Tippek Gyuri bácsitól

Hogyan kerülhetünk közelebb városi emberként a természethez? Az örök kérdéssel a híres bükki füvesemberhez, Szabó Gyuri bácsihoz fordultunk, bölcs és azonnal hasznosítható tanácsokkal látott el minket.

Tippek Gyuri bácsitól
2017.08.14. 13:04

1. Ha a városban kell maradniuk, akkor is igyekezzenek minél többet megtudni a természetről! Tájékozódjanak, járjanak előadásokra, de semmiképp ne kötelességszerűen, csakis kikapcsolódás formájában. Üljenek le a legközelebbi parkban egy padra, és figyeljék meg, miként viselkednek a növények. Amikor idén tavasszal váratlanul lehullott a hó, láttam, hogyan küzd meg vele a már virágzó tulipán: a fejét felemelte, amennyire kellett, és nem tört meg. Gyönyörű élmény volt.

2. Amint lehet, menjenek el vidékre, lehetőleg egy olyan szálláshelyre, ahol állatok is vannak a ház körül. Fontos, hogy megismerjenek egy-egy állatot személyesen, mert akár egy libát, kacsát, sőt disznót is nagyon meg lehet szeretni. Ösztönös viselkedésük megnyugtatóan fog hatni. Azt is jó látni, ahogyan a gazdáikkal egymáshoz viszonyulnak. Látták már, hogyan köszönnek egymásnak reggelente és hogyan próbálnak „beszélgetni”? Érdemes érte felkelni hajnalban!

3. Nem ajánlom az állattartást a városi lakásban. Mindig úgy éreztem, hogy valójában a legtöbb állat szenved bezárva, a kutya is, ha nem foglalkoznak vele eleget, de különösen az olyan, vad fajok, mint a mókus vagy az erdei madarak. A macska is félig vad még, hiszen a faluban is elkóborol vadászni, akár 1-2 kilométerre is a házaktól.

4. Kezdjék el az otthoni növénytartást, akármilyen kicsiben! Ha van hely, az erkélyen, ha nincs, akár egy ládában, az ablaknál. Fűszernövényekkel, sőt tör-pe­paradicsommal, törpepaprikával is próbálkozhatunk, nagy boldogság lesz, hogy a sajátunkat esszük. A körömvirág kétszeresen is jó választás: szépen virágzik, és a virágát meg is ehetjük.

5. Szárítsunk növényeket otthon! Mindenkinek van egy  árnyékos szobasarka, vagy kiteheti a szárítandó növényszárakat a konyhaasztalra. Így őszre, télre is maradnak finom fűszereink, és amíg száradnak, csodálatos illatok lengik be a lakást. Legjobbak és legegyszerűbbek erre
a célra a kakukkfű, a szurokfű, és a menták.

(…)

További tippeket ELLE Planet kiadványunkban találhattok Gyuri bácsitól!

elle planet Gyuri bácsi

Még több
Társadalom