Sokkoló tények a stressz külsőnkre gyakorolt hatásáról

Meglepően intenzív bőröregítő hatása van a stressznek

Sokkoló tények a stressz külsőnkre gyakorolt hatásáról
2020.01.27. 08:02

A világ, amelyben élünk telis tele van stressz forrásokkal. Azonnal megválaszolandó üzenetek, határidőre elvégzendő feladatok, feltorlódó házimunka, idegeket próbáló csúcsforgalom, személyes konfliktusok a munkahelyen és a családban… a stressz elkerülhetetlen. Függetlenül attól, hogy a mindennapi ismétlődő kisebb stresszhatásokról vagy egy nagy traumáról van szó, a stressz nemcsak az izgalomért, ingerlékenységért felelős. Ez a mentális és fizikai állapot gyorsabban pusztítja az arcbőrünket és a testünket, mint a dohányzás vagy egészségtelen étkezés egy egész életen át!

Ez történik a testeddel

Amikor stresszhelyzetbe kerülünk, a testünket komoly megterhelés éri: olyan hormonok felszabadításával reagál, amelyek növelik a pulzusszámot és gyorsítják a légzést , az izmok pedig megfeszülnek az észlelt vészhelyzetre készülve. A stresszhormonok eredeti célja ugyanis az életveszély túlélése. Ilyenkor a vérnyomás és az energiaszint megemelkedik, a túléléshez nélkülözhető funkciókat viszont kikapcsolja a szervezetünk, amilyen az emésztés vagy a szaporodás. Mivel a testünk éber, ilyenkor tisztábban gondolkodunk, javul az emlékezet és jobban megy a tanulás. Mindez nagyon hasznos, ha valóban életveszélyes helyzetben vagyunk, de a mai világban gyakran kevésbé éles helyzetekre reagálunk a stresszválasz ugyanolyan magas szintjén. Olyan időszakokban, amikor halmozott stressznek vagyunk kitéve, a fiziológiás reakció nem kapcsol ki és a stressz magas szintje a szükségesnél sokkal hosszabb ideig fennáll. Eközben a fizikai tünetek belülről kifelé kezdenek megnyilvánulni.

Bőr

A tartós stressz elnyomja az összes szervünk immunválaszát, így a bőrünkét is. Emiatt hajlamosabbak lehetünk a fertőzésekre és a menstruációs ciklust is felboríthatja, ami pattanásokat eredményez. A stressz hatására a kortizol szint megugrik, ami súlyosbítja az ekcémát, pszoriázist, rozaceát és az atópiás dermatitiszt.
Mivel a hajunk, körmünk és a bőrünk a legkevésbé fontos a túléléshez, ezért stresszes időszakokban az értékes vitaminokat és ásványi anyagokat szervezetünk a létfontosságú anyagcsere folyamatokhoz és a stresszhormonok előállításához irányítja. Ezért válik a bőr sápadttá, fakóvá stresszes, fárasztó időszakokban. Sajnos azonban ennél rosszabb dolgok is történnek: bőrünk megereszkedik és ráncaink is megszaporodnak. A megemelkedett kortizol szint mellett ugyanis a lebontó folyamatok kerülnek túlsúlyba, ami a kollagén és elasztin termelés csökkenését eredményezi.

Haj

Az idegeskedéstől kihullhat a hajunk! A tartós stressz a hajciklus zavarához vezethet. A stressz úgynevezett diffúz hajhullást okozhat, amikor nagy mennyiségű hajtüsző kerül nyugalmi szakaszba. Ekkor az érintett hajszálak kihullanak vagy a hajkefében maradnak. A foltos kopaszodás akkor fordul elő, amikor a test immunrendszere megtámadja a hajtüszőket és így okoz hajhullást – ezt a folyamatot a test stresszreakciója is kiválthatja.

Köröm

Az egészséges körmök vitaminokat és ásványi anyagokat, például fehérjét, biotint, szilícium-dioxidot, magnéziumot, cinket és vasat igényelnek. A kortizolról kimutatták, hogy biotin veszteséget okoz a szervezetben, ugyanakkor a stressz megnehezíti a testünk számára a szükséges tápanyagok felszívódását – tehát a köröm töredezése, lemezes hasadása ennek a következménye. A stressz okozta körömrágásról nem is beszélve.

Fogak

A stressz fogcsikorgatásra, fogaink összeszorítására sarkallhat minket, ami az állkapocs izmainak, ízületeinek fájdalmához vezet, valamint fejfájást, nyakfájást, hátfájást és elkopott, nem esztétikus fogakat eredményez. A folyamat hosszú távon az alvási apnoe (légzéskimaradásos alvászavar) kialakulásával is összefüggésbe hozható.

Test

A stresszevés mindannyiunk számára ismerős lehet, amikor dopamint felszabadító magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztásával keresünk megnyugvást. Öt óránál rövidebb éjszakai alvás pedig további 300 extra kalória fogyasztását eredményezheti. Tanulmányok kimutatták, hogy a magas kortizol szinttel rendelkező nők teste több zsigeri zsírt tárol a bőr alatt illetve a szervek körül, ami komoly kockázati tényező az emésztőszervi megbetegedések és gyulladások kialakulása szempontjából.

Találd meg a saját utad

Ahogyan a stressz elkerülhetetlen úgy a stresszkezelési módszerek elsajátítása is nélkülözhetetlen. Számos módja létezik a stressz feloldásának az aromaterápiától kezdve, a testmozgáson és táncon keresztül a masszázsig. Van, akinek a meditáció hoz megnyugvást, míg másnak egy nagy séta a természetben vagy egy jó könyv elolvasása. A kreatív hobbik is remek stresszűzők: lehet az a kézműveskedés, kertészkedés vagy főzés – gyakorlatilag bármilyen tevékenység, ami teljesen kikapcsol és flow élményt ad. (Nekünk az írás!:-).

bőr haj stressz szépség

Még több
Szépség