6 ok, amiért kialvatlan arccal ébredsz

Eleget aludtál, ébredés után mégis gyűröttnek nézel ki? Íme az okok!

6 ok, amiért kialvatlan arccal ébredsz
2020.04.24. 09:00

Ismerős az érzés, amikor megszólal az ébresztő, de még sokáig meg sem bírsz moccani? Amikor harmadszor állítod szundira a telefonod, de még mindig nem tudsz kimászni az ágyból? Hiába a reggeli kávé, valahogy nem leszel tőle frissebb, és a munkahelyeden egész nap ásítozol? Ez nem is lenne furcsa, ha hajnalig buliztál, vagy sorozatot néztél volna – de nem ez történt, hanem időben lefeküdtél aludni…

Ha rendszeresen előfordul veled, hogy napi 8 óra alvás és az ajánlott heti 2-3 rendszeres testmozgás mellett holtfáradtam ébredsz, annak számos oka lehet a rossz alvási szokásoktól a helytelen étkezésig – nézzük!

Stressz

Ha van valamilyen tényező az életedben, ami miatt folyamatosan aggódsz, reggelente mindig kimerülten fogsz ébredni. Az igazság az, hogy ugyanazokkal a lelki terhekkel fogsz kelni, mint amikkel lefeküdtél. Próbálj megszabadulni ezektől meditációval, baráti beszélgetésekkel vagy írd le az ezzel kapcsolatos gondolataidat, mielőtt lefekszel aludni.

Telefon hangok

Nincs rosszabb annál, mint megszakítani az alvást egy későn fekvő barát éjféli telefonja, üzenete vagy egy hajnali e-mail miatt. Minden hanghatást, ami megzavarhatja az álmod, ki kell küszöbölni. A legokosabb, ha lenémítod a telefont.

Túl intenzív sportolás

Ha rákapcsolsz, és sok-sok kalóriát elégetsz, azt bizony a szervezeted is megérzi. A kimerítő edzések alvászavarokat okozhatnak, illetve annyira lemerülhet a szervezeted, hogy már 8 órás alvással sem tud feltöltődni. A heti 3-4 alkalommal végzett testmozgás egészséges, de csak ha nem tolod túl!

Késő éjszakai internetezés

Még egy hosszú munkanap után is nagy kihívásnak tűnik, hogy elszakadjunk a virtuális világtól. Ne engedj a kísértésnek, hogy csak gyorsan lecsekkolod az Instád, mert észre sem veszed és máris elrepült 2 óra az éjszakádból. A végeredmény pedig nem lesz több annál, mint néhány újabb információ a Kardashian család életéről és pár kirölt spam. Ahelyett, hogy rátapadnál valamelyik képernyőre, az alvás előtti órát töltsd offline tevékenységgel (például az Elle magazin olvasgatásával!).

Rossz alvásminőség

Hiába alszol sokáig, ha a mélyalvási fázisok rövidek, mert valami zavarja az alvásod. Ez lehet a túl sok vagy túl későn elfogyasztott koffein, zajos környezet vagy egy kisállattal/kisbabával való együttalvás. Emellett fontos, hogy mindig nagyjából ugyanakkor feküdj le aludni, mert a szervezetednek könnyebb a napi rutinhoz igazodnia.

Helytelen étkezési szokások

Ha szeretsz esténként nassolni, akkor cseréld le a csipszet gyümölcsre. A túl sós és zsíros ételek fogyasztása lefekvés előtt túlzottan stimulálja az agyat, ami rossz álmokhoz vezethet. Ha muszáj valamit enni, akkor az legyen banán, natúr mandula, pulykahúsos szendvics vagy egy pohár tej.

alvás étkezés

Még több
Szépség