Cara Delevingne is szexuális zaklatással vádolja Harvey Weinsteint

„Tehetetlennek érzetem magam és féltem, de nem akartam, hogy ez látsszon rajtam, remélve, hogy rosszul ítélem meg a helyzetet” – idézi fel.

Cara Delevingne is szexuális zaklatással vádolja Harvey Weinsteint
2017.10.12. 15:20

Cara Delevingne is csatlakozott azon nők táborához, akik szexuális zaklatással vádolják Harvey Weinstein filmproducert. A 25 éves modellből színésznővé avanzsált Cara Instagram posztjában tette közzé, hogy színészi karrierje kezdetén Weinstein megpróbált közeledni hozzá és szexuálisan zaklatta.

„Színészi karrierem kezdetén épp egy filmen dolgoztam, amikor kaptam egy telefonhívást Harvey Weinsteintől, és megkérdezte, hogy valóban lefeküdtem-e azokkal a nőkkel, akikkel hírbe hozott a média” – osztotta meg Delevingne az Instagram posztjában. „Nagyon fura és kellemetlen hívás volt… egy kérdésre sem válaszoltam, és megpróbáltam gyorsan lerázni, de mielőtt letehettem volna a telefont, azt mondta nekem, hogy ha meleg vagyok, vagy úgy döntök, hogy nyilvánosan nőkkel mutatkozom, sosem fogok heteroszexuális női szerepeket kapni, és sose leszek hollywoodi színésznő”.

A színésznő egy találkozóról is beszámolt, amikor Weinsteinnel és egy előkészületben lévő film rendezőjével találkozott egy hotel lobbijában. Ez egy-két évvel az ominózus telefonhívás után történt. A meeting után a rendező távozott, Weinstein viszont arra kérte a színésznőt, hogy maradjon és beszélgessenek még – magyarázza Delevingne.

Harvey Weinstein

„Amint magunkra maradtunk, azzal kezdett dicsekedni, hogy mely színésznőkkel feküdt már le, és hogy hogyan egyengette a karrierjüket, meg egyéb oda nem illő, szexuális természetű dolgokról beszélt. Aztán pedig felinvitált a hotelszobájába”– írja Delevingne. A színésznő megjegyzi, hogy visszautasította a meghívást, de mégis olyan érzése volt, hogy nyomás alatt áll és mennie kell. „Tehetetlennek érzetem magam és féltem, de nem akartam, hogy ez látsszon rajtam, remélve, hogy rosszul ítélem meg a helyzetet” – idézi fel.

„Amikor felértünk, megkönnyebbültem, mert egy másik nő is volt a szobában, és azt hittem, biztonságban vagyok. Arra kért, hogy csókolózzunk, a lány pedig Weinstein felé fordult, hogy belefogjon.”

Delevingne, hogy mentse magát és a helyzetet, énekelni kezdett, mintha egy meghallgatáson lenne. „Nagyon rosszul éreztem magam. Miután befejeztem az éneklést, megint mondtam, hogy mennem kell. Akkor Weinstein odajött és az ajtó meg közém állt, majd megpróbált megcsókolni. Valahogy leállítottam és kimenekültem a szobából.”

Delevingne végül megkapta a szerepet (de nem részletezte, hogy melyik filmről volt szó), ami véleménye szerint emiatt a kellemetlen helyzet miatt lett végül az övé. „Azóta is rosszul érzem magam, hogy elvállaltam. Úgy érzem, nem érdemeltem meg” – írja. Hozzátette azt is, hogy azért nem akart eddig erről beszélni, mert nem szerette volna megbántani Weinstein családját.

„Bűnösnek éreztem magam, mintha valami rosszat követtem volna el. És az is megrémisztett, hogy belegondoltam, mennyi nővel történhetett már ilyen azok közül, akiket ismerek, de félelemből senki sem beszél ezekről az esetekről” – vonja le a következtetést.

Delevingne egy nappal azután állt elő a sztorival, hogy a New York Times hasonló történetekről számolt be, beleértve Angelina Jolie és Gwyneth Paltrow eseteit is, majd a The New Yorker is felkavaró cikket hozott le, ami nemi erőszakkal kapcsolatos állításokat is tartalmazott. Majdnem egy hét telt el azóta, hogy a Times először törte meg a csendet a filmmogul három évtizede zajló állítólagos szexuális bántalmazásaival kapcsolatban.

A The New Yorkerben felhozott vádakra reagálva Weinstein szóvivője kiadott egy hivatalos nyilatkozatot, mely szerint egyértelműen tagadnak miden olyan állítást, amely nem közös megegyezésen alapuló szexuális kapcsolat létesítésével vádolja a producert, valamint hozzáteszik, hogy “sosem alkalmazott retorziót azokkal a nőkkel szemben, akik visszautasították a közeledését”. A nyilatkozat teljes terjedelemben itt olvasható.

Következő posztjában Delevingne megosztott egy üzenetet, amellyel szeretné bátorítani azokat a nőket és lányokat, akik szexuális bántalmazás áldozataivá váltak. „Szeretném, ha a lányok és a nők tudnák, hogy a szexuális bántalmazás vagy erőszak sosem az ő hibájuk, és az, hogy nem beszélünk a történtekről, még több kárt okoz, mintha elmondanánk az igazságot”, írja posztjában és elismerően nyilatkozik azokról a nőkről, akik bátran ki mertek állni a nyilvánosság elé.

„A férfiak minden iparágban, és főként Hollywoodban, visszaélnek a hatalmukkal és félelemkeltésre használják, majd pedig simán megússzák a dolgot” – írja Delevingne. „Ennek megálljt kell parancsolni. Minél többet beszélünk róla, annál kevesebb hatalom lesz a kezükben. Arra buzdítok mindenkit, hogy beszéljünk a témáról, és üzenem azoknak, akik védelmezik ezeket az embereket, hogy ők is részesei ennek a problémának.”

Írta: Erica Gonzales, elle.com

cara delevingne harvey weinstein

Még több
Társadalom