Szex segélyért? Egy új jelentés szerint így zsákmányolnak ki nőket Szíriában

Segélyek elosztásában résztvevő férfiak ellenszolgáltatásokért adnak élelmet és fuvaroznak haza nőket

Szex segélyért? Egy új jelentés szerint így zsákmányolnak ki nőket Szíriában
2018.03.01. 11:54

A segélyek elosztásában résztvevő férfiak hazafuvarozzák a nőket otthonaikba, ha kapnak érte „cserébe valamit”.

Szíriában nőket szexuálisan kizsákmányolnak férfiak, akik az ENSZ és más nemzetközi jótékonysági szervezet nevében segélycsomagokat szállítanak a háború sújtotta országba.

Az ENSZ Népesség Alap a tavalyi év során felmérést végzett a nemi alapú erőszak kapcsán a térségben, és arra a megállapításra jutott, hogy a humanitárius segítségnyújtást szexuális szolgáltatásokra váltják be Szíria különböző kormányzóságaiban.

A BBC szerint a segélymunkások elmondása alapján férfiak ételért és segítésnyújtásért cserébe szexuális jellegű szívességet vártak el a nőktől. A munkások azt is hozzátették, hogy a szexuális kizsákmányolás olyannyira elterjedt, hogy néhány szíriai nő visszautasítja az elosztóközpontok felkeresését, nehogy azt feltételezzék róluk, hogy a segélycsomagért cserébe, amit hazavittek, szexuális ellenszolgáltatást nyújtottak.

A “Voices from Syria 2018″ jelentés szerint „aggodalmak merültek fel a humanitárius segítségnyújtás kapcsán”, és hogy „azokat az elosztóhelyeket gyakran nem tekintik biztonságosnak, ahol férfidominancia jellemző.”

A jelentés továbbá példaként említi, hogy „lányok és nők férjhez mennek a tisztségviselőkhöz egy rövid időre és szexuális szolgáltatást nyújtanak annak érdekében, hogy ételhez jussanak; az elosztásért felelős személyek elkérik a lányok és a nők telefonszámait; hazafuvarozzák őket, ha kapnak érte „cserébe valamit”, vagy ellátmányt szereznek nekik, ha cserébe „meglátogathatják őket az otthonaikban”, vagy ha viszonzásképp a szolgálataikért „eltöltenek velük egy éjszakát”.

Hozzáteszik: „Azok a lányok és nők, akiket nem védelmeznek férfiak, mint például az özvegyek, elváltak, valamint a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek, különösen kiszolgáltatottak a szexuális kizsákmányolás tekintetében”.

Egy másik segélymunkás állítása szerint néhány humanitárius ügynökség figyelmen kívül hagyta ezeket a kizsákmányolásokat, mert ahhoz, hogy a segélycsomagokat Szíria olyan veszélyes részeire is el tudják juttatni, ahová a nemzetközi szervezetek nem tudnak bejutni, harmadik fél, a helyi tisztségviselők közreműködését kell kérniük.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy tudomásuk volt ezekről az állításokról, de sajnos nem rendelkeztek elegendő információval ahhoz, hogy azonosítsák az érintett személyeket és szervezeteket, és hogy lépéseket tegyenek az ügyben.

A szóvivő azt is hozzátette, hogy a Menekültügyi Főbiztos „új kutatásokat rendelt el annak érdekében, hogy több információ birtokába jussanak, és további lépéseket tettek a megelőző intézkedések erősítését, a folyamatokról szóló jelentések készítését, valamint a helyi partnerek képzését illetően”.

Szíriában 2011 óta tart a háború, és az ENSZ elmondása szerint 250 ezer ember halt meg az elmúlt öt év során. Az Egyesült Királyságbeli ellenőrző csoport, a The Syrian Observatory for Human Rights a halálos áldozatok számát több mint 321 ezer főre teszi, míg egy kutatóközpont 2016 februárjában készült becslései alapján a háború okozta elhalálozások száma 470 ezer főre is tehető.

Forrás: elleuk.com, képek: Getty / AFP, Delil Souleiman

kizsákmányolás segély szíria

Még több
Társadalom