3 izgalmas példa arra, hogyan változtatja meg a mesterséges intelligencia az életünket

Még okosabb telefonok, intelligens otthonok, dizájn azonnal

3 izgalmas példa arra, hogyan változtatja meg a mesterséges intelligencia az életünket
2018.03.27. 18:25

Talán már ismerős lehet néhány mesterséges intelligenciával kapcsolatos dolog, amelyek hatással vannak az életünkre, például az Amazon hangvezérelt intelligens asszisztense, Alexa, aki minden reggel felolvassa nekünk a híreket. De azt tudtad, hogy az agyunk meglepően hasonlóképp működik, mint a mesterséges intelligencia? Decemberben, a Huawei kezdeményezésére készült egy tanulmány az emberi agy és a mesterséges intelligencia közötti párhuzamok feltérképezéséről, és arra a következtetésre jutottak, hogy a mindennapi döntéshozatalaink 99,74 százalékának egyáltalán nem vagyunk tudatában. Konklúzió: a mesterséges intelligencia úgy tesz, ahogy az emberi, csendesen működik a háttérben, növelve a hatékonyságunkat.

Függetlenül attól, hogy ez a hasonlóság milyen érzéseket kelt bennünk a jövőt illetően, lázba hoz minket, vagy éppen szorongunk tőle, azt sugallja, hogy még csak a felszínét kapargatjuk a mesterséges intelligencia felhasználhatóságának, annak, hogy hogyan tudná megkönnyíteni az életünket. Nagyon sok területe vár felfedezésre. A fejlesztők, mérnökök és dizájnerek pedig elég gyorsan megalkotják nekünk a legújabb termékeket, amelyek még inkább feltárják előttünk a mesterséges intelligenciában rejlő potenciált.  Mutatjuk, hogyan!

Az okostelefon

Egészen a közelmúltig a telefonokat és az adatrendszereket nem a mesterséges intelligenciára szabták. De a tech vállalatok most már új számítástechnikai struktúrákat fejlesztettek ki, amelyek forradalmasítani fogják kapcsolatainkat a készülékeinkkel. „A machine learning (gépi tanulás) és a mesterséges intelligencia az okostelefonokat gyorssá, intelligenssé és alkalmazkodóvá teszi, valamint képesek megérteni valós helyzeteket és azonnal reagálni rájuk”, magarázza Steve Lai, a Huawei Consumer Business Group termékmarketingért felelős szenior vezetője. Legújabb készülékeik az elsők, amiket valaha felszereltek a Kirin elnevezésre hallgató mesterséges intelligencia processzorral, melynek köszönhetően a telefonok képesek szövegeket fordítani (offline üzemmódban is), valamint növelni az akkumulátor élettartamát azáltal, hogy automatikusan bezárják azokat az alkalmazásokat, melyeket ritkán használunk.

Az okosotthon

Az Amazon asszisztense, Alexa, arról szól, hogy személyesebbé tegyék vele a szolgáltatást. „Rájöttünk arra, hogy a fogyasztóknak van egy reggel rutinjuk munkába indulás előtt, vagy este, miután hazaértek”, magyarázza Heather Zorn, az Amazon Alexa programjáért felelős igazgatója.  Így a nemrégiben bemutatott „Rutinok” funkció számos műveletet elvégez: például, a reggeli ébresztő egyben a redőnyöket is felhúzza, vagy elég, ha annyit mondunk” Felébredtem!”, és a kavéfőzőnk már készíti is a kávénkat.

A mesterséges intelligencia lehetővé teszi azt is, hogy a háztartási készülékek saját maguk megjósolják és módosítsák a beállításokat. Idővel az érzékelők egyre jobban tudják követni és interpretálni a jólléti faktorokat, mint az alvás, a táplálkozás, vagy a stressztényezők, továbbá módosítási javaslatokat tesznek az egészség optimalizálása érdekében. Ez mit jelent? Jo Aitken, az Atelier Aitken, egy a jövő dizájnját kutatató stúdió alapítója, olyan konyhát képzel maga elé, amely az alapján készíti el a tökéletes ételt vagy egy smoothie-t, hogy megvizsgálja az egészségünket vagy az aznapi hangulatunkat, valamint az ágyunk szükség szerint aroma- vagy hidroterápiát, esetleg masszást javasol.

A divat

Úgy látjuk, hogy a mesterséges intelligencia jelentősen javítja a vásárlói élményt olyan platformokon például, mint a Stich Fix. Hamarosan pedig jelentős szerepet fog játszani a termékek fejlesztésében. A San Diego-i Kaliforniai Egyetem kutatói szerint, akik az Adobe Researchel együttműködésben végzik kutatásaikat, lassan elérkezik majd az idő, amikor a mesterséges intelligencia nemcsak abban lesz a segítségünkre, hogy megtaláljuk, amit keresünk, hanem valós időben fog új dizájnt alkotni számunkra.

Kép: Getty Images

ai mesterséges értelem huawei

Még több
Társadalom