A 60 másodperces szépségszabály

Utánajártunk az interneten virálisan terjedő 60 másodperces szabálynak!

A 60 másodperces szépségszabály
2020.01.13. 08:07

Sokak újévi fogadalmai közt szerepelt a bőrünkkel való alaposabb törődés és ennek kapcsán felfigyeltek az interneten futótűzként terjedő az arcápolásra vonatkozó 60 másodperces szabályra. A X60SecondRule könnyen megjegyezhető, nem kell új kozmetikumba invesztálni hozzá és nem borítja fel az arcápolási rutinunkat, végtére is csupán egyetlen percig tart. 

Az évek során sok mindent hallhattunk: egyesek szerint az arctisztítókra nem érdemes sokat áldozni, mivel csupán rövid és átmeneti időt töltenek a bőrünkön, hiszen lemossuk őket. Mások szerint a tisztítás mindennél fontosabb – a keleti bőrápolásban például legalább 2-3 féle tisztítót használnak egymás után. Most akkor mi az igazság? Utánajártunk és a következőkre jutottunk: 

60 másodperc – sok vagy kevés? 

A legtöbben 15 másodpercnél nem töltünk több időt az arctisztítással. Ennyi idő viszont nem elég ahhoz, hogy az arctisztító elvégezze a dolgát. Az egy pernyi időtartam biztosítja, hogy a tisztító összetevői kifejtsék a hatásukat: felpuhuljon a bőr, feloldódjon a faggyú és a szennyeződések. Csupán ezzel az egyszerű lépéssel – plusz 45 másodpercnyi finom, körkörös mozdulatokkal való arctisztítással – ragyogóbb bőrre tehetünk szert, anélkül, hogy egy újabb szérumot kellene megvásárolnunk. 

Gondoljunk csak bele: 60 másodperc annyit tesz, hogy a homlokot, orcákat és az orr-áll területére egyenként 15 másodperc jut! Ugye ennyi időt megérdemel a sminkkel, környezetei szennyeződésekkel, izzadtsággal terhelt arcbőrünk? A szakértők – bőrgyógyászok és kozmetikusok – egyetértenek abban, hogy ennyi idő feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a tisztítót alaposan beledolgozzuk a bőrbe és minden szennyeződést eltávolítsunk. Amikor kozmetikai kezelésen veszünk részt, megfigyelhetjük, hogy a kozmetikus legalább egy percig tisztítja meg az arcbőrünket, mielőtt a kezelést elkezdené. A kezelés során használt krémek hatóanyagai – akárcsak az otthoni arcápolóinké – csak a megfelelően megtisztított bőrbe tudnak alaposan felszívódni! Az sem véletlen, hogy az arctisztító készülékek is épp 1 perces időintervallumra vannak időzítve.

A zsírosodásra hajlamos, T-zónás vagy pattanásos bőrűek különösen jól járnak, ha betartják a 60 perces szabályt, mivel ezeknek a bőröknek alapvető fontosságú a pórusok tisztántartása, a bőr faggyújában oldott szennyeződések és a bőr felszínén nagy eséllyel jelenlévő kórokozók eltávolítása.

De mi történik a bőr természetes védőrétegével? 

A bőrünk felszínén természetes védőgát gondoskodik arról, hogy a környezeti szennyeződések, kórokozók ne jussanak be a bőrbe, illetve hogy a bőr ne veszítsen túl sok vizet. Ha megfelelő, szappanmentes, alkoholmentes, bőrbarát arctisztítót használunk, akkor 1 perc alatt csupán a szennyeződés oldódik le, a bőr barrier rétege nem sérül. A túltisztítás elkerülésére figyeljük a bőrünk reakcióját. Ha a tisztítás után húzódik, kipirosodik, váltsunk kímélőbb, érzékeny bőrre való  arctisztítóra. Ha a bőr irritált vagy rosaceás, tekintsünk el a 60 másodperces szabálytól és tisztítsunk 30 másodpercig, majd használjunk arctonikot, amely egyrészt eltávolítja a szennyeződés/smink maradványokat, másrészt visszaállítja a bőr enyhén savas kémhatását.  Akkor is térjünk el a 60 másodperces szabálytól, ha napközben kerül sor extra arctisztításra – például egy izzasztó edzés után. 

rutin szabály szépség

Még több
Szépség