6 hiba, amit tusolás közben elkövetsz

Ezzel a pár egyszerű tippel a bőröd sokkal hidratáltabb lesz!

6 hiba, amit tusolás közben elkövetsz
2020.01.20. 14:09

A mindennapos rutinszerű zuhanyzás során nem valószínű, hogy elgondolkodtunk azon, vajon mit kellene másképp csinálnunk. Pedig az alábbi egyszerű tanácsokkal sokat tehetünk a szép bőrért, miközben időt takarítunk meg!

1. Csavard lejjebb a forró vizes csapot!

Tagadhatatlanul jól tud esni a forró víz egy hideg reggelen, de a bőrünket szárazzá és védtelenné teszi. A hasznos, védelmet nyújtó zsíros természetű anyagok leoldásával a bőr természetes védőrétegét is jó időre kiiktatjuk, aminek következménye a feszülő, viszkető, hámló bőr. A tusolás idejét limitáljuk maximum 5-10 percre, de hajmosással együtt se legyen 15 percnél hosszabb. Minél szárazabb a bőr, annál nagyobb az esélye az ekcéma vagy bakteriális fertőzések, pattanások kialakulásának. 

2. Tarsd be helyes a sorrendet

Sokan a hajmosással kezdik, hogy azután a hajbalzsamot a tusolás végéig hatni hagyják. Nem jó megoldás, ugyanis a nyakunkra, hátunkra, mellkasunkra folydogáló hajbalzsam a bőrön filmet képezve eltömíti a pórusokat és pattanásokat okozhat! Ha nem izzadtunk le a nap során, nem muszáj a teljes testünket bekenni a tusfürdővel – a lábszárat, karokat kihagyhatjuk. Ezeken a területeken ugyanis alapból szárazabb a bőr, kevesebb a faggyúmirigy. 

3. Tegyél fel egy maszkot!

Vétek lenne kihagyni annak lehetőségét, hogy az arcmaszk elvégezhesse jótékony munkáját. A zuhanykabin meleg, párás környezetében a kitágult pórusokon keresztül könnyebben és alaposabban felszívódnak a hatóanyagok. Másik pozitívum, hogy az agyag- és szénmaszkok egyrészt több méreganyagot, szennyeződést tudnak felszívni a kitágult pórusoknak köszönhetően, másrészt nem száradnak ki annyira, hogy a bőr húzódjon, és hogy nehéz legyen lemosni őket. Szóval maszkot fel!

4. Ne a tusolás elején borotválkozz!

Ha a testborotválást a tusolás végére hagyjuk, a szőrszálaink puhábbak lesznek ráadásul a felpuhult bőrnek köszönhetően a szőrszálakat még mélyebben, alaposabban tudjuk leborotválni. Jó tanács: a borotvát ne hagyjuk a zuhanyzóban, mivel így hamarabb tönkremegy a pengéje. A pengéket használat után megszárítva, babaolajjal áttörölve jelentősen meghosszabbíthatjuk az élettartamukat.

5. Cseréld gyakran a szivacsod!

A használt szivacsokban, luffakesztyűkben a páradús környezetben hamar megtelepszenek a baktériumok, penészgombák, amelyek bőrproblémák (pattanások, gyulladások) kialakulásáért tehetők felelőssé. Ideális esetben egy hónapnál tovább nem szabadna használni a szivacsunkat! Élettartamuk meghosszabbítható, ha minden használat után alaposan kiöblítjük és kiszárítjuk, majd száraz helyen tároljukőket, nem a kád szélén vagy a zuhanykabinban. 

6. Azonnal hidratálj!

A tusolást követően ne töröld szárazra a teljes testfelületed, elég csak a hajlatokat. A még nedves bőrbe sokkal alaposabban és mélyebben tudnak felszívódni a testápolók, testolajak hatóanyagai. A szakértők egyetértenek abban, hogy a legoptimálisabb időpont a hidratálásra a zuhanyzás utáni 3-5 perc. A testápolók, testvajak és testolajok a bőrbe zárják a nedvességet, újraépítik a bőr védőrétegét. Minél természetesebbek , annál jobbak – kedvenceink a shea-vaj, kakaóvaj és az argánolaj.  

bőr hidratálás szépség zuhany

Még több
Szépség