Tippek Gyuri bácsitól

Hogyan kerülhetünk közelebb városi emberként a természethez? Az örök kérdéssel a híres bükki füvesemberhez, Szabó Gyuri bácsihoz fordultunk, bölcs és azonnal hasznosítható tanácsokkal látott el minket.

Tippek Gyuri bácsitól
2017.08.14. 13:04

1. Ha a városban kell maradniuk, akkor is igyekezzenek minél többet megtudni a természetről! Tájékozódjanak, járjanak előadásokra, de semmiképp ne kötelességszerűen, csakis kikapcsolódás formájában. Üljenek le a legközelebbi parkban egy padra, és figyeljék meg, miként viselkednek a növények. Amikor idén tavasszal váratlanul lehullott a hó, láttam, hogyan küzd meg vele a már virágzó tulipán: a fejét felemelte, amennyire kellett, és nem tört meg. Gyönyörű élmény volt.

2. Amint lehet, menjenek el vidékre, lehetőleg egy olyan szálláshelyre, ahol állatok is vannak a ház körül. Fontos, hogy megismerjenek egy-egy állatot személyesen, mert akár egy libát, kacsát, sőt disznót is nagyon meg lehet szeretni. Ösztönös viselkedésük megnyugtatóan fog hatni. Azt is jó látni, ahogyan a gazdáikkal egymáshoz viszonyulnak. Látták már, hogyan köszönnek egymásnak reggelente és hogyan próbálnak „beszélgetni”? Érdemes érte felkelni hajnalban!

3. Nem ajánlom az állattartást a városi lakásban. Mindig úgy éreztem, hogy valójában a legtöbb állat szenved bezárva, a kutya is, ha nem foglalkoznak vele eleget, de különösen az olyan, vad fajok, mint a mókus vagy az erdei madarak. A macska is félig vad még, hiszen a faluban is elkóborol vadászni, akár 1-2 kilométerre is a házaktól.

4. Kezdjék el az otthoni növénytartást, akármilyen kicsiben! Ha van hely, az erkélyen, ha nincs, akár egy ládában, az ablaknál. Fűszernövényekkel, sőt tör-pe­paradicsommal, törpepaprikával is próbálkozhatunk, nagy boldogság lesz, hogy a sajátunkat esszük. A körömvirág kétszeresen is jó választás: szépen virágzik, és a virágát meg is ehetjük.

5. Szárítsunk növényeket otthon! Mindenkinek van egy  árnyékos szobasarka, vagy kiteheti a szárítandó növényszárakat a konyhaasztalra. Így őszre, télre is maradnak finom fűszereink, és amíg száradnak, csodálatos illatok lengik be a lakást. Legjobbak és legegyszerűbbek erre
a célra a kakukkfű, a szurokfű, és a menták.

6. Fizikai munka a kertben – még ha elsőre fölösleges nyűgnek is tűnik, ez mindig jó mód, hogy közelebb kerüljünk a természethez. Ezért gondoljuk át, van-e valamelyik ismerősünknek hobbikertje, és ajánljuk fel neki a segítségünket. Magukra maradtak a hétvégi telkek, pedig ha kapát, ásót ragadunk, az minket is hamarosan jó érzéssel fog eltölteni a fáradtság mellett.

7. Járjunk rendszeresen piacra, hiszen a boltban sosem kapjuk meg ugyanazt a minőséget, a friss és helyi árut zöldségből, gyümölcsből. Ne feledjük, hogy sok minden lehet hasznos, amit esetleg kidobnánk. A meggy és a cseresznye szára például nagyon jól működhet tea alapanyagaként, és mindig mondom, hogy a sárga­barack magját se dobjuk el, együnk naponta 6-8 darabot a szezonban. Minimális ciántartalma van, ilyen kis mennyiségben nem káros az egészségre.

8. Beszélgessenek a piacon a termelőkkel! Jó megismerni azokat, akiktől az élelmünk az asztalra kerül, és nem árt, ha megtudjuk, mik az ő mindennapi problémáik és örömeik – valószínűleg egészen mások, mint a városi emberéi. Szeretem a földön dolgozó és állattartó emberek józan gondolkodását, sokat lehet tanulni tőlük.

9. Ha kiszabadulunk végre az erdőbe, mezőre, éljünk azzal, amit a természet ad! Én minden tiszta vizű forrásból és patakból iszom. A mezei sóska és a csalán szinte mindenhol terem nyáron, nyugodtan szedjünk belőle, és főzzünk főzeléket, tápláló és finom. Júliusban diófalevelet is gyűjthetünk, később meg vadszamócát, kökényt, ősszel galagonyát – mindig találhatunk valamit a megfelelő környezetben.

10. Fontos, hogy az eget figyeljük – nappal a különböző felhőket, légköri jelenségeket, éjjel a csillagokat. Menjenek fel a kilátókba a kirándulások során, gyönyörködjenek
a messzeségben! Augusztus végén, a legnagyobb csillaghullás idején, amikor lement a nap, keressenek egy szép helyet, ahol nem zavarnak a város fényei,
és nézzék órákon át az ég és a meteoritok gyönyörű fényeit. θ

A cikk az ELLE Planet különszámában jelent meg 2017-ben

elle planet Gyuri bácsi

Még több
Társadalom