Izlandon mostantól törvényileg biztosított az egyenlő bér

Ugyanazért a munkáért nem kereshet többet egy férfi, mint egy nő

Izlandon mostantól törvényileg biztosított az egyenlő bér
2018.01.04. 12:46

Január elsejétől Izlandon törvénybe ütközőnek számít, ha ugyanazért a munkáért többet fizetnek egy férfi munkavállalónak, mint egy nőnek.

Az északi ország az első a világon, amely törvényben is elismerte az egyenlő bérek elvét, miután 2017. március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon bejelentést tettek az új szabályozásról.

Az új szabályozás értelmében, azoknak a vállalatoknak, akik több mint 25 főt alkalmaznak, kormányhivatali igazolással kell rendelkezniük, amellyel bizonyítják, hogy követik az egyenlő bérezésre vonatkozó előírásokat.  A cégek bírságra számíthatnak, amennyiben nem tesznek eleget a törvényi szabályozásnak.

„A törvényi előírásoknak köszönhetően olyan mechanizmus lép életbe, amely során a vállalatok és a szervezetek minden egyes náluk előforduló munkakört értékelnek, majd pedig miután bebizonyosodott, hogy valóban ugyanannyi bért fizetnek a nőknek és a férfiaknak az adott munkakörben, megkapják a hivatalos igazolást is”, fejtette ki Dagny Osk Aradottir Pind az Ielandic Women’s Rights Association képviselője az Al Jazeeranak.

„Ez a folyamat biztosítja, hogy a nők és a férfiak egyenlő bérezésben részesüljenek.”

Emmanuel Macron francia elnök és Izland miniszterelnöke, Katrin Jakobsdottir

Nem véletlen, hogy Izland az első nemzet, amely megteszi ezt a lépést a fizetésbeli egyenlőtlenségek megszüntetése érdekében. Az új törvényi szabályozást az izlandi parlament mindkét politika pártja erősen támogatta, ahol a női törvényhozók 50%-ban képviseltetik magukat, beleértve az új miniszterelnököt, Katrin Jakobsdottirt is.

Az elmúlt kilenc évben a Világgazdasági Fórum rangsorolása szerint Izland teljesített a legjobban a világon, ami a nemek közti egyenlőséget illeti. (Az Egyesült Királyság a 15. helyen végzett 144 ország közül a 2017-es jelentés szerint.)

Izland az első ország, ahol a nők és a férfiak ugyanazért a munkáért egyenlő bérezést kapnak

Az új törvény azután született, miután Izland ígértetett tett, hogy felszámolja a nemek közötti bérszakadékot 2022-ig. Az izlandi nők átlagosan 14-18 százalékkal kerestek kevesebbet a férfiaknál 2016-ban, állítja a Világgazdasági Fórum jelentése.

A korábbi miniszterelnök, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson így fogalmazott 2015-ben a Global Leaders’ Meeting eseményén: „A férfiak nem ülhetnek tétlenül, amikor olyan témákról zajlik a vita, mint a nemi alapú erőszak vagy a nemek közti bérszakadék. Ezek nem csak nőket érintő témák. Ezek az ügyek az általános emberi jogokat érintik.”

A Világgazdasági Fórum adati szerint a nők átlagos fizetése 2017-ben 12 ezer dollár, azaz 3 millió forint volt, míg a férfiaké 21 ezer dollár, azaz 5,3 millió forint. Itt az ideje, hogy több ország is kövesse Izland példáját.

forrás: elleuk, írta: Katie Jones

egyenlő bér gender pay gap Izland

Még több
Társadalom