Ők azok, akik havi másfélmilliót költenek az egészségükre

Ha kíváncsi vagy, mennyibe kerül a tökéletes egészség, nézd meg az angol elitet, akik minden pénzt és energiát képesek megadnia kortalan testért

2020.02.24. 15:05

Martha, 34 éves luxuskereskedő majdnem 4000 angol fontot (kb. 1,5 millió forint) költ arra, hogy a testén alkalmazzák az egészségipar legújabb vívmányait. Hetente egy krioterápia, négy edzés személyi edzővel, havonta egy vitamin infúzió, legalább egy masszázs kéthetente, és egy személyre szabott étkezési útmutató hetente. A 4000 fontban még nincsenek benne a szépség eljárások és arckezelések. És, a hatás nem marad el: Martha arca feszes és ránctalan, haja olyan fényes, hogy akár meg is nézhetném magam benne.

De mennyit ér a tökéletes egészség? Úgy tűnik, aki a szupergazdagok közé tartozik, annak számára a válasz: rengeteget! Amikor az UBS befektetési bank felmérésében megkérdezte a milliomosait, 10-ből 9-en egyet értettek az állítással, hogy „Az egészség fontosabb, mint a gazdagság”. Mert ha megvan mindened, amit pénzen meg lehet venni, az kell, amit nem lehet. Vagy, legalábbis, régen nem lehetett.

Egy egész iparág pattant ki ebből az utóbbi évtizedben, mely főleg a felső 1%-ot szolgálja ki, akik úgy pályáznak a tökéletes egészségre, mint régen egy Birkin táskára.

Az egészségskálának nincs legmagasabb pontja, a csillagos ég a határ. A RAAD-on, mely egy olyan évente megrendezett konferencia az USÁban, melyen nagy számban vesznek részt a világ milliomosai, egy csapat tudós és informatikus megmutatják az egészségügy legújabb fejleményeit. Disztópikusan hangzó technológiákról van szó, mint a hiperbárikus oxigénkamrák, melyek felgyorsítják a gyógyulást, vagy őssejt infúziók.

És hogy mi a közös ezekben az eljárásokban? A magas ár és a halhatatlanság ígérete. A RAAD nem is jelent mást, mint: The Revolution Against Ageing and Death (Forradalom az öregedés és a halál ellen), és a konferenciát az ellentmondásos Coalition for Radical Life Extension (Koalíció az élet radikális meghosszabbításáért) szervezi. A küldetésük: Hogy segítsenek elkölteni a szupergazdagoknak a pénzüket, mielőtt még elérnének a sírig. Vagyis, hogy soha ne is jussanak el oda.

Dr. Sabine Donai, a Viavi magán egészségügyi intézmény alapítója azt mondja, klienseit két csoportba lehet osztani. Az egyikük inkább preventív megoldásokat keres. Például, egy hormonteszt megmutathatja, mi az oka a hízásuknak, vagy egy toxinszint vizsgálat eredménye felfedheti, milyen veszélek leselkednek az immunrendszerre. A második, kisebb csoportba azok tartoznak, akiknél már diagnosztizáltak valamilyen problémát, de „megoldani akarják, nem csupán kezelni”. A különbség fontos. Például, ha valakinek rákja van, nem vagyunk onkológusok vagy sebészek, a mi szerepünk az, hogy kitaláljuk, hogyan ne jöjjön vissza a betegség.

A város másik oldalán a Workshop Gymnasium azt teszi a fitneszben, amit a Viavi az egészségügyben: a leggazdagabb 1% igényeit szolgálja ki. Knightsbridge-ben, a Bvlgari Hotel mögött bújik meg, és inkább látszik egy befektetési menedzser házának, mint edzőteremnek, fa padlójával, mézszínű fényeivel és almatornyaival. A tagság mindennel együtt évi 13.000 fontba (majdnem ötmillió forint) kerül. A vendégek igény szerinti edzést is kapnak – a Workshop napi 24 órában nyitva áll, és ha kell, teljes diszkréciót nyújt. A kliensek kérhetik, hogy egy személyi edző velük utazzon a bizniszútjaik során, ez napi 2000 fontba kerül.

De a kicsit kisebb vagyonnal rendelkezőknek is vannak hasonló opciók. A londoni Ritzben található Bell Cell biohack klinikán különböző árakon juthatunk csomagokhoz. Az 500 éves pincében fekvő klinika azt állítja, sejt szinten tesz jobbá, erőssebbé és egészségesebbé. Ebbe beletartoznak a teljes bioanalízises tesztek és a sejtoptimalizáló kezelések (oxigén tartályok, vitamin infúziók, alien-szerű kapcsulák, melyekben mozogni kell). A legmenőbb csomag, a „Genetic Test for Life” (életre szóló genetikai teszt) majdnem 3000 fontba kerül, de van 110 fontért is terápia (40.000 Ft). A klinika alapítója, Kasia Zajkowska szerint legtehetősebb ügyfelei egyrészt nem hiúságból költenek ennyi pénzt, hanem azért, hogy bebiztosítsák magukat a jövőre. Persze, vannak, akiknél a magukba fektetett pénz igenis szépségükben is meglátszik. Carrie, egy 51 éves ingatlanfejlesztő cég igazgatója, aki Cheshire-ben él, azt mondja, jár edzeni, szed táplálék kiegészítőket, hogy egészséges legyen és sokáig éljen, de jól is akar kinézni. Majdnem 10 000 fontot (majdnem 4 000 000 Ft) költ évente csupán esztétikai kezelésekre (havi arckezelések, rádiófrekvenciás és mikrotűs eljárások).

A legöbb ember számára azonban Angliában is elérhetetlenek ezek a beavatkozások. Kérdés, hogy a közegészségügyi ellátórendszer mellett egyáltalán szükségesek-e. Angliában a méhnyakrák szűrés 25 felett ingyenes, nálunk is 25 és 65 év között háromévente. A mammográfia Angliában 50-től ingyenes, Magyarországon 45 és 65 között. Van egy extenzív egészségügyi vizsgálat is, mely 40 évtől elérhető Angliában. Ez a magasvérnyomás, a diabétesz, a májbetegségek, a szívbetegségek és a demencia korai jeleit viszgálja. És, ahogy egy angol körzeti orvos, Juliet McGrattan mondja, ez még jobb opció is lehet, mint a magánklinika teszt, akkor is, ha megengedheted magadnak, a vizsgálatok legitimitása miatt.

„Bármely szűrővizsgálat során előfordulhat „hamis pozitív” és „hamis negatív” eredmény” – mondja a körzeti orvos. „A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat mindenképpen igyekszik biztosítani, hogy a lehető legkevesebb ilyen legyen. A privát intézmények sokszor elvégzik a tesztet, de gyógyítás nincs náluk, így úgyis a körzetinél köt ki a páciens”.

Ami Marthát illeti, az ő 4000 fontos havi befektetése, hogy „feldobja az energiáját, jobban érezze magát és erősebb legyen” olyasmi, amihez mi, földi halandók is tudunk kapcsolódni, amint megpróbáljuk a jóllét kevésbé extra verzióit beleszőni az életünkbe. De, hozzáteszi: „A külső igenis számít. Úgy kell kinéznem, ahogy a szerepem diktálja és megfelelőnek kell látszanom a szerepre”. A fogyasztás talán lehet látványosabb, mint azt gondolnánk.

esztétika öregedés

Még több
Szépség