Lehet-e a női testkép még mindig vicc tárgya?

Egyre többen szólalnak fel az idealizált testkép káros hatásaival kapcsolatban

Lehet-e a női testkép még mindig vicc tárgya?
2019.01.21. 19:09

Volt egy időszak, nem is olyan régen, amikor az egyik legfontosabb társadalmi a problémának az a fajta agresszív photoshoppolás tűnt, amikor a női sztárok arcát és testét, egyszóval minden porcikáját felismerhetetlenségig elmaszkírozták. A fiatalok számára az egyik legégetőbb problémakör a saját testük, kinézetük, hiszen a legtöbben bizonytalanok vagyunk saját külsőnkkel kapcsolatban. Lehet az egész világot gyűlölni, csak mert az ember nem olyan vékony, mint az Olsen ikrek.

Jogos volt a dühöm tinikoromban, hiszen belegondolni is szörnyű, milyen sok energiát elpazarol a női agy arra, hogy rosszul érezze magát, amiért nem úgy festünk, mint egy-egy fiktív karakter a filmekben. Utólag már sajnálom, hogy ezt az elfojtott dühömet nem a művészetben, alkotásban vezettem le. Annyira fontosnak tartottam a testképpel kapcsolatos társadalmi problémákat, hogy folyamatosan a saját magam és a többiek testével foglalkoztam.

Az elmúlt időszakban a Good Place sorozat sztárja, Jameela Jamil élesen megfogalmazott kritikája eszembe juttatta velem a testképzavaros fiatalkori énemet. A színésznő tinédzserkorában étkezési zavarokkal küzdött, míg nemrég a plusz kilói miatt kapott sértő hozzászólásokat Instagram oldalán. Jelenleg Jamil fogalmazta meg a legnyersebb kritikát egész Hollywood, és azokkal a sztárokkal szemben, akik egészségtelen diétákat, csodaszereket reklámoznak, és túl nagy hangsúlyt fektetnek a női alak idealizálására. „A patriarchális berendezkedésnek formának köszönhető az, amit a legmagasabb pozícióban lévő férfiak diktálnak: egy nő azzal legyen elfoglalva, hogy minden pénzét a külsőjére költve minél tökéletesebb legyen. Ezzel szemben elfelejtjük, hogy a külsőségek helyett a belső egyensúlyra, boldogságra kéne koncentrálnunk. “

Jamil felszólalt a photoshoppolás káros hatásai mellett, egyenesen nők elleni bűncselekménynek nevezve azt. Elindított egy kezdeményezést, ahol arra buzdítja a nőket, hogy írják le súlyukat, de a testsúlyuk helyett Jamil arra a súlyra gondol, amennyit az általuk elért eredmények nyomnak. Örömmel töltött el, amikor kritizálta és felelősségre vonta Iggy Azalea-t, Khloe Kardashian-t, Cardi B-t és Amber Rose-t, mivel egy lapos hasat ígérő, fogyókúrás teát reklámoztak saját kedvezményes kóddal, és úgy tettek, mintha az irigylésre méltó alakjukért ez a termék volna a felelős, nem pedig a temérdek pénz és a jó adottságok. „Adjatok kedvezményes kódot az étrend specialistátokhoz, személyi séfetekhez, edzőtökhöz, azokhoz a szakértőkhöz, akik kiretusálják a fotókat, amiket posztoltok, és nem utolsó sorban, adjatok kedvezményt a plasztikai sebészetekhez, ti aljas hazudozók.“ Ezt a szöveget posztolta saját Twitter oldalán.

Jamil kijelentései, törekvése az egészségesebb testkép felé tinikorom legrosszabb napjaira emlékeztetett. Khloe Kardashian posztolt egy januári diétáról szóló viccet, amin ez olvasható: „Amit a lányok akarnak: 1. Vékonyabbnak lenni 2. Kaja. “ Jamil ezzel szemben is kifejezte nem tetszését. „Sok szeretet küldök ennek a szegény lánynak. A Hollywood-ipar és a média tette ezt vele. Addig kritizálták a súlya miatt, míg a saját testét börtönnek érzi. Kedves lányok, akarjatok többet ennél! “ Jamil azzal folytatta posztját, hogy nem érdekli, mennyire hiszik humortalannak, aki az ártatlan viccből is társadalmi kritikát fogalmaz meg. A színésznő elhatározta, hogy addig fog az étkezési zavarokat éltető posztok és kijelentések ellen tüntetni, amíg csak szükséges.

Még mindig határozottan emlékszem, mennyire dühös voltam a Kardashianéhoz hasonló kijelentésekért, a dühöm pedig átalakult, egy idő után én is  kritikusabb és ítélkezőbb lettem más nők alakjaival kapcsolatban. Egyre több étellel kerültem rossz viszonyba, minél kevesebbet ettem, annál vékonyabb maradtam. Nagyon ijesztő, hogy a szépségipar hogyan befolyásolja a kapcsolatodat az ételekkel, amiket megeszel. Anyukám egy idő után megunta, hogy folyamatosan arról panaszkodtam, a média által lett ilyen káros az önképem, és ennyit mondott: „Remélem nem lesz ez állandó téma nálad. A nők állandóan diétákról beszélgetnek, ez már szinte folyamatos háttérzaj”.

Azt kívánom, bárcsak fiatalabb fejjel olvashattam volna el Jamil posztjait, és bárcsak léteztek volna olyan oldalak, amik pont az ilyen fogyókúrás poénok ellen szólalnak fel. Tisztában vagyok azzal is, hogy nem kéne rosszul éreznem magam az olyan lányok Instagram posztjai miatt, akik folyton a hamis tökéletességüket mutogatják. Valamiért mégis mindig rossz érzés kerít hatalmába, valahányszor végigpörgetem az Instagramot.

Azt gondolom, a legtöbben képtelenek vagyunk elfogadni saját magunkat, túl szigorúak és kritikusak vagyunk önmagunkhoz, és sokan ezt testük sanyargatásával, folyamatos fogyókúrával próbálják levezetni. Amióta már nem figyelem, hogy melyik hírességnek hol van pár plusz kilója, vagy melyik sztár milyen diétával tartja magát karcsún, sokkal egészségesebbnek érzem magam testileg és lelkileg egyaránt. Ma már aligha érdekel az ideális testkép, hogy ki mint mond a tökéletes alkatról. Sokkal inkább érdekel, hogy a barátaimmal egy kellemes vacsora mellett beszélgessünk művészetről, politikáról, közéletről.

Kay Stoeffel, elle.com, kép: Getty Images

egészség fogyókúra testkép

Még több
Társadalom