Új mágikus világ

Az intuíciót, a nőiséget, a természet erőit ünneplik az Instagramon vagy a való életben. Az új sámánmániába való merülés egyre több nőt babonáz meg.

Új mágikus világ
2018.09.23. 09:36

Túl gyakran felejtjük el a Holdat manapság, pedig a változásai befolyásolják a nők ciklusát. Világszerte minden hónapban egyre több nő ünnepli együtt a ciklusa megérkezését. Ezeket az összejöveteleket „piros sátornak” hívják, az Anita Diamant által írt régi amerikai feminista bestsellerre utal- va. A cél a „szent nőiség dicsőítése és természetes ciklusunk vérének tisztelete” – magyarázza Camille Sfez, az Instagramon rendkívül aktív, 30 éves francia pszichológusnő, aki Párizsban szervezi a találkozókat. A „women only” (csak nőknek szóló) szertartások az indián sámánizmus ihlette rituálék, amelyek a közösségi hálózatokon terjednek. Egy ilyen találkozóra vagyunk tehát hivatalosak újhold estéjén, egy hangulatos teremben Párizs északi részén.

Akkora az érdeklődés a szeánsz iránt, hogy sokan kívülrekednek. Nem előírás, de ajánlatos a piros ruhadarab viselete. A földre terített vörös leplet, amelyen gyertya ég, húsz nő üli körül. Égő zsályaág kering a résztvevők között, hogy „megtisztítsa a hely és az egyének energiáit”. Az este „a kürtös Vénusz, a gyógyítás őrzőjének” égisze alatt zajlik, jelenti be Camille Sfez, A női hatalom című könyv szerzője, aki Instagramján élő csoportos meditációkat is szervez A méh áldásai címmel. A foglalkozás meditációval kezdődik, amelynek során minden résztvevőnek egy női rokonát kell megidéznie. Két órán át egy piros szalaggal díszített nagy toll jár körbe-körbe, „beszélőbotként” jelezve a megszólalót, a körforgást egy okostelefon csengése szabályozza.

Rituális füstölés

„A terem biztonságos légkörében elhangzott szavakat bizalmasan kezeljük, minden témát szívesen fogadunk” – hangoztatja Camille Sfez. A találkozón maximális jóindulat és szolidaritás uralkodik. Ezen az estén nevetés és könnyek között, remegő hangon törnek fel a bizalmas vallomások. Szóba kerülnek a gyermek iránti vágy, a nőket ostorozó utasítások, a nőiesség misztikuma, a mérgező anyai viszonyok, a féltékenység, vagy a nőiesség átruházása. Ugyanaz a vágy foglalkoztat és vezérel minden- kit: felemelkedni és jó emberré válni. A hangulat szívélyes, megindító és tiszteletteljes. Távozás előtt a kötetlen teázás közben minden- ki 8 euróval járul hozzá a találkozó költségeihez. Az egyre inkább elszaporodó szeánszok, így a rituális füstölős találkozók, az egyén „energetikai újjászervezésének” csoportos ülései, a jósláson alapuló ünnepi esték mindeddig bizarr- nak vagy akár abszurdnak tűntek. Márpedig az ezotéria és a mágia utáni vágy mindenütt megtalálható. Vegyük például a Dior Motherpeace kollekcióját, amelyet a barokk képi világú tarot jóskártya ihletett. A tervezés során a divatház vezető tervezőjét, Maria Grazia Chiurit az amerikai sámán, Vicki Noble inspirálta. A nagyon elegáns Tiger Yoga Club a csakra felszabadítását célzó üléseket rendez, a Yoga Village hangfürdő néven csoportos foglalkozásokat tart. Egy párizsi elektronikus zenei klub, a Badaboum az újhold alkalmából hirdeti sikkes buliját, amikor is a „misztikus ceremónia alatt a test és a szellem a boszorkány zenéjével rezonálhat”. A népszerű MyLittleParis internetes oldal feminista Mona stúdiója két coachingelőadás vagy cupcake-cukrásztanfolyam között az intuíció erejéről tart konferenciát.

Camille Sfez „piros sátor” rendezvénye Párizsban

Ám ez a szuper „peace and love” jellegű ezoterikus divat diszkrétebb csatornákon is terjed: a sámánok elérhetőségeit suttogva adják tovább egymásnak az emberek. Az „energia áradásának” érdekében gyógyító hatású köveket és kristályokat vásárolunk, vagy olyan kultikus könyveket, mint a Tánc a farkasokkal, amelyekről Laetitia Casta beszélt a közelmúltban. Ezek a többé-kevésbé banális kifejezések egy hely „jó rezgéseit”, „a régi emlékek kitisztítását”, „a láthatatlan világ akadályait” idézik. Az Instagramon fellelhető #FullMoon, #Feminin- Sacré vagy a #MoonSisters hashtagek a nőket célozzák meg. Tudományos publikációk (köny- vek, tematikus havilapok) a láthatatlan világok felfedezésére irányulnak. Mindenütt tanúi lehetünk a hetvenes években a hippik által köz- kedvelt bizalmas összejövetelek terjedésének, melyek napjainkban a megújulás sikkes formái. Egyfajta új korszak ez, világi spirituális törek-vés, amely az ősi gyakorlatokat átgondolja. Elindítója az a városlakó, aki a lét értelmét keresi, és a természetességet, aki inkább vágyik naturális táplálékra, mint füves cigire.

(…)

Szöveg: Dorothée Werner, fotó: Julie Ansiau

A teljes cikket az ELLE magazin 2018. októberi számában olvashatjátok!

mágia nőiesség sámánizmus szeánsz

Még több
Társadalom