Izlandon a legjobb nőnek lenni

A legfeministább, legkorrektebb, és legkörnyezettudatosabb ország

2019.02.12. 19:11

Izland a világ legfeministább országa. A nemi egyenlőséget itt nem csupán jobban tekintetbe veszik, hanem meg is valósítják. Mindezt a Világgazdasági Fórum állítja, amely már 9 éve teszi az ebből a szempontból felállított lista első helyére a szigetországot. A női egyenlőség az A Land Shaped by Women (Egy ország, melyet nők alakítanak) című dokumentumfilm fő témája is, melyet Anne-Flore Marxer és Alice Bock rendezett.

A filmben lélegzetelállító tájakat, sporttevékenységeket láthatunk és szívmelengető történeteket hallhatunk egy olyan világból, ahová, ha eddig nem tettük, most biztosan elkezdünk vágyakozni. A két rendező egyébként extrém snowboardos, és megharcolták a maguk harcát a férfiak uralta extrémsport világban. Számukra is rendkívül inspirálóan hatott az izlandi feminizmus és az itteni nők gondolkodása, amit a filmben a gyönyörű tájképekkel keverve mutatnak be.

„Érezni akartuk az izlandi feminista mozgalom pozitív hangulatát és hagyni, hogy hasson ránk az a fajta mentalitás, ami újabb kalandokhoz vezet minket” – monta Anne-Flore Marxer. Az alkotók fantasztikus, érintetlen havas tájakon és vad hullámokon át utaztak, miközben izgalmas izlandi nőkkel találkoztak. Katrin Oddsdóttir, egy emberjogi ügyvéd, aki részt vett az új izlandi alkotmány megtervezésében. Vilborg Arna Gissurardóttir, aki elsőként mondhatja el magáról, hogy a Mount Everestet is megmászta és a Déli-sarkra is eljutott. Heida Birgisdóttir, az első izlandi szörfös, aki snowboardosként is ismert, és a Nikita sportmárka alapítója. Vagy egy fiatal feminista költőnő. Mindannyian erősek, befolyással bírnak és jó példái annak, ahogyan a nemi egyenlőség kérdését érdemes megközelíteni.

Amint az ember megérkezik Izlandra, mindegy, hogy nappal van vagy éjszaka, rögtön érzékeli, hogy egészen mások a fények, mint amihez hozzászoktunk. És az is hamar kiderül, hogy a hatalmas tájban kevés ember él, akik viszont feltűnően boldogok. Vajon mi az oka ennek? A gyerekek kint játszanak az utcán, bármilyen borzalmas is az idő (számunkra), futnak, bicikliznek, és szemmel láthatólag nagyon jól megvannak. Az általános elégedettség érzetben nagy szerepe van az elmúlt évek politikájának. Izlandot sok baj érte, közöttük egy komoly pénzügyi krízis amely gazdasági összeomláshoz vezetett, nagyon magas volt az alkoholizmus és a drogfogyasztás, ám az izlandiak kikecmeregtek a gödörből mindegyik területen. A feminizmus odáig fejlődött, hogy itt komoly büntetés fenyegeti azt a munkáltatót, amely nem ad egyenlő munkáért egyenlő bért. A női miniszterelnök, Katrín Jakobsdóttír nyilván tovább erősíti a nőket abban a tudatukban, hogy itt valóban bármit elérhetnek, ha megdolgoznak érte.

egenlőség extrém sport feminizmus Izland nők politika

Még több
Társadalom