5 rossz szokás, ami lelassítja az anyagcserét

Nem mozdulnak le a kilók? Újabbak szaladnak fel? Lehet, hogy néhány bevett szokásunk a ludas.

2020.02.12. 08:08

A szakértők egyetértenek abban, hogy a gyors anyagcserének sok előnye van. Mint a jó egészséghez és energikussághoz hozzájáruló egyik legfontosabb tényező, a gyors anyagcsere kiemelt fontossággal bír – fittségtől vagy testalkattól függetlenül. Sokan azonban tudtunkon kívül lelassítjuk az anyagcserénket, ami lehangoltságot okoz és komoly visszahúzó erőt jelenthet azoknak, akik fogyni szeretnének. Sorra vesszük, mik azok a bevett szokásaink, amelyek lassú anyagcseréhez vezethetnek.

Extrém reggeli

Annak ellenére, hogy újra és újra azt halljuk, a reggeli valóban a nap legfontosabb étkezése,  sajnos a legtöbbünk reggelente nem vesz magához megfelelő mennyiségű és minőségű ételt. Sokan úgy gondolják, hogy a magas fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú reggeli jót tesz az alakjuknak, míg mások kakaós csigával indítják a napot. Fontos tudni, hogy ha a szervezet nem jut elegendő szénhidráthoz a reggeliből, akkor nem fog felpörögni az anyagcserénk. Ha viszont nem fogyasztunk elegendő fehérjét, akkor nem tudjuk fenntartani az izomtömeget, és ez szintén lassítja az anyagcserét. Optimális a reggeli, ha a bevitt kalóriák 30%-a fehérjéből, 30%-a zsírból és 40%-a szénhidrátból származik.

Kevés alvás

Az alváshiány felborítja a vércukor anyagcserét és az egészséges anyagcseréhez elengedhetetlen hormonegyensúlyt. Ha aggódunk a túlsúly miatt, igyekezzünk napi 8 órát aludni, nyugodt körülmények közt, teljesen elsötétített szobában, így biztosítva a legjobb alvásminőséget és az optimális anyagcserét.

Koplalás

Mindannyian hajlamosak vagyunk egy-egy fontos esemény vagy nyaralás előtt pánikszerű fogyókúrába fogni. Ez a szokás azonban több kárt okozhat, mint hasznot. Bár elméletileg van értelme annak, hogy ha kevesebb kalóriát viszünk be, akkor fogyni fogunk, de a drasztikus diéta valójában lassítja az anyagcserét, és még nagyobb túlsúlyt eredményezhet a fogyókúra abbahagyása után (jojó effektus). Tehát, mielőtt gyors, drasztikus kalóriacsökkentéssel járó diétába fognánk, érdemes felvenni a kapcsolatot egy táplálkozási szakemberrel, aki alkatunknak, anyagcsere típusunknak megfelelő diétát tud javasolni.

Elfelejtünk inni

Egyrészt sokszor észre sem vesszük, hogy fél nap eltelt és még nem ittunk.  Másrészt a legnagyobb hiba azt gondolni, hogy a gyümölcslevek, a cukros italok és a koffeinmentes italok megfelelő hidratációs források. Sokszor ezek az italok vízhajtó hatásúak és ezáltal még tovább szárítanak. Igyunk vizet egész nap, hogy hidratáltak maradjunk, ami rengeteg előnnyel jár.

Nem törődünk a stressz szintünkkel

Nagy árat kell fizetnie annak, aki túl sokat stresszel. Körülbelül két perccel azután, hogy egy stresszhelyzetet észlel, a test kortizol néven ismert stresszhormont termel. A túl sok kortizol gátolhatja a pajzsmirigy működését és az anyagcserét. Legközelebb, ha stressz ér bennünket, rögtön vegyünk egy nagy levegőt az orrunkon keresztül és fújjuk ki a szánkon – ismételjük meg ötször! Kimutatták, hogy ez a gyakorlat tompítja a kortizol termelést és fenntartja az anyagcserét.

alvás bőr fogyás stressz

Még több
Szépség