Mindent az otthoni gyantázásról

Ha betartod tippjeinket, eljerülheted a gyantakatasztrófát

Mindent az otthoni gyantázásról
2019.09.12. 19:51

Az otthoni gyantázási kellékek már olyan kiforrottak, hogy könnyű használat mellett ígéretes eredményt lehet elérni. Mutatjuk a legjobb tippjeinket, hogy a bársonyos bőr ne legyen probléma kozmetikus segítsége nélkül sem!

Tedd el a borotvát!

Hiába csábít, hogy a pár milliméteres szőrt azonnal eltávolítsd magadról, ha borotválás után szeretnél gyantázni, érdemes minimum két hetet várnod, míg megfelelően kinő a szőr. Az első gyantázás után elég csak 3-4 hetente ismételni. A folyamatos gyantázás hatására a szőrtüszők elvékonyodnak, ezért kis idő elteltével a szőr nem csak puhább lesz, de jelentősen meg is ritkul. A gyanta típusok nagymértékben befolyásolják, milyen időközönként kell megismételned a folyamatot. A krémgyanta a kisebb szálakat is képes kitépni, szóval akár már egy hét után is lehet alkalmazni. Azt azért érdemes tudni, hogy a legideálisabb hossz a gyantázáshoz a másfél milliméter.

Fotó: Flipboard

Tesztelj!

Az olyan gyakori alapanyagok, amelyek a szépségápolási termékekben jelen vannak, például a C-vitamin vagy a szalicilsav, a bőrt érzékenyebbé teszik, ezért mindig légy elővigyázatos, főleg akkor, ha az arcodon használod a gyantát. Ugyanez vonatkozik a leégésekre és minden típusú érzékenységre. Hogy elkerüld a gyantakatasztrófákat, csinálj egy mini tesztet, mielőtt nekivágsz a procedúrának. A karod belső részére vigyél fel egy keveset a gyantából, majd miután eltávolítottad, várj pár percet. Ha meggyőződtél róla, hogy a termék, amit kipróbáltál, nem irritálja a bőrödet, akkor nyugodt szívvel vágj neki a területnek. Plusz trükk: gyantázz lefekvés előtt, hogy a bőrödnek legyen elég ideje pihenni.

Elő a bőrradírral!

Mi a legelső és legfontosabb aranyszabály, amit gyantázás előtt kell alkalmazni? A bőrradírozás, mert segíi eltávolítani az elhalt hámsejteket, amik megtapadnak a szőrüszőkön, ez pedig a szőrbenövéshez vezet. A bőrradírnak számos pozitív hatása van: serkenti a vérkeringést, segít a sejtek regenerálásában, egyenletesebbé teszi a bőr felszínét. Ha leégtél a napon, semmiképp se használj bőrradírt, mert olyankor irritációt okoz.

Tartsd tisztán!

A borotvával ellentétben a gyantázás megköveteli, hogy száz százalékosan száraz legyen a bőröd. A gyanta nem ragad meg a nedves felületen. Tisztítsd meg azt a testrészed, amit gyantázni szeretnél, ne kenj rá semmilyen krémet. A cél, hogy a gyantázandó felület száraz és tiszta legyen, Ha nagyon izzadsz, egy kis hintőport szórj rá a területre.

Hangolódj rá!

Általánosságban elmondható, hogy a gyantázás – akár magadnak otthon csinálod, akár egy szakember végzi – elkerülhetetlen velejárója a fájdalom. Ha már nem bírod tovább, akkor mindenképp iktass be egy kis szünetet. A fájdalom normál esetben annyit tesz, hogy szisszentesz, összerezzensz, vinnyogsz vagy kicsordul pár könnycsepp az arcodon. Hogy a rituálé kevésbé legyen kellemetlen, teremts  hangulatos környezetet a fürdőszobában, vagy ahol éppen elvégzed a gyantázást. Annak függvényében, hogy éppen melyik testrészed szőrteleníted, sajnos elkerülhetetlen, hogy olyan kicsavart pozíciókba kerülj, amiket még az artisták is megirigyelnének, hogy elérd a legtávolabbi zugokat. Éppen emiatt fontos a kényelem, készíts ki egy törölközőt, kellemes zenét, gyertyát, füstölőt és természetesen a legjobb barátnőd vagy anyulád telefonszámát – legyen nálad minden, amitől bátornak és erősnek érzed magad!

Kövesd a szőrt!

Mindegyik területen az a lényeg, hogy a szőr növekedésének irányában kend fel a gyantát, majd ellentétes irányban tépd le. A legjobb eredmény elérése érdekében ne felfelé, hanem egy kicsit párhuzamosan, oldalas irányba tépd le a csíkot. Ha felfelé húzod, akkor csak beletörik a szál, és nem tépi ki gyökerestül. Pár próbálkozás után látni fogod, hol rontottad el, hiszen érezni fogod, hogy szúrós maradt-e a terület.

Csak lassan!

Ha ez lesz az első alkalom, hogy otthon próbálod ki a gyantázást, mindenképpen a lábaddal kezdd. A bikinivonal, a hónalj és az arc területei nehezebbek, ezért szükség van némi rutinra, mielőtt az érzékenyebb testrészeid szőrtelenítenéd. Az arc az egyik legérzékenyebb terület, ha a bajuszod vagy szemöldököd szeretnéd eltávolítani, nem árt tudnod, hogy egy nap csak egyszer érdemes próbálkoznod vele. Ha nem sikerült, térj vissza rá másnap. Hidd el, olyan vékony és érzékeny a bőr, hogy ha elrontasz valamit, könnyen bőraláfutások keletkezhetnek rajta.

Tartsd a napirended minimumon!

Bikinivonal gyantázása után egy napig érdemes elkerülni az edzést, napozást és a pezsgőfürdőzést, szaunát és bármit, ami forrósággal vagy izzadással jár. 24 óra elteltével pedig szánj minden nap pár percet arra, hogy fürdés közben leradírozod a területet, így elkerülheted a szőrbenövést.

Gyantázás után a kisebb felületeteket kend be Sudocrem védőkrémmel, ez meggátolja a kipirosodást, valamint lehűti a bőröd. Nagyobb bőrfelületeken, ha irritált lesz, aloe vera vagy kamilla pakolással kenegesd. A jegelés pedig a legegyszerűbb, leghasznosabb praktika!

gyanta nyár szépség szőrtelenítés

Még több
Szépség