan Ashley Smith-re esett az első két foga közötti hiány miatt. “Ashley nem tipikusan az a modell, akit a Playboy ezelőtt címlapra tett volna. Ma már azonban nem a tökéletesség számít. Az emberek annyira vágynak a hitelességre, hogy vannak, akik mesterségesen beavatkozásokkal próbálnak valamilyen tökéletlen szépségjegyet varázsolni magukra.” Tehát, amitől különlegesek lennének, az valójában az orvosi asztalon készült.

Egy olyan korszakban, ahol szinte minden fotót ért már valamilyen mesterséges behatás, úgy tűnik a szeplők rajzolása lépte át ezt a határvonalat. Amikor Hung Vanngo sminkmester Selena Gomez arcára szeplőket rajzolt, az egész internet felháborodását fejezte ki. McDaniel utálói határozott véleményt fogalmaztak meg, miszerint nincs olyan méreg, amit az az ember érdemel, aki megjátssza, hogy egyedi. “Ha szeretnél változtatni magadon, töltsd fel az ajkaid vagy vegyél póthajat… De szemimplantátum? Az már túlzás.” -írta egy kommentelő.

Úgy tűnik, hogy a tökéletlen modellek szembeni frusztráció is egyre magasabb. A lány a szomszédból effektus kezd elavulni, a rajongók pedig folyamatosan csalódnak, mivel mindig kiderül, hogy valamilyen mesterséges beavatkozás segítette az idealizált sztárok makulátlan megjelenését. “Most, hogy a hitelesség és az egyediség az új “tökéletes”, kezd bonyolódni a helyzet. Rendben van az, ha valaki autentikusan néz ki? Hogyan bizonyítod, hogy a képeid nincsenek retusálva?” – mondja Jellinek. Míg rengeteg modell és híresség áll Celebface kereszttüzében, egyedül McDaniel kapott becenevet: McHazug.

A modell a Playboy fotózást még mindig az egyik legszebb emlékeként tartja számon. Két évvel később azonban már látja a modellélet árnyoldalait és túl van egy nyilvános megaláztatáson is. A gyerekkori képe körbejárta az internetet, amit ez a szöveg kísér: leplezzük le a kamu embereket. Kiderült, hogy saját apja szivárogtatta ki ezt a képet róla, akivel azóta is feszült a kapcsolata. Az események után McDaniel azon gondolkodott, hogy saját szemgolyóját megérintve egy videóban bebizonyítja, hogy nincs kontaktlencséje. A húga, Zoe inkább arra bátorította, hogy hagyja figyelmen kívül a gyűlölködőket. “A húgom azt mondta, hogy ne figyeljek rájuk, hiszen én tudom, hogy mi az igazság. Plusz, nem a szemem tesz egyedül önmagammá.”

Az édesanyja, Angela McDaniel nem szívesen beszél lánya szemeiről, szerinte sokkal több van benne, mint egy különböző színű szempár. Azt mondogatta lányának, hogy ne olvassa az Instagram kommenteket, mivel nagyon fájdalmasak és elképesztően sértőek.

Friss fotók alapján látható, hogy McDaniel teljesen máshogy néz ki, mint a Playboy címlapon. Kevés olyan modell van, akinek külseje nem változott az évek alatt. Talán azért jött létre a lejárató kampány, mivel McDaniel még az ‘egyediség’ trend kezdetén tűnt fel, és sokan nem tudtak vele azonosulni. Vajon, ha a sztárok többsége holnaptól teljesen máshogy nézne ki, hasonló visszajelzéseket kapnának, mint anno McDaniel?

McDanielt jelenleg nem foglalkoztatja a modellkedés. 2018-ban szerepelt egy filmben, idén pedig producerként vesz rész egy filmes projektben. Már nem érdekli a divatipar annyira, mint tinikorában. Egy jó lehetőségnek tartja, amivel egy kis extra pénzt tud keresni. “Nem ér annyit a pénz, hogy úgy bánjanak velem, mint egy élő bábuval.”

A modell már nem tölt annyi időt a közösségi oldalakon, mint egykor. “Minél nagyobb szünetet tartok az Instagramon és Facebookon, annál kevésbé vágyom vissza.”

instagram modell photoshop zaklatás

Még több
Társadalom