7 dolog a sminkelésről, amit tudnod kell, ha érzékeny a bőröd

Mutatjuk, mit csinálj, hogy elkerüld a pirosodást és allergiás reakciókat.

7 dolog a sminkelésről, amit tudnod kell, ha érzékeny a bőröd
2019.09.11. 08:34

Egyszer, mikor kipróbáltam egy új alapozót, a bőrőm nagyon rosszul reagált. Foltokban kiütések keletkeztek az arcomon, a bőröm vörös lett és iszonyúan viszketett. Ráeszméltem, hogy az évek során megállás nélkül használtam pattanás elleni erős, gyógyszertári krémeket, és a kezelések után a bőröm extra érzekennyé vált. Elég már egyetlen egy rossz lépés is, hogy katasztrófálisan reagáljon a bőröm. A rengeteg krém, smink és mindenféle termék miatt, amit szépségszerkesztőként az elmúlt években kipróbáltam, nagyon nehéz rájönni, hogy pontosan mi okozza a kiütéseimet. Szerencsére, van pár tippem, hogyan lehet megelőzni a bajt.

Ha nem makulátlan a bőröd, a smink sem fogja azzá tenni. Az első lépés, amit tenned kell, hogy a megfelelő összetevőket tartalmazó termékeket használsz. 

Az alapozás előtti bőrápolás a legfontosabb lépés

Ha érzékeny a bőröd, érdemes nagyon alaposan hidratálni. Ezalatt azt értem, hogy nem elég egy kevés hidratálókrémet felvinni az arcodra. A termál vizes spray-k például tökéletesek az alapozó alá, mivel lágyítják és gyógyítják a sebzett, irritált bőrt. Ha nem akarod közvetlenül az arcodra fújni, először fújd egy zsebkendőre, majd azt hagyd az arcodon pihenni 15 percig. Így a víz nem fog elpárologni, hanem minden cseppje a bőrődbe ivódik.

Az ásványi és organikus smink nem minden esetben jó

Azt gondolod, hogy az olyan sminktermékek, melyek cimkéjén ott virít a “természetes” szó, automatikusan jók érzékeny bőrre? Vizsgáld meg alaposan az összetevőket. Ha túl sok parfüm és tartósítószer van a termékben (a 3-nál több fajta már soknak számít), semmiképp se vedd meg. 

A visszafogott smink biztonságosabb

A tégelyes, kompakt alapozó jobb, mint a folyékony, mivel nem tartalmaz vizet, amiben sokkal könnyebben megkötnek a baktériumok.

Fotó: Getty Images

Figyelj a termékek lejárati idejére!

Sokszor elfelejtjük megnézni, meddig is jó az adott termék, a címkén gyakran csak ‘6M’ (6 hónap) vagy ‘12M’  (1 év) jelzések láthatók. Figyelj oda, hogy mindig lecseréld a már lejárt krémedet vagy sminkterméked még akkor is, ha nem fogyott ki teljesen. Ideje megválni a szemhéjtustól, ami már évek óta hűséges barátod.

Használj BB krémet a nehéz textrútájú alapozó helyett

A pigmentek erősen szárítják a bőrt. A BB krém kevesebb pigmentet tartalmaz, ezért hatásosabb. Még egy tipp: kevés púdert használj és győzödj meg róla, hogy lekocogtattad a felesleget az ecsetről.

A szivacs a legjobb applikátor – óvakodj a latextől!

Ha a bőröd textúrált, a szivaccsal könnyű, selymes hatást érhetsz el. Nagyon fontos, hogy a szem alatti karikákat és a bőrhibákat csak tapogató mozdulatokkal tüntetheted el. Vigyázz arra, milyen anyagból készült a szivacs, kerüld azokat a darabokat, amelyek latexet tartalmaznak.

Minél pigmentáltabb egy termék, annál durvábban fog reagálni a bőröd

A szemhéjpúderben rengeteg a pigment és minél több színt használsz, annál súlyosabban jöhet ki az allergiás reakció. Ha teheted, válassz inkább neutrális színeket, mint a bézs. A bronzosítás ritkán okoz kiütéseket a bőrödön, ellenben a zöld, lila, piros és egyéb élénk színek annál inkább. A sok pigment kiszárítja az ajkakat is.

Borítókép: Selena Gomez/Instagram

arctisztítás bőr érzékeny bőr sminktipp szépség

Még több
Szépség