Kék fény: az arcbőr titkos ellensége

Mindennap szembesülünk vele, és közben nem is sejtjük mennyire ártalmas

Kék fény: az arcbőr titkos ellensége
2020.03.17. 15:07

Az UV fény bőrkárosító hatása és az ellene való védekezés fontossága már mélyen belénk ivódott. A digitalizációval azonban egy új ellenség jelent meg a színen: a kék fény. A képernyők fényének negatív élettani hatásait tudományos kutatások támasztják alá: a szemeink épségének veszélyeztetése mellett a bőrünket sem kíméli, mindemellett felborítják a természetes alvás-ritmusunkat is. Mosz összegyűjtöttük mindazokat a módszereket és eszközöket, amelyek védelmet nyújtanak a kék fény ellen. 

Mi is a kék fény? 

A kék fényt hatásaira utalva beltéri szmognak, vagy elektroszmognak is nevezik. A normál nappali fény is tartalmaz kék fényt, ezt HEV fénynek nevezik (high energy visible light) és a napfény spektrumának az 50 százalékát teszi ki. A másik felét 5% UVA és UVB, valamint 45% infravörös fény adja. A kék fény tehát körülvesz bennünket a mindennapi életünkben és ezzel nem is lenne gond. A digitalizáció elterjedésével azonban mostanra túl nagy dózis kapunk belőle. Az Annemarie Börlind kozmetikai márka kutatása alapján a német lakosság mintegy 84%-a napi 7 óránál több időt tölt képernyők előtt. Már reggel, az első pillantásunk a mobiltelefonunkra szegeződik, a munkahelyünkön számítógép előtt ülünk, este a laptopon sorozatot nézünk, miközben a tableten böngésszük a híreket. Az életvezetésünk folytán a testünk és különösen az arcunk rendkívüli kék fény terhelésnek van kitéve. 

Álmodj kékeket? 

A képernyők által kibocsátott fényről bebizonyosodott, hogy megzavarják a biológiai óránkat, ezáltal felboríthatják az alvásunkat. Megállapították, hogy minél több a szervezetet érő kék fény, annál éberebbek maradunk, mivel elnyomja az alvásért felelős hormon, a melatonin hatását.
Természetesen attól nem fogunk álmatlanságban szenvedni, ha este gyorsan ránézünk az e-mailjeinkre, azonban sokat segíthet, ha ilyenkor éjszakai módba teszed a telefonod, amiben sokkal kevesebb kék fényt bocsát ki a készülék.

Védd a bőröd!

A jó hír, hogy bizonyos mértékig a bőr képes önmaga is védekezni. A felső hámrétegben találhatók úgynevezett opszinok, amelyek reagálnak egy bizonyos hullámhosszú fényre. Ezek kék fény hatására aktiválódnak és egy olyan fehérje termelését indukálják, amely a bőrt regenerálja. A rossz hír, hogy életvitelünk folytán az opszinok többnyire túlstimulálódnak. Ennek következtében szabadgyökök keletkeznek a bőrben, melyek bőröregítő hatása ráncokban, foltokban, gyulladásokban mutatkoznak meg. A problémát hatékony antioxidáns tartalmú krémekkel tudjuk ellensúlyozni, melyek megkötik a szabadgyököket és csökkentik a bőrben kialakult oxidatív stresszt. Például a bársonyvirágból (büdöske) nyert lutein hatóanyag semlegesíti a kék fény hatásait. A nyáriorgona virágaiban valamint a napraforgó csírában szintén kiemelkedően magas a kék fény elleni hatóanyag-tartalom. Seígthetjük a bőr védelmét BB krém vagy alapozó használatával is, mivel ezek visszaverik a HEV sugarakat

Kifejezetten kék fény ellen védő, itthon is kapható arcápolók a Vagheggi Intense vagy a Ziaja Antioxidation termékcsalád tagjai. 

arcápolás kék fény szépség

Még több
Szépség