Gazdagok és szépek, Ázsia-kiadás

A hollywoodi sikerfilm, a Crazy Rich Asians láttán sokakban felmerülhet, hogy valóban léteznek-e olyan őrülten gazdag családok Délkelet-Ázsiában, akiknek olyan természetes a magánrepülőgép, az exkluzív magániskolák és az haute couture ruhák, mint a levegővétel. Nagyon is, és vannak köztük, akik egyáltalán nem szégyenlősködnek a vagyonukkal.

Gazdagok és szépek, Ázsia-kiadás
2018.11.29. 12:47

Feiping Chang grandiózus haute couture menyasszonyi ruhájában

Aki látott már közvetítést luxusmárkák divatbemutatóiról, és/vagy figyeli a street style fotókat, annak feltűnhetett, hogy a show-kat nagy számban látogatják ázsiai vendégek. Egy részük természetesen szakmabeli, egy másik részük híresség. Akikről azonban eddig nem sokat tudtunk, azok maguk az elképesztő jómódban élő kliensek, akik megtehetik, hogy még az haute couture bemutatók után is alaposan bevásároljanak maguknak – sőt, akkor költenek csak igazán szívesen. Ami az ékszereket illeti, természetesen költekeznek a Cartier-nál, Chopard-nál és társaiknál, de ebben is jobban szeretnek elismert ékszerészekkel saját darabokat terveztetni maguknak.

A divatszerkesztő Peepy és anyja, Mother Lee

Az idei nyár egyik legnagyobb sikerét nem egy szuperhős érte el a mozikban, hanem a már említett film. A romantikus komédia a bemutató óta 67 milliárd forintnyi bevételt hozott világszerte. A filmet imádta a közönség és a kritikusok is, mert 25 éve ez volt az első olyan film, amiben a teljes szereplőgárdát és a stáb jelentős részét legalább félig ázsiai származású emberek alkották. Ezenfelül viszont az ázsiai karakterek végre többdimenziósak voltak, összetett érzelmekkel, gondolatokkal, ahelyett, hogy a fehér emberek által róluk alkotott sztereotípiákat ismételték volna. Persze a túlnyomórészt pozitív fogadtatás ellenére akadtak negatív kritikák is: például voltak, akik szerint a kiváltságos 1% életének bemutatása nem tesz semmit a jóval szerényebb körülmények között élő átlagázsiaiakért, és ez az egész nem több, mint a Szex és New York pepitában.

Chryseis Tan férje és apja révén is elképesztő luxusban élhet

A luxus feltámad

A film alapjául szolgáló Crazy Rich Asians című regény 2013-ban jelent meg, és rögtön óriási siker lett, a The New York Times bestsellerlistájára is felkerült. Az író, Kevin Kwan számos interjúban elmondta, hogy a regény szereplői nek egy részét valós személyek és élmények inspirálták (nemcsak a saját, 1000 évre visszavezethető rokonsága, hanem a szingapúri felső tízezer különböző szereplői is), ám mások teljességgel az ő fantáziájának szülöttei. Maradjunk annyiban, elég sok extravaganciát láthatott maga körül. A fényűző életmód természetesen évszázadok óta jelen van a délkelet- ázsiai országokban és Kínában, gondoljunk csak a régi épületekre, ékszerekre, ruhákra. Az első ópiumháborútól kezdve azonban Kína gazdagsága rohamosan hanyatlott, Mao Ce-tung alatt pedig egyenesen elítélték a földi hívságokat.

A Crazy Rich Asians film szereplői is sztárstátuszba kerültek

A helyzet 1978-tól kezdett ismét változni, amikor Teng Hsziao-ping meghirdette a nyitás politikáját, és Kína ismét bekapcsolódott a világkereskedelembe. Azóta a luxusba nem az arisztokrácia szolgáltatja a belépőt, hanem a jó üzleti érzék.
A luxusboom pedig évek óta tart. Az Elle, a Tatler és a Vogue régiós kiadásai nem győznek tudósítani a rengeteg luxusüzlet-megnyitóról és egyéb divateseményről, a nagy divatházak pedig rengeteg limitált, a helyi igényekre szabott kollekcióval csábítják az őrületesen gazdag nőket és férfiakat. És nemcsak divatra, autókra vagy ékszerekre költenek, hanem ingatlanra is – például a vancouveri lakáspiacot és életet a helyiek számára jócskán megdrágította az, hogy a relatív közelsége miatt itt vesznek lakásokat az ázsiai pénzemberek. És még az olyan eleve extrém drága ingatlanpiacokon is házak egész emeleteit veszik meg, mint New York.
A nemzetközi pénzügyi tanácsadó cég, a McKinsey adatai szerint 2008 óta a globális luxusköltések növekedésének több mint háromnegyedét kínai vásárlók idézték elő, és ez az arány egyre nőni fog. A Wealth-X nevű cég nemrég tette közzé
a 2018-ra szóló World Ultra Wealth Report nevű tanulmányát, ebben olyan emberek eseteit vizsgálták, akiknek nettó értéke 30 millió dollár fölött van. Kína, India és Hongkong dübörgő gazdasága miatt a régióban rövid idő alatt
18,5%-kal nőtt ez az ultragazdag réteg. Átlagos vagyonuk 145 millió dollár, közel negyedük 50 év alatti, 61,5% önerőből küzdötte fel magát erre a szintre, míg 14,2% csak örökölte a vagyonát. Mindössze 13,9%-uk nő saját vagyonnal.

Jamie Chuának van a világon a legtöbb Birkin táskája

Fiatalok és jól öltözöttek

A Crazy Rich Asians egyik szereplője, Astrid mindennap haute couture kreációkat és extrém drága ékszereket visel. A valóság azért kicsit kevésbé vad. Évente körülbelül 2000 nőnek készül haute couture ruha méretre Párizs szalonjaiban, egyre többen érkeznek közülük ázsiai országokból. Ebbe a körbe tartozik például Feiping Chang is. A tajvani születésű fiatal nő korábban több helyen is dolgozott a világon befektetési bankárként, de Hongkongba költözve átnyergelt igazi szenvedélyére, a divatra. Nem csoda, már a nagyanyja is csak Chanelben és Escadában mutatkozott. Chang ma divatbloggerként aktív és az elegáns társasági élet csillaga. Bérelt helye van a legnagyobb show-kon, és elmondása szerint azért rajong az haute couture-ért, mert a fantázia és a kreativitás legmagasabb szintjét képviseli. Kedvenc tervezője Giambattista Valli, ő álmodta meg két menyasszonyi ruháját. Férje bankár, a több millió dolláros esküvő egyik felét Capri szigetén, egy külön erre a célra felújított villában tartották. Az ott viselt tüllruha volt a legnagyobb, ami Valli keze alól valaha kikerült.

(…)

Szöveg: Kiss Imola, képek: Getty Images, Instagram, archív

A cikket teljes terjedelmében az ELLE magazin 2018. decemberi számában olvashatjátok!

ázsia crazy rich asians gazdagok

Még több
Társadalom