10 hiba, amit elkövetünk az arcápolásunk során

Kened az arcod, mégsem használ? Eláruljuk, mit rontasz el!

10 hiba, amit elkövetünk az arcápolásunk során
2020.02.24. 08:29

Ha úgy érzed, hogy sok pénzt, időt és energiát áldozol a bőrápolási rutinodra, mégsem néz ki jobban a bőröd, valószínűleg elköveted az alábbi hibák valamelyikét (vagy akár többet is):

Olyan terméket használsz, ami nem felel meg a bőrtípusodnak

Lehet az a legjobb krém, legdrágább szérum, nem fog tudni sokat segíteni a bőrödön, ha nem a te bőröd igényeire szabták. Ismerned kell a bőrtípusodat és fel kell ismerned a bőröd igényeit. Nem mindegy hogy száraz bőröd csupán vízhiányos, vagy zsírhiány is fennáll. Ha bizonytalan vagy ezeket illetően, kérdezz meg egy szakembert (kozmetikust, kozmetológust vagy tapasztalt szépségtanácsadót).

Nem tartod be a napi rutint

A bőrápolás csak akkor hozza meg a gyümölcsét, ha rendszeres és következetes. Mivel a bőrsejtek megújulásához is 28 nap szükséges, ennyi idő után vehetjük csak észre az arckrémünk hatását – de csak ha minden nap használtuk! Türelem és következetesség a bőrápolás kulcsszavai.

Rosszul használod a terméket

Ha a gyógyszerek betegtájékoztatóit elolvassuk a tabletták helyes adagolása miatt, miért nem teszünk ugyanígy az arcápolókkal? Ha egy maszkot túl rövid ideig hagyunk fent, nem fejti ki a hatását – ha túl sokáig, esetleg kiszáríthatja a bőrünket. Mielőtt egy terméket kibontasz, olvasd el a használati utasítást!

Nem jó sorrendben használod az arcápolóidat

Krém, szérum, esszencia, booster – nem mindig egyszerű eldönteni, mi a helyes sorrend. Az állag a segítségünkre lehet: mindig a legkönnyebbtől illetve a legfolyékonyabbtól haladunk a gazdagabb állagok felé. Ennek az a kézenfekvő magyarázata, hogy a könnyen felszívódó, magas víztartalmú formulákat a zsírosabb, dúsabb állagú krémek „bezárják” a bőrbe és nem engedik elpárologni. Ha előbb a zsírosabb állag kerül a bőrre, az barriert (védőgátat) képez a bőrfelszínen és megakadályozza a további nedvesség felszívódását.  A sorrend tehát többnyire: tisztító, tonik, esszencia, szérum, booster, krém (természetesen nem kell ennyi mindent egymásra halmozni, ez csak egy elmélet a sorrend felállítására!) Ha maszkot használunk, azt a tisztítást és tonizálást követően tegyük. A lehúzható, lemosandó maszk után következzen a krém. Ha a maszkot nem kell lemosni csak felitatni/letörölni a maradékot, nincs szükség arckrémre.

Nem jó napszakban használod az arcápolóidat

Bizonyos hatóanyagok meghatározott időszakban dolgoznak jól a bőrben, míg mások akár fényérzékennyé is tehetik a bőrt, mint például a retinol. A fényérzékenyítő hatóanyagokat tartalmazó krémeket szigorúan csak éjszaka használhatjuk. A fényvédőt tartalmazó krémek nappal fejtik ki a hatásukat, amit gyakran antioxidánsokkal is kiegészítenek, hogy a környezeti károsító hatásokat is kiküszöböljék. Általános szabály, hogy a bőrt nappal védenünk kell, az éjszakai termékekkel pedig a regenerációját érdemes megtámogatnunk regeneráló szérumokkal, éjszakai krémekkel, sleeping maszkokkal.

Nem jó minőségű termékeket használsz, silány hatóanyagokkal

Ha nem olvasol utána, mit is tartalmaz pontosan a krémed, könnyen előfordulhat, hogy mellényúlsz. Bár az összetevők listáján (INCI list) nem könnyű eligazodni, érdemes venni a fáradtságot és utánajárni a kiszemelt krémnek: végeztek-e vele teszteket, rendelkezésre állnak-e konkrét adatok a hatékonyságáról, melyek a fő hatóanyagai és lehet-e tudni arról, honnan származnak. Egy magára valamit adó márka sok hasznos információval szolgál a készítményeiről, összetételükről és a mögöttük álló kutatásokról.

Túlápolod a bőröd

Jóból is megárt a sok – nincs ez másképp az arcápolókkal sem. Ha túl sok féle hatóanyaggal bombázod a bőröd, könnyen besokallhat és pattanások, gyulladások jelenhetnek meg rajta, ahelyett hogy szebb lenne. Törekedj az arany középútra!

Nem az aktuális igényeidnek megfelelő arcápolót használod

Évek óta ugyanazt a krémet használod, ami mindig is jó volt, ám egyszer csak nem használ? Könnyen lehetséges! Ahogy a szervezeted sincs mindig ugyanolyan állapotban, a bőröd igényei is folyamatosan változnak. Akár egy évszakváltással is megváltozhatnak a bőröd preferenciái, a kor előre haladtával pedig egyre több nedvességet és dúsabb állagokat igényel a bőr. Érdemes figyelni és a bőrápolással lekövetni a bőr változásait.

Túl gyakran cserélgeted a krémjeidet

Ahogy arról már szó volt, a kozmetikumok nem egyik napról a másikra fejtik ki a hatásukat. Ahhoz hogy kifejtsék a hatásukat, hónapokra van szükség. Adjunk nekik időt, ne cseréljük le őket túl hamar – kivéve, ha rosszul reagál rájuk a bőrünk, azaz csíp, viszket, kivörösödik vagy kiüt. Ha hasonlót tapasztalun, azonnal mossuk le alaposan a bőrről és hagyjuk a bőrt megnyugodni, mielőtt bármi mást rákennénk.

Túltisztítod a bőröd

Erről sajnos nem esik elég szó, pedig gyakori forrása a bőrproblémáknak. A túl erős tisztítók „lekapják” a bőr védelmét szolgáló barrier réteget és a védelem nélkül maradt bőr könnyen irritálttá válhat. A rendszeresen túltisztított bőrön pigmentfoltok, tágult hajszálerek jelenhetnek meg vagy állandósulhat a bőrpír. Válassz kímélő, ph semleges bőrtisztítót, sminklemosáshoz pedig az egyik legjobb megoldás a micellás víz.

ápoláa arc krém

Még több
Szépség