10 ok az optimizmusra

Klímaváltozás, globális felmelegedés és mindezek tagadása. Menekültkrízis, emberkereskedelem, terrorizmus. Országnyi méretű szemétsziget az óceánban, nejlonzacskóktól fulladozó halak, eltűnő fajok. A világ néha tagadhatatlanul sötétnek látszik. Ám bőven van okunk az optimizmusra is! Álljon itt rögtön néhány!

10 ok az optimizmusra
2019.01.01. 12:08

Itt a bizonyíték, hogy ha elrontunk valamit, képesek vagyunk helyrehozni. Egy pakisztáni tartomány bejelentette, hogy két év alatt egymilliárd fát ültet, válaszul a 2015-ös árvízre. Brazília 73 millió fát ültet, hogy megmentse a világ legnagyobb trópusi esőerdejét.

1800-ban a Föld lakosságának csupán 12,5%-a tudott olvasni. Mára az emberek 85,3%-a képes elolvasni akár ezt a mondatot is.

A hópárduc 40 év után lekerült a veszélyeztetett fajok listájáról, ugyanis a vadon élő példányok száma 2017-re meg­haladta a 10 000-et.

A szépen öregedés nem futurisztikus álom többé, hála a noninvazív kezeléseknek, illetve az anti-aging medicináknak. Utóbbiak hormonális szinten segítenek, hogy minél tovább megőrizzük egészségünket, és persze a szépségünket is. Az anti-aging medicina feladata komplex, optimalizálja a belső élettani folyamatokat, aminek köszönhetően javul a külső megjelenés is. Bioazonos hormonokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel személyre szabott megoldásokkal veszi fel a harcot az öregedéssel szemben.

Itthon többet költünk utazásra és étteremre, a jóléti kiadásaink reálértéke az elmúlt évben 9,7 százalékkal emelkedett.

A Föld lakosságának 50%-a demokráciában él, az 1800-as évek elején ez a szám még csupán 1% volt.

30 évvel ezelőtt a Föld lakosságának 37%-a élt nyomorban, ma 10%-uk. A Brookings elemzői szerint másodpercenként egy ember emelkedik ki a szegénységből, és két másodpercenként lesz valaki gazdag.

A mesterséges intelligenciának hála az életünk még soha nem volt ilyen könnyű. Reggel a kávégép magától is képes elkészíteni a kávét, önjáró porszívók, navigációs rendszerek, okoseszközök sokasága siet a segítségünkre.

Magyarország felkerült az online rendelés térképére. Egyre több helyről szállítanak hozzánk, ezzel jelentősen bővült az elérhető termékek palettája. Arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag pár napon belül kézhez kaphatunk bármit, akár a világ másik feléről is.

A Zero Waste földalatti mozgalomként indult, de mára mainstreammé vált. Egymás után nyílnak a csomagolásmentes boltok, az üzletekben egyre gyakrabban mondunk nemet a műanyag zacskóra, sőt az élelmiszer-hulladékkal is tudunk mit kezdeni. A házi komposztok, a vadiúj étrendek, mint a flexitáriánus diéta és a zöldgondolkodás beférkőztek a mindennapjainkba. 

További 15 okot az optimizmusra az ELLE magazin 2019. január-februári számában találtok!

2019 jó hír jövő optimizmus

Még több
Társadalom