Anti-aging tipp: pörgesd fel a bőröd anyagcseréjét!

Leleplezzük a fiatalos, ragyogó bőr egyik titkát.

Anti-aging tipp: pörgesd fel a bőröd anyagcseréjét!
2020.04.21. 15:34

Az anyagcsere kifejezést hallva legtöbben az emésztésre, fogyókúrára asszociálunk: gyakran halljuk, hogy a jó anyagcsere segíti a pluszkilók leadását. Az viszont csak keveseknek jut eszébe, hogy a bőr is hasonló elven működik, és saját anyagcserével rendelkezik. Ez nem csak a bőr védelme szempontjából bír nagy jelentőséggel, de a fiatalos megjelenést, a ragyogó bőrképet is jelentősen befolyásolja. Kiderítettük, milyen folyamatok zajlanak mögötte és hogyan tudjuk a fiatal bőrre jellemző anyagcserét előidézni!

A bőr anyagcseréje

A bőr anyagcseréje rendkívül összetett folyamat és leegyszerűsítve a sejtek folyamatos megújulásáért felelős. Az epidermiszben megy végbe, a bőr külső, védelmet ellátó rétegében és újra meg újra ismétlődő ciklusokban fut le, akár ezerszer is életünk során. Ennek során a bőr alsóbb rétegeiben új hámképző sejtek, úgynevezett keratinociták keletkeznek, melyek lassan vándorolnak a bőrfelszín irányába. Ez az utánpótlás kiegyenlíti az elhalt hámsejtek (korneociták) elvesztését, melyek a bőr legtetején helyezkednek el és a természetes hámlással folyamatosan lelökődnek. Az új sejtek tehát nélkülözhetetlenek a bőr külső védőrétegének fenntartásához, amely védelmet nyújt a külső behatásokkal szemben. Ugyanakkor ezek a metabolikus folyamatok a bőr megjelenését is jelentősen befolyásolják. 

Az anyagcsere hatása a bőröregedésre

A bőr anyagcsere a fiatalos bőrkép motorja: minél jobban működik, annál hatékonyabb védelmet tud kialakítani bőrünk a külső környezeti károsító hatások, az egyik legjelentősebb bőröregítő tényező ellen. Ha bőrünk kevésbé károsodik, egészségesebb, akkor nemcsak fiatalabbnak hat, de működése alapján valóban fiatalabb. A gond az, hogy a kor előre haladtával lelassul a bőranyagcserénk: míg gyerekkorban a bőr 14 naponként megújul, a húszas éveinkben ez már 22, 50 évesen pedig mintegy 50 nap! A lassuló anyagcsere folytán az elhalt hámsejtek nem lökődnek le időben, a bőrfelszínen összegyűlve egy vastagabb réteget képeznek, ami kiszárad, mivel a korral a lipidek (zsírok) termelése is csökken. A következmény pedig a durva, foltokban hámló, fakó bőr. A felvastagodott hámréteg miatt a hatóanyagok felszívódása is csökken, így az öregedésgátló kozmetikumaink nem tudják kifejteni a hatásukat.

Így tudod felgyorsítani az anyagcseréd

A bőr öregedési folyamatait megállítani nem tudjuk, de lelassítani igen: megfelelő hatóanyagokkal, egészséges életmóddal és a bőr anyagcseréjénék felpörgetésével. Az alábbi tippek segítenek bőrünk fiatalon tartásában: 

 • UV védelem
  Kortól függetlenül az egyik legfontosabb óvintézkedés, amely a gyors bőranyagcseréhez is elengedhetetlen. Az UV sugárzás ugyanis meglehetősen negatívan befolyásolja a sejtmegújulást. Az UV sugarakra a bőr védekezésül a hámréteg megvastagításával felel. Ez kibillenti az anyagcsere egyensúlyát és a hám felvastagodásához, eldurvulásához vezet, ahogyan a napozásnak rendszeresen kitett, „cserzett” bőrökön tapasztalhatjuk.
 • A-vitamin
  A bőrbe Retinol formájában bejuttatott A-vitamin hatékony fegyver a ráncok ellen. Új lendületet ad a lelassult sejtanyagcserének a bőrben és a kollagén termelést is serkenti. Az A-vitamin a bőr szerkezetét bizonyítottan javítja, a felszínt simává és egyenletessé teszi.  

 • Q10 koenzim
  Az öregedésgátló krémek dobozáról ismerős hatóanyagot energia-vitaminnak is nevezik, mivel a sejtanyagcseréhez szolgáltat plusz energiát. Legjobb azonban, ha nemcsak kívülről juttatjuk a bőrbe, de belsőleg, étrend-kiegészítőként is támogatjuk vele a szervezetünk megújulási folyamatait.
 • Kémiai peelingek
  Legyen az AHA, BHA vagy glikolsav, nem hiányozhat a bőrápolási rutinunkból! A kémiai hámlasztók gyengéden ugyanakkor rendkívül látványosan újítják meg a bőrfelszínünket: megakadályozzák az elhalt hámsejtek feltorlódását, a bőr felvastagodását, miközben az alsóbb rétegek megújulási folyamatait is serkentik, a kollagén termelést is beleértve.
 • Őssejtek
  Egyes növényi őssejteknek (alma, szőlő, havasi gyopár stb.) a bőr őssejtjeit serkentő hatást tulajdonítanak, amelyek viszont fiatalosabb működésre ösztönzik a bőrsejteket. A legújabb kutatások azonban már a humán őssejteket illetve azok származékait, a növekedési faktorokat (EGF) vették górcső alá és el is kezdték alkalmazni bőrápolási termékekben.
 • Egészséges életmód
  A helyes táplálkozással, bőséges folyadékfogyasztással, dohányzástól, napozástól való tartózkodással, rendszeres testmozgással tehermentesíthetjük a szervezetünket a méreganyagoktól és segíthetjük a bőranyagcserénk maximális működését, hogy minél tovább megőrizze fiatalos lendületét. 
anti-aging bőr bőrápolás szépség

Még több
Szépség