Budapest legrégibb kozmetikájában jártunk

Gondolnád, hogy a belvárosban van egy kozmetika, ami 1935 óta működik?

Budapest legrégibb kozmetikájában jártunk
2019.12.28. 09:49

Kozmetikai kezelésre érkezem – a megadott cím egy belvárosi sétálóutca régi, méltóságteljes épülete. A lépcsőfordulóból lebilincselő látvány fogad: felnézek a patinás homlokzatra, a réges-régi cégtáblára majd pillantásom megáll a boltíves bejárati ajtó sokat látott színpompás tiffany üvegén – vajon mi lehet odabent? Mosolygós, kortalan kozmetikus nyit ajtót. Belém nyilall a felismerés: találkoztam már vele, úgy két évtizede. Azóta nem sokat változott.

A múlt emlékeinek őrzője

A szalon – a szó legszorosabb értelmébe véve az! – olyan, akár egy főúri kastély. Selyemtapéták, perzsaszőnyegek, kristálycsillárok, antik bútorok és festmények vesznek körül. A kezelőhelység hasonlóan pompázatos, de itt hatalmas, íves tükrök, vitrinek és természetesen kezelőszékek társaságában a legkorszerűbb gépek keltik fel a kíváncsiságomat. A falakon szépségipari plakátok az 50-es évekből – érdekes megfigyelni a szépségideál változását. A vitrinekben számos ereklye: régi tégelyek, a kozmetikában használt eszközök, fotók és hirdetések – egy kiállításnyi anyag.

 

 

Lányról lányra szálló hivatás

Szabóné Tatár Piroska kozmetikusmester mesél a családi vállalkozásról, amelyben immár a 3. nemzedék él a hivatásának. Az alapító, Lucika történetét egy naplóban örökítette át az utókornak, amelyből kiderül, hogy pontosan ötször kezdte elölről az életét, de sosem tágított a hivatásától. A Dita kozmetikára 1935-ben került fel a cégér, amelyet kislányáról, Editről nevezett el. A váci utcai kozmetika felvirágzásának a háború vetett véget, amit Lucika és lánya túléltek, de a férjet elhurcolták munkaszolgálatba, ahonnan soha nem tért vissza. 1945-ben egy kölcsönből újranyitotta a vállalkozását a Ferenciek terén, ahol eleinte egy kezelésért 1 kiló cukrot kért, amit aztán más élelmiszerekre tudott cserélni. Egy újabb kényszerköltözést követően rengeteg kitartó munkával végül sikerült a társbérletet elhagyni és 1954-ben a Kígyó utcában megnyitni a máig működő kozmetikát, ahol ma már Dita menye, Piroska és az ő sógornője szépítik a vendégeket.

„Sajátmárkás” kezelések

Piroska szakmai karrierje legelején azzal szembesült, hogy Magyarországon akkor még nem volt egyetlen olyan krémmárka sem, amely kifejezetten professzionális célokra fejlesztett volna termékeket. Volt viszont Izraelben egy magyar kozmetikai vegyész által megalkotott termékcsalád, amelybe a fiatal kozmetikus egyből beleszeretett – ez volt a Gigi. A kozmetikumokat a kezeléseikhez eleinte bőrönddel hordták haza Piroskáék, majd amikor lehetőség nyílt rá, disztribútorként behozták az országba. Kozmetikájuk pedig a márka referencia szalonjává vált, ahol a legújabb kezeléseket lehet igénybe venni. Élvonalbeli kezelőgépeket ugyancsak itt használnak elsőként az országban, a legújabb, rendkívül ígéretes készülék a Plasma-G, amely a rádiófrekvenciát, a tű nélküli mezoterápiát és a lágy plazma funkciót egyesíti (aminek egyáltalán semmi köze a bőrt pontokban koaguláló Jet plasma kezeléshez!). A gyulladást csökkentő, bőrfeszesítő  Plasma-G egy rendkívül gyors és kíméletes, fájdalommentes kezelés, ami kúraként alkalmazva pigmentfoltok, pattanások, hegek és rosacea ellen éppúgy látványos eredményt ad, mint ráncfeltöltés és bőrtömörítés terén.

beauty budapest kozmetika vintage

Még több
Szépség