Kitartott nők vagy okos befektetők?

Ezt tanultam a Sugar Baby Egyetemen

Kitartott nők vagy okos befektetők?
2019.01.30. 19:05

A Sugar Baby Egyetem első tanítási napja kezdődik a Soho egyik hoteljének lobbijában. A húszas éveik közepén járó fiatal nők zavartan beszélgetnek némi fehérbor mellett. Külsőleg eléggé különbözőek, bár mindannyian nagyon csinosak. Néhányan a Kardashian-lányok stílusában jelennek meg, de vannak, akik úgy jöttek, mintha egy állásinterjúra jelentkeztek volna. A terem végéből egy pezsgőskupak durranása szakítja félbe a morajlást, majd valaki megjegyzi: „Ez mindig jó jel!” A többi 26 nővel együtt ő is azzal a kitűzött céllal jelent ma meg itt, hogy megtanulja, hogyan kell pénzes pasit fogni.

 

A szemináriumot a ‘Seeking’ nevű internetes randioldal szervezte meg. A weboldal 2006-ban jött létre azzal a céllal, hogy olyan kapcsolatok kialakításához adjon felületet az érdeklődőknek, ahol az egyik fél (általában a fiatalabb) a társaságát biztosítja a másik fél (általában az idősebb) számára anyagi javakért cserébe. Ezt a kölcsönös szolgáltatást ‘sugar’ kapcsolatnak nevezzük. A sugar baby (fiatal lány) és sugar daddy (idősebb férfi) kapcsolata legális, a határ azonban homályos, ugyanis ez a kapcsolat valahol a szexmunka és a hagyományos módon történő randizás között mozog. Összesen 24 sugar baby-vel és 4 sugar daddy-vel sikerült beszélgetnem. A kapcsolatokban változatos pénzügyi megállapodások születtek, és bár mindenkiben él a vágy a romantikára, nagyon ritkán válik valóra a mese, ahol a felek szerelembe esnek és összeházasodnak.

Magyarországon a leghíresebb sugar kapcsolatteremtő felületnek a puncs.hu weboldal számít, de 2018-ban az oldal botrányosnak számító hirdetései miatt feminista szervezetek és elismert művészek tüntetéssorozattal követelték az internetes weblap bezárását. Pontos adatok nincsenek arról, hány sugar daddy vagy baby él Magyarországon, ez a szubkultúra nemrég ütötte fel fejét a közéletben, és inkább rejtetten működik. A nyugati országokban azonban egyre többen vállalnak pénzügyi vagy szexuális előnyökkel járó kapcsolatokat, csak Franciaországban 40 ezer sugar baby él, míg az Egyesült Királyságban majdnem 45 ezer fiatal vállalja be a „sugar” létet. Itthon, az interneten különböző blogokban, interjúkban, nevet és arcot nem vállalva beszélnek arról fiatal lányok, hogyan zajlott, zajlik életük kitartottként.

Visszatérve a Sohoba: Courtney, 21 éves friss diplomás nő elmondása szerint a pénzügyi világban kezdte el pályafutását, legalábbis abban az értelemben, hogy egy férfi minden ok nélkül folyamatosan pénzt küldözgetett neki. Egy idő után Courtney felajánlotta, hogy videóchaten beszélgessenek, pár hónappal később ezek a videóhívások rendszeressé váltak. A pénz továbbra is csorgott a lány bankszámlájára, akit felvillanyozott a tény, hogy pénzt kap egy idegentől ajándékba, akivel élőben még sosem találkozott.

A 30 éves Joy elmesélte, hogy az előző sugar daddy-je konkrét pénz helyett különböző élményekkel lepte meg őt. Rengeteg külföldi utazásra fizette be Joy-t, aki azt vihetett magával, akit csak akart. A nő életének legjobb időszakaként beszélt ezekről a kirándulásokról. A 25 éves Ashley elmondta, hogy a jelenlegi sugar daddy-je havonta legalább egyszer utaztatja. Nyaralt már Mexikóban, és Floridában, az Orlandó-i Disneyland-ben is. Jövőre Párizsba utaznak.

Ava 24 éves fiatal lány, havonta körülbelül 2000 dollárt (560.000 Ft) utal át neki partnere, attól függően, mennyi intim időt töltenek együtt. Ava más férfiaktól is begyűjt pár száz dollárt, ennyibe kerül ugyanis egy randi vele. Állítása szerint azonban egyik férfival sem feküdt le a randik során.

A Seeking randiapp szerint a lányok átlagosan 2800 dollárt (785.000Ft) keresnek meg egy hónapban.

A Seeking szerint a ‘sugar’ kapcsolatok keresése nem munka, hanem életforma, és azt ajánlja mindenkinek, hogy személyes találkozó előtt a felek soha ne beszéljenek a pénzügyekről. Amerikában, az áprilisban elfogadott jogszabályok értelmében az internetes platformok felelősséggel tartoznak azért, ha a felhasználók saját testüket kínálják fel pénzért. A Seeking cég egy videóban jelentette be, hogy a szexmunkásokat nem látják szívesen az oldalon, folyamatosan monitorozzák, és kitiltják a szexet áruló felhasználókat.

A szexmunkások felszólalói szerint a ‘sugar’ jelenség ugyanúgy szexmunka, csak szépen becsomagolva. Laura Dilley, a kanadai szexmunkások védőcsoportjának ügyvezető igazgatója szerint a szexmunka rendszere bonyolult és több szintből áll, ám a szexmunkások a szabályozás és a társadalmi előítélek közé szorultak.

A Seeking randioldal adatai szerint egy sugar daddy átlagosan 38 éves férfi, aki évente 250.000 (70 millió Ft) dollár körül keres. Néha felbukkannak sugar mommy-k és férfi sugar baby-k is, valamint az LMBTQ+ közösségében is találhatunk sugar kapcsolatokat, tehát a gender szerepek nincsenek kőbe vésve. A sugar baby archetípusa a fiatal, csinos, heteroszexuális nő, aki azért keresi a sugar kapcsolatokat, hogy anyagi helyzetét megszilárdítsa – vagy egy bizonyos életszínvonalon élhessen – a rendőrségi ügyek és a megbélyegzettség kockázata nélkül. Szexmunka, kifehérítve?

„Szeretnék találkozni egy sráccal, akivel működik a kémia, jól szórakozunk, elvisz különböző helyekre, amiket én nem engedhetek meg magamnak.“ Mondja Lola, aki 24 évesen nemrég költözött New Yorkba. Először a lakótársával kezdett járni, majd mikor szakítottak, a srác megkérte, hogy költözzön el. Lola azóta is nehezen talál magának olyan albérletet, ahol szívesen lakna. „Azért jöttem el ma, hogy megtanuljam, hogyan kell fenntartani egy ilyen kapcsolatot, ami anyagi előnyőkkel jár, ahelyett, hogy valaki megint kirúgjon az otthonomból”.

Brook Urick és Alexis Germany, két veterán sugar baby a Seeking szóvívőiként felállnak a mini színpadra, az összegyűltek pedig elhalkulnak. Lola leül egy székre, jegyzetfüzettel és egy palack vízzel az ölében. Kezdődik az iskola.

Tudjátok, hogy mi az az ‘elevator speech’ vagyis liftbeszéd? Kérdezi Urick a közönségtől. A sportos termetű, Kate Middleton-hoz hasonlítő nő így folytatja: “Amikor egy liftben utazol egy nagyon sikeres személlyel, összesen fél perced van arra, hogy eladd magad neki. Tudd, miben vagy jó és elő is kell tudnod adni“. Urick és Germany úgy tartják az előadást, mintha egy cég igazgatóiként motiválnák a dolgozókat. Annak ellenére, hogy a Seeking szerint a sugar jelenség nem munka, a mai tanóra mégis egy álláskereső expo hangulatához hasonlít.

Az amerikai munkavállalók közel 30%-a a részmunkaidős, és a rövid időtartamú munkákat részesítik előnyben a Cornell Egyetem felmérése szerint. A férfiakhoz képest a nők sokkal inkább kiegészítő fizetésekből élnek meg. A magánélet és a karrier közötti határvonal sosem volt még ennyire elmosódva, mint most, amikor Facebookon áruljuk a megunt dolgainkat, vagy idegenek lakását béreljük ki az interneten keresztül. Mindeközben, az Instagram influenszerek magánéletükkel reklámozzák a különböző termékeket, mint egy teljes állású munka; Kim Kardashian az intim kapcsolataiból és a kiszivárogtatott szexvideójával építette fel karrierjét és épített ki egy 350 millió dollárt érő médiabirodalmat.

„Úgy szoktam erre gondolni, mint egy kis kitérőre. “ Mondja Dani, a 24 éves sugar baby, aki jobban szereti lazán kezelni a dolgokat. A daddy-kkel rendszerint bárokban vagy éttermekben találkozik. „Szeretem azt a szabadságot, amit ez az életszínvonal biztosít, mivel lehetőségem van csak az iskolára fókuszálni.“ Dani Californiában divattervezést és kereskedelmet tanul. Iskola mellett az életszínvonala megengedi, hogy különórákat vegyen grafikai tervezésből, ráadásul két súlyos beteg rokonát is támogatja.

A fiatal munkásokat arra ösztönzik, hogy hajszolják az élvezeteket, a randizás pedig érzelmileg kimerítő annyira, mint egy teljes állású munka. Joy-t azért vonzotta a sugar életmód, hogy ezzel ellensúlyozni tudja unalmas pénzügyi munkáját. „Annak ellenére, hogy az élet minden területén szeretek én irányítani, néha jól esik, ha tudom, hogy kikapcsolhatok, mert gondoskodnak rólam.“

Joy édesanyja folyamatosan dolgozott, de anyagi függetlensége ellenére sem engedte neki az apja, hogy bárhol fizessen. Joy szereti a női-férfi kapcsolatoknak ezt a hagyományos dinamikáját. 2019-ben Joy számára a női erő azt jelenti, hogy ha valami megtetszik neki, azt megszerzi, elvárja és megkapja, akár az anyósülésen ül, akár ő a sofőr.

Rachel, egy 49 éves sugar baby (akivel a Seekingen kívül találkozom), a nyugdíjára gyűjt egy kis extra pénzt.

A 24 éves Ava szerint a sugar életmód segít neki, hogy összegyűjtse azt az összeget, amivel  saját vállalkozást indíthat majd. A sugar daddy-je segít neki a vállalkozását beindítani, tervet készíteni. „Nem csak úgy pénzt ad nekem, hogy költsem, amire akarom. Úgy tekint rám, mint egy befektetés, ami majd a jövőben fog megtérülni. Szokták mondani, hogy a befektető nem a cégbe fektet pénzt, hanem az alapítójába.“

Vannak nők, akiknek már azt is meg kell tanítani, hogyan vegyék körül magukat befolyásos és gazdag férfiakkal. De egy munkahellyel ellentétben, ahol egy ilyen helyzet könnyen szexuális zaklatássá alakul át, a sugar kultúrában inkább a fiatalabb nők kezében van a gyeplő. Három olyan nővel beszélgettem, akiknek a partnere segített megtalálni azt a pozíciót vagy munkakört, amire mindig is vágytak. San Fransico-ban egy sugar daddy bűbájosan mesélte el, hogyan tréningelte sugar baby-jét, hogy azt a fizetést tudja magának kialkudni, amit megérdemel. „Jelenleg jobb autója van, mint nekem.“

Sugar daddy-t találni nagyon más, mint egy ‘liftbeszéd’. „A külsődnek tökéletesnek kell lennie, friss manikűrrel, beszárított frizurával“ – meséli Valentina, aki 26 évesen azt állítja, másképp egy sugar daddy észre sem vesz. Valentina két éve ugyan azzal a 42 éves sugar daddy-vel van kapcsolatban. Majdnem úgy tekint rá, mint a párjára, de azért alkalmanként másokkal is randizik. Na és a Chanel táska, amit a karján hordoz? Ajándék egy sugar daddy-től, aki felajánlotta, elviszi Valentinát Miami-ba, hogy együtt vegyék meg a táskát.

Amikor a potenciális sugar daddy-kkel találkozol, tanácsolja Germany, inkább több találkozót szervezz egy napra, így csak egyszer kell tökéletesen elkészülnöd. A sugar daddy-k beosztása és napi ritmusa nagyon szoros, ezért nekik tökéletesen megfelel egy gyors kávé az ebédszünetben. A sugar baby-k kezdeti fáradalmai és erőfeszítései a későbbiekben általában megtérülnek. „Elfoglalt vagyok, az idő pedig pénz. Ha azt szeretné, hogy vele töltsem az értékes időmet, én pedig veszem a fáradtságot, és órákig készülök az alkalomra, akkor az a minimum, hogy fedezi a ruháim és a szépségszalon kezelések árát.“ Mondja Ava.

Sugar baby-nek lenni azt jelenti, hogy becsült értéked van a szexpiacon. Könyörtelen mondat, de meglepőnek nem mondható. (Egy „hetes” a belvárosban „tízes” lehet a külvárosokban). A sugar kultúrában lehetőséged van rá, hogy saját magadnak szabd meg, mennyit érsz. Catherin Hakim szociológus szerint ez nem más, mint a kapitalizmus erotikára vetített változata. Hakim sokat vitatott könyve, az Erotikus tőke, részletesen taglalja, hogy – csakúgy, mint a gazdasági, társadalmi vagy kulturális tőke – egy személy szépsége, szexuális kisugárzása és társasági képességei épp annyira hozzájárulhatnak a karrierjéhez, mint a boldogságához a szerelmi életében. A „szeretkezd magad a csúcsra” típusú tanács idejétmúltnak tűnik. Hakim szerint ez azért van így, mert „a patriarchátus központi eleme olyan erkölcsi ideákra épít, amelyek gátolják a nőket erotikus tőkéjük kiaknázásában, társadalmi és anyagi javakért viszonzásul”. Mindazonáltal vitathatatlan, hogy a nőknek nagyobb a szexuális tőkéjük, mint a férfiaknak, mondja Hakim.

Hakim könyve rengeteg kritikát hozott felszínre. A nők szexuális vonzerejét már így túlértékelték az intelligenciájuk, munkamoráljuk, és kreativitásuk rovására. Az erotikus tőke értéke az életkor előre haladtával párhuzamosan csökken, egyre kevésbé válik biztos megélhetési forrássá. Ideális esetben senkinek sem kéne másodállásban egy bankárral találkozgatnia ahhoz, hogy fizetni tudja az albérletét. De mi van akkor, ha egyes nők számára szexuális tőkéjük kihasználása a legjobb opció,  hogy előrébb jussanak ebben a hibás rendszerben?

Hakim elképzelése, hogy a nők egy kiaknázatlan erőforráson csücsülnek, végtére is megmagyarázza a hatalmas mértékben növekedő sugar baby jelenséget. Megkérdeztem Joy-t, mit gondol, lehetséges-e az, hogy a sugar életmód valójában csak kiegyenlíti a játékteret a nők és férfiak között, a felszín alatt alatt visszaállítva a két nem közötti bérszakadékot. „Igen, kell némi jóvátétel“ mondja nevetve Joy.

A Sugar Egyetem előadói többször is elismétlik,  hogy egy jó sugar baby minden körülmények között kialakít egyfajta szoros kapcsolódást a sugar daddy-vel. Ha sikerül mélyebb érzelmeket kelteni, az mindig jót tesz az üzletnek. „Bele kell tenned az időt és energiát, hogy találj valakit, akit tényleg kedvelsz. És ha tényleg kedveled a másikat, azt megérzik… és azonnal drága holmikat akarnak neked venni” – mondja bölcs tanácsát Brook.

Ezek miatt az autentikus kapcsolatok miatt marad a Seeking a törvényes oldalon. Szexet pénzért árusítani illegális, valakit mentornak hívni, aki a ‘barátság extrákkal’ jegyében elvisz külföldi nyaralásokra, tiszta ügy. Rengeteg olyan sugar baby-vel beszéltem, akik szerint az érzelmi biztonság és az érdeklődés fontosabb volt a sugar daddy-k számára, mint a szex. „Garantálom, hogy az elsődleges szempont, amiért ezek a férfiak fizetnek a kapcsolatért, az, hogy senki sem kérdezi meg őket este, hogyan telt a napjuk.“ – magyarázza Ashley. Sikeres sugar baby-ként eljött támogatni az újoncokat. Ashley az elsőszámú daddy-jét már négy éve tartja talonban, aki 35 évesen most jegyzett el egy másik nőt. „Sokszor beszél a kapcsolatáról, leginkább a problémákról, szerintem ez egyfajta terápia számára.“

2016-ban készült egy kutatás az Egyesül Királyság Mentális Egészség Központja megbízásával, amiben kimutatták, hogy a férfiak sokkal kevésbé kérnek segítséget, ha mentális problémával küzdenek, sokkal kevesebb szoros baráti kapcsolatokat ápolnak, mint a nők, és a baráti kapcsolataik jóval kevésbé állnak bizalmas alapokon. Feleségként, anyaként, barátnőként a nők régóta szolgálnak elsődleges érzelmi támasznak a férfiak számára, vagyis ők végzik az érzelmi munkát. Ezt a kifejezést először feministák használták, eredetileg pedig Arlie Hoschchild 1983-ban jegyezte fel, mint a nők kiegyensúlyozatlan terhét. Az erotikus tőkéhez hasonlóan, az érzelmi munka is a „szebb, gyengédebb nem” természetes jellemvonásának számít, és nem értékelik komoly, értékes munkaként. 2019-ben a sugar daddy-k hajlandók fizetni érte.

Rachel, a már említett 49 éves sugar baby szerint fő feladatai, hogy meghallgassa a férfiakat, és néha, ha szükséges, helyre tegye őket. Az ő típusa a 60 feletti férfi, aki a feleségével nem tud intim kapcsolatban lenni annak hanyatló fizikai és szellemi állapota miatt, de egy igazi kapcsolatot azért nem éreznének fairnek vele szemben. Egy nap, amikor az egyik ilyen daddy a feleségét egy egészségügyi központba költöztette, Rachel átment hozzá Scrabble-özni. „Pattogatott kukoricát ettünk és kólát ittunk” – emlékszik vissza. „Nem lett volna képes másra”.

A sugar babyk sokszor úgy beszélnek, mint a hagyományos barátnők, hiszen őket is vonzerejük miatt választják, érzelmi támogatásukra hagyatkoznak, cserébe pedig ajándékokat és anyagi segítséget adnak nekik. Amikor arról beszéltem az egyik sugar baby-nek, hogy attól félnék, beleszeretnék a daddy-be, nevetett. „Akkor ez nem neked való” – mondta. Ő volt az egyik olyan lány, aki azt mondta, az anyagi előnyökért ismerkedik így. Néhány nőnek a sugar életmód egyszerűen vonzóbb, mint a Tinder randik és az össze-vissza kapcsolatok. Minek pazarolnád az érzelmi támaszodat egy éretlen fickóra, amikor a legcsodásabb éveidben varázslatos helyekre utazhatsz, és megoldódnak az anyagi gondjaid? „A korombeli férfiak nem tudják, hogy mire van egy nőnek szüksége, és azzal sincsenek tisztában, hogyan kéne egy nővel bánni. Azokat a férfiakat szeretem, akik tudják, mit akarnak, és meg is szerzik, vagy jó úton haladnak felé. Szerintem nincsenek elmosódva a határok. Mindenki a saját maga szabályai szerint játssza a játékot.“ – vélekedik Ashley.

A sugar kapcsolatok eleje bámulatba ejtően direkt módon történik, egyenesen megbeszélik a felek, hogy kinek mi az elvárása, beleértve, hogy hányszor találkoznak egy héten, és mennyit fognak beszélni telefonon. Mondanak egy árat, kezdődhet a tárgyalás. Ha valamelyik fél úgy érzi, az ő igényei nem elégülnek ki, a partnerek elválnak, minden drámától mentesen (Az idősebb férfiakkal való szexuális kapcsolat nem a kedvenc téma a lányok körében, legtöbben nem akartak részletesen belemenni. Rachel annyit elárult, hogy nyilvánvalóan nem az a kedvenc része, és az idős férfiak bizonyos fokú érzékenysége miatt nem alakulnak spontán és vad éjszakák a hálószobában.)

Ha a sugar életmód szigorúan üzleti jellegűnek tűnik, nem árt belegondolni, hogy volt idő, amikor a házasságot a családok szövetségeként kötöttek, a házasodó felek akarata és beleszólása nélkül. Ez hagyományosan így volt egészen az utóbbi pár száz évig, amikor a nőknek már lehetősége nyílt arra, hogy házasságon kívül, saját vagyonnal is rendelkezhessenek. A Szerelem nehézségei című könyvben az író, Moira Weigel hosszasan kifejti, hogy a huszadik század fordulóján egy hajszál választott el egy randizó nőt a börtöntől, nehezen lehetett megkülönböztetni, hogy csak udvariasan elfogad egy vacsorameghívást, vagy saját testét bocsájtja áruba. „A randevú feltalálása óta a szexmunka és a legitim találkozók közötti határ nagyon vékony, a rendőrségnek pedig mindig nehéz volt megállapítania, miről is van szó adott esetben.

Partnert találni ma is anyagi előnyökkel jár – a bérek stagnálása miatt a középosztálynak lehetetlen egy fizetésből megélnie. Addig, amíg a gazdasági és politikai erők egyenlőtlenül oszlanak el, a nők és férfiak közötti kapcsolat is alkuk tárgyát képezi.

Manapság az emberek egyre későbbre tolják ki a házasság időpontját. A sugar kapcsolatokban lehetőség van a rövidebb idejű szövetségek kialakítására, amik kevés elköteleződéssel járnak. Amikor Ashley-t arról kérdeztem, nem-e féltékeny a sugar daddy-je jegyesére, azt válaszolta, már mások is feltették neki ezt a kérdést. „Nem vagyok dühös, amiért nem az én ujjamra került a gyűrű, és tudod, miért? Nem nekem kell takarítanom a házat, nem kell olyan kötelező teendőkkel bajlódnom, ami alapvetően egy feleség dolga. És leginkább nem kell körmömet rágva azon izgulnom, vajon merre járhat a férjem”.

daddy pénz prostitúció randizás sugar baby

Még több
Társadalom