Kevin Spacey és társai: mi lett a #metoo ragadozóival?

Vannak férfiak, akiknek karrierjét derékba törte a #metoo botrány, és vannak olyanok is, akik simán megúszták egy szimpla bocsánatkéréssel.

Kevin Spacey és társai: mi lett a #metoo ragadozóival?
2019.01.25. 10:10

Hollywoodban jelen van a változás, és egyre több női történet kap nagyobb figyelmet a filmiparban, ám az egyenjogúság, mint kitűzött cél még nagyon távoli.

A 2017-ben induló #metoo mozgalom egy évet átölelő, hosszú hadjárat volt, aminek köszönhetően lassan, de biztosan halad a társadalom egy jobb, elfogadóbb világ felé. A #metoo mindig is sokkal több volt egy szimpla hashtag jelölésnél, több millió nő fájdalmát és éveken át tartó traumatizált állapotát jelképezi.

2017 októberében a New York Times publikált egy cikket, amiben több nő is évtizedekre visszamenőleg mondta el, hogyan zaklatta őket szexuálisan Harvey Weinsten. Az áldozatok között olyan híres színésznők is szerepeltek, mint Rose McGowan, vagy Ashley Judd. Az azóta kirobbanó botrány nem alakulhatott volna ki Alyssa Milano Twitter posztja nélkül, amiben mindenkit arra szólított fel, hogy ha valaha szexuálisan zaklatták, használja a #metoo jelölést. 24 óra leforgása alatt a felmérések szerint több, mint 4,7 millióan használták a hashtag-et. Harvey Weinsten vált a leghírhedtebb ragadozóvá a mozgalom során, de nem ő az egyetlen. Több száz férfit vádoltak meg csak Hollywoodban, hogy erőszakos cselekedeteket hajtott végre nőkön. A botrány egy év leforgása alatt aztán elcsendesedett, és a változás minimálisan, de felütötte fejét Hollywoodban.

Harvey Weinstein, kép: Getty Images

Erőteljes nők és beszédek – hogyan változik Hollywood?

A #metoo kirobbanása érzékenyítette a közhangulatot és szorosabb párbeszédet hozott létre a nők között. A befolyásos Hollywoodi hírességek egymást bátorítva buzdítottak mindenki arra, hogy álljanak ki zaklatójuk ellen. A mozgalom a szexuális zaklatástól egy lépéssel előrébb ment, egyre több olyan beszéd hangzott el különböző díjátadókon, amin a nők egyenlőségéért és jogaikért álltak ki. Oprah Winfrey, Meryl Streep, Lady Gaga, Gloria Steinem, Reese Witherspoon vagy Malala Yousafzai mind felszólaltak a női összefogás jegyében. A legizgalmasabb beszédet mégis Frances McDormand mondta a 2018-as Golden Globe díjáton, ahol megemlítette az úgynevezett ‘inclusion rider’ kifejezést. Magyar kifejezés híján egy olyan szerződésformának mondhatjuk ezt a filmiparban, ami megköveteli, hogy az amerikai lakosság arányainak megfelelően álljon össze a stáb, nem és bőrszín tekintetében. Ez azt jelenti, hogy egy színésznek joga van kikötni, hogy a szereplők és a stáb között megjelenjenek a különböző kultúrák, ezzel növelve a diverzitást. Szükség van erre, hiszen a Wonder Woman vagy a Szólíts a neveden filmek megjelenése hatalmas népszerűségnek örvendett, és a tendenciák is mutatják, hogy igény van a különböző kisebbségek által reprezentált filmekre. Több színésznő fizetésemelést követelt, hiszen kiderült, hogy a fehér férfiak uralta filmszakmában egy női főszereplő jobb esetben is csak a háromnegyedét keresi meg férfi partnere gázsijának.

Frances McDormand, kép: Getty Images

A filmipar nagyon fontos terepe a #metoo és a #TimesUp mozgalmaknak, ebben a szakmában látványosan érzékelhető, hogy a női nem elképesztő kisebbségi helyzetben van. Az összefogás és a hangzatos beszédek után szépen lassan, óvatosan elkezdtek növekedni azok a filmek, amit vagy nők rendeztek, vagy nőkről szól. Komoly úttörőnek számít Greta Gerwig Ladybird című filmje, hiszen az Oscar díjátadó történelmében ez a második film, a Bombák földjén után, amit nő rendezett, és díjat kapott (legjobb rendező kategóriában). Hihetetlenül hangzik ez az arány, ugye? Pedig a párbeszéd, és a változás elindult, egyre több nő áll ki saját magáért, és szólal fel a zaklatás, vagy elnyomás ellen, valószínűleg annak köszönhetően, hogy tudják, nincsenek egyedül. A világnak szüksége van olyan nőkre, akiket követhetnek, mint Rose McGowan, akit Oprah a modern Jeanne d’Arc-nak nevezett, Meryl Streep, aki nem fél beleállni egy vitába, vagy Cher, akinek nincsen szüksége férfira ahhoz, hogy teljes és boldog életet éljen.

A Weinstein- ügy

Másfél évvel ezelőtt, Harvey Weinsten sötét ügye lavinát indított el a mozgalom során, ezért is maradt ő sokáig a figyelem középpontjában. Ashley Judd keresetet adott be ellene, amiért letartóztatták, majd 1 millió dollár ellenében szabadlábon védekezhetett. A bírósági pereskedés azóta is tart, azonban ne felejtsük el, hogy Weinstein soha többé nem mehet a szakma közelébe, egyik filmvállalat sem hajlandó vele dolgozni. A producer helyzetével próbált példát statuálni Hollywood, hiszen az egész világ Weinstein-re volt kiélezve. Igyekeztek azt a hamis látványt kelteni, hogy aki ilyen fajta tetteket követ el, nem maradhat következmény nélkül. Weinsten után egyre több nagy név került szorult helyzetbe, ugyanis az évtizedek óta háttérben megbúvó történetek kezdték elárasztani a médiát. Érdekes, hogy vannak színészek, akiknek karrierjét derékba törte a #metoo botrány, és vannak olyanok is, akik simán megúszták egy szimpla bocsánatkéréssel.

Kevin Spacey – ledőlt a kártyavár

kép: YouTube

A mozgalom Weinstein mellett nem kímélte Kevin Spacey-t sem. Az ellene felmerülő vádak mindenkit megdöbbentettek, ugyanis Spacey hatalmas tiszteletnek örvendett az egész világon. A kétszeres Oscar-díjas színészről Anthony Rapp mesélt nyugtalanító dolgokat arról, hogyan zaklatta egy buliban az akkor még 14 éves fiút Spacey. Rajta kívül többen vádolták meg a színészt, hogy fogdosta, vagy egyéb formában zaklatta őket. Spacey-t bíróság elé állították, januárban megkezdődtek a tárgyalások ellene, akár öt évre is börtönbe kerülhet. Miután a botrány napvilágra került, a Netflixen futó sorozatából azonnal eltávolították, és megszűntették az összes többi projektjét.

Bryan Singer – vád: pedofília

Az olyan filmeket jegyző rendezőről, mint a Közönséges bűnözők, vagy a legtöbb Marvel alkotás, már a kilencvenes években is jelentek meg olyan hírek, hogy 14 éves gyerekeket erőszakolt meg, a témával viszont senki sem foglalkozott, a média sem kapta fel. A tetteit hosszú éveken át megúszó Singer Hollywood egyik ünnepelt rendezőjeként van számon tartva, kapcsolatai, és karrierje annyira biztos alapokon nyugszik, hogy még a #metoo botrány hullámát is megúszta. A 20th Century Fox a közhangulat érzékenysége miatt kirúgta a rendezőt a Bohém Rapszódia forgatásáról, viszont nem a vádak, hanem a megmagyarázhatatlan távollétei miatt. Singer azóta is számos projektben dolgozik, a vádakat pedig simán megúszta, a mai napig tagadja őket.

Casey Affleck

kép: Getty Images

Ben Affleck testvérének ügye még a Weinstein botrány előtt pattant ki, azonban nem nagyon foglalkozott vele a sajtó. A színészt egy producer és egy operatőr vádolta erőszakos, szexuális közeledéssel, amit Affleck eleinte tagadott, majd beleegyezett, hogy mediációra járjon. Az eset kirobbanása után nem sokkal rendezték meg a Golden Globe gálát, ahol a színész díjat is nyert, annak ellenére, hogy a #metoo mozgalom hangulatában zajlott az esemény.  Casey Affleck díját Brie Larson adta át, aki taps helyett hátralépéssel tiltakozott a férfi ellen. A februári Oscar díj átadáson a színész nem fog részt venni, ugyanis helytelennek érzi jelenlétét az ellene elhangzott vádak miatt.

A felsorolt férfiak mellett rengetegen vannak, akiket különféle vádakkal illettek. Roman Polanskit kizárták az Akadémiéból, Bill Cosby pedig börtönben van. Brett Kavanaugh a legfelsőbb bíróságon felel tetteiért. Rengetegen megúszták, mint például Chris Brown, R. Kelly, vagy Dustin Hoffman. A mozgalom egy év leforgása alatt, több mint 200 befolyásos embert távolított el hivatásából. A #metoo hatására az ő pozíciójuk csaknem felét nőkkel pótolták. Nem lehet tudni, hogy valaha felelni fognak-e tetteikért azok a szexuális ragadozók, akik évekig megengedhették maguknak, hogy megalázzanak és tönkre tegyék más emberek életét.

A divatszakma érinthetetlen?

Nemcsak a filmiparban, a divat világában is egyre több történet szivárgott be a médiába, amiben leginkább fotósokat, de több stylist-ot is zaklatással vádoltak. A New York Times közzétett egy nyilatkozatot, amiben listába szedve szerepeltek azok a nevek, akiket modellek vádoltak meg, köztük olyan elismert művészekkel, mint Mario Testino, Bruce Weber vagy Terry Richardson. Később a Boston Globe magazin tényfeltáró riportjában további 25 nevet közölt, többek között Patrick Demarchelier-jét és Karl Templer-ét is.

A komoly vádak miatt a Vogue magazin kitiltotta a lapból Demarchelier és Testino munkáit, ennek ellenére a fotósok Instagram oldalukra nyugodt szívvel posztolták képeiket, amiből világosan látható, hogy ugyanúgy folytatták a munkát a magazinnak. Az egyik, nevét nem vállaló modell szerint a divatiparra nincs hatással a mozgalom, és az aktivisták továbbra is bűntudat nélkül dolgozni fognak azokkal a fotósokkal, akik köztudottan szexuális ragadozók.

A #metoo hatásai hazánkban

A magyar sajtóban közéletben is nyomot hagyott a mozgalom. Sárosdi Lilla színésznő volt a legmarkánsabb magyar hang, aki nyilvánosan felvállalta, és egy Facebook videóban kimondta zaklatója, Marton László nevét. A színházi rendezőről aztán többen név nélkül is elmesélték, hogy zaklatta őket, 50 év leforgása alatt hét nő lelkét roncsolta meg, ennyiről számolt be a 444.hu. A botrány lecsengése után már arról cikkeztek az újságok, hogy Marton kész visszatérni a színházi életbe, több intézmény is szeretett volna vele dolgozni. A társadalmi nyomás túl kevés volt ahhoz, hogy ezt megakadályozza, és még több szexuális ragadozót ismerjen fel.

Csáka Eszter

#metoo 2019 harvey weinstein kevin spacey marton lászló

Még több
Társadalom