Brigitte Trogneaux – 5 dolog, amit tudni szeretnél az új francia first ladyről

Brigitte Trogneaux – 5 dolog, amit tudni szeretnél az új francia first ladyről
2017.05.13. 10:27

Franciaország megválasztott elnöke, Emmanuel Macron felemelő szavakkal beszél a feleségéről, Brigitte Trogneaux-ról. „Nélküle én sem lennék” – mondta a 39 éves volt bankár. Mint ahogy a világ már felfigyelt rá, az ő kapcsolatuk nem konvencionális. Trogneaux 24 évvel idősebb Macronnál – pont ennyi a korkülönbség Donald és Melania Trump között is – és Macron tanára volt a gimnáziumban, ahol a leendő francia elnök végzetesen beleszeretett.

A kapcsolat botrányszámba ment a városban, ahol laktak, de egy mostani CNN riport szerint ma a francia szavazók már egyáltalán nem rökönyödnek meg rajta. Sőt, egyesek kifejezetten örülnek, hogy egy fiatal férfinak idős nő a felesége.

„Mi tagadás, nem egy klasszikus család a miénk” – mondta Macron a kampány alatt. „De talán kevesebb a szeretet ebben a családban? Nem hiszem. Talán még  több is, mint a konvencionális családokban.”

Összegyűjtöttünk néhány tudnivalót a párral kapcsolatban.

1. Trogneaux volt Macron drámatanára

Mindketten Amiens-ből származnak, ahol Brigitte irodalmat, latint és drámát tanított egy jezsuita magániskolában, ahová Macron is járt. „Egyenrangú partnere volt a felnőttekek. Engem teljesen lenyűgözött az intelligenciája”.

2. Nem lehet tudni, pontosan mikor jöttek össze.

Nem mondják meg, mikor kezdődött a kapcsolatuk, de Macron azt állítja, már a legelejétől szerette Trogneaux-t, és 17 évesen szerelmet vallott neki. Az életrajzírója, Anne Fulda szerint Macron szülei azt hitték, hogy a fiuk egy osztálytársába, Laurence Auziére-be szerelmes. Kiderült, hogy a drámatanárról, a kislány anyjáról van szó. A szülők megkérték a tanárnőt, maradjon távol a fiuktól, erre azt válaszolta: „Semmit nem ígérhetek”. Macront külföldre küldték tanulni. De mikor elment, ezt mondta Brigitte-nek: Bármi legyen is, feleségül veszlek”.

3. Trogneaux végül elhagyta a férjét Macronért.

A csokoládégyáros családba született Trogneaux egy Andre Louis Auziére nevű bankár feleség lett, akitől három gyermeke született – és ma hét unokája van. 2006-ban Trogneaux elvált és egy évvel később, 2007 októberében hozzáment Macronhoz. „A szerelem mindent elsöpört és a válásomhoz vezetett” – mondta a leendő first lady. „Képtelenség volt neki ellenállni”. Párizsba költöztek, és 2015-ben Trogneaux abbahagyta a munkát, hogy teljesen a férje karrierjére koncentráljon, aki akkor gazdasági miniszter volt. Macron mamája „inkább barétnőként, mint menyként” tekint Trogneaux-ra”.

4. Trogneaux végig tanácsokat adott Macronnak az elnökválasztási kampányban.

A nő is fontos szerepet játszott ebben a kampányban, mint a leendő elnök első számú intellektuális partnere és bizalmasa. Jelenleg Macron azt tervezi, hogy kiszélesíti a first lady feladatkörét. Eddig Franciaországban a first ladység nem jelentett hivatalos állást, de Macron ezt most szeretné formába önteni. Macron úgy írja le magát, mint aki „megtért a feminizmusba”, méghozzá Trogneaux hatására, és megígérte, hogy védeni fogja az egyenlő bér elvét és a gyermekgondozási szabadságot. Arról is beszélt, hogy a jelöltek fele az En Marche pártban a júniusi nemzetgyűlési választásokon nő lesz.

5. Trogneaux gyerekei is segítettek Macronnak a kampányban.

Mielőtt elvette volna, Macron Trogneaux a gyerekei, Sebastien, Laurence és Tiphaine  beleegyezését kérte a frigyhez. „Tiszteletre méltó tett volt, mert nem mindenki tette volna meg előzetesen, hogy eljön és megkérdezi, el tudnánk-e fogadni a házasságot” – mondta Tiphaine Auziere.

A három felnőtt gyereknek jó a kapcsolata Macronnal. Feltűntek a kampányában is En Marche pólókban. Tiphaine még jogászként is közreműködött benne.

macron trogneaux

Még több
Társadalom