4 módszer a hegek és pattanásnyomok eltüntetésére

Így szabadulhatsz meg a pattanások, apróbb sérülések nyomaitól.

4 módszer a hegek és pattanásnyomok eltüntetésére
2020.01.08. 08:19

A pattanások következményei apró, de a kötőszövetet is érintő sérülései lehetnek. A következmény: ha a bőr önmagát állítja helyre, rések keletkezhetnek és a bőr nem  ugyanúgy forr össze, mint eredetileg, ami hegeket eredményez. Emellett a bőr elszíneződik: először vörös lesz, majd idővel halványul és a bőr színénél világosabb vagy akár sötétebbé válik, illetve jellegzetes mélyedés, horpadás keletkezhet.

1. Hegszérumok

Fontos, hogy a pattanásnyomot a lehető leghamarabb kezeljük. Amint a seb begyógyult, használjunk speciális hegszérumot (például Contratubex vagy Paula’s Choice Clinical Scar Reducing Serum). Aktív összetevőkkel táplálják a bőrt, amelyek újból rugalmassá teszik a szövetet, elősegítik a regenerálódást, halványítják az elszíneződést, csökkentik a dudorokat és a pattanásos hegeket. Fontos: a hegszérumot naponta, több hónapon át kell használni, különben nem fog működni.

2. Peeling 

Azok, akik tinédzserként pattanásos bőrrel küzdöttek, gyakran felnőttként is viselik a következményeket: kis kráterek, foltok éktelenkednek az arcbőrükön. Az akné hegeken, azaz kisebb-nagyobb mélyedéseken a hámlasztással látványos javulás érhető el. A professzionális peelingek, a mélyhámlasztások a leghatékonyabbak, amelyek mechanikus hámlasztással, azaz mikrodermabrázóval egészíthetők ki. A peelingek leoldják a felső hámsejteket, ezáltal aktiválják a sejtmegújulást, vastagabbá válik a bőr, a pórusok mérete és a hegek mélysége látványosan csökken.

3. Mikrotűs kezelések

Az apró tűk által okozott mikrosérülések felpörgetik a bőr öngyógyító, újjáépítő folyamatait. A keletkező új bőr rugalmasabb, tömörebb és egyenletesebb lesz. A tűs kezelések a pigmentfoltok csökkentésében is hatékonyak. 0,2-től 2 mm-es tűhossz között végezhetőek a kezelések. A 0,5 milliméteressel a kozmetikus, 1 mm-nél hosszabbal már csak orvos kezelhet. Az akné-hegek elleni terápia több kezelésből áll (minimum 4 alkalom, de a bőr állapotától függően akár 10 is lehet). A kezelést helyi érzéstelenítésben végzik, a kezelés utáni bőrpír 1-3 napon belül elmúlik.

4. Lézerkezelések

Lézerkezelések esetében az érintett bőrfelületeket több ülésben lézerrel besugározzák. Ha a pattanásnyomok vagy hegek pirosak, akkor zöld lézerrel (KTP lézer) érdemes kezelni. De nemcsak az akné hegek színét enyhíti a lézer, hanem a hegek mélységét is csökkenti. A pattanások típusától és a bőrtípustól függően többféle kezelést alkalmaznak, mint például a Fraxel-lézert vagy a lézeres bőrfelszín-megújítást CO2 lézerrel vagy erbium lézerrel.

Extra tipp: a pattanások okozta mélyedések, „akné-kráterek” ugyanúgy feltölthetők hialuronsavas töltőanyaggal, mint a rácok, így egy szintbe kerülnek a bőr többi részével. 

bőrhiba hegek kozmetika pattanások peeling

Még több
Szépség