Miért nem beszélünk a pénzről?

Pont arról ne beszélhetnék, ami miatt van hol laknom és van mit ennem?

2019.01.31. 19:14

Mindig is nyitott könyv voltam mások számára. Az arckifejezésem már rég elárulja, hogy boldog, mérges, vagy izgatott vagyok-e, mire megszólalok. Nem szégyellek beszélni a lelki problémáimról a munkában és ha ismerkedem, simán elmesélem, mennyire pocsék randin voltam előző este.

‘Ami a szívemen, az a számon’ filozófiám kiterjed a pénzügyeimre is. Azt nevelték belénk, hogy pénzről beszélni illetlenség, sőt egyenesen alpári, de biztosan állítom, hogy abba kéne hagynunk az udvariaskodást, amikor nőként Európában 16,2%-kal, (Magyarországon pedig 14%-kal – a szerk.) keresünk kevesebbet a férfiaknál.
Azt mondják, az, aki pénzről beszél, nem ismeri az illemet, de én épp ellenkezőleg, azt gondolom, elengedhetetlen, hogy beszéljünk róla. Büszkén osztom meg a kollegáimmal, hogy mennyit keresek, és nem érzem magam kényelmetlenül akkor sem, ha kíváncsi vagyok az ő fizetésükre. Plusz, honnan tudhatnám, hogy eleget keresek, ha azzal sem vagyok tisztában, hogy a körülöttem dolgozók mennyi pénzt visznek haza havonta?

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy tapintatlanul kell kérdezgetned másodkat. Fontos a kedvesség, hogy ne érezzék tolakodónak a a kérdésedet, ha pedig nem szeretnének erről beszélni, azt mindenképpen tartsd tiszteletben. De szerintem az egyetlen út, ami az egyenlő fizetéshez vezet, az, ha őszintén és szemérmetlenül beszélgetünk a pénzügyekről.

Az elmúlt évben a barátaim figyelmét is felhívtam rá, hogy legyenek nyitottabbak, ha a pénzkeresésről van szó. Azzal kezdtük, hogy egymással nyíltan beszélgettünk az anyagi helyzetünkről. Most már tudom, hogy a lakótársam fizetésének hány százaléka kerül a nyugdíjalapjába, vagy, hogy a másik barátom hogyan spórolta meg a pénzt, amit lakásra gyűjtött. Egymásnak segítünk, hogyha megosztjuk a tapasztalatainkat.

Senki sem úgy születik, hogy tisztában van a tőzsde működésével, vagy azzal, mi az a lakáspénztár, szóval, miért ne tanulhatnánk egymástól? Végülis, ez csak pénz.

Isabella Silvers, Elle.com

fizetés pénz pénzügyek

Még több
Társadalom