Szabadulj meg a szőrbenövéstől

Mindenki küzd vele, akinek szőr nő a testén. Mutatjuk, hogy ints neki búcsút.

2019.07.29. 18:00

Akárcsak a számlák befizetése, a benőtt szőr is az olyan szomorú kellemetlenségek közé tartozik, amik az életben sajnos elkerülhetetlenek. Akinek szőr nő valamelyik testrészén (láb, arc, hónalj, privát részek), az már biztosan találkozott egy-egy benőtt szőrszállal. Ez a probléma nagyjából a világon élő összes embert érinti. Ahhoz, hogy tökéletesen eltávolítsuk, sőt, megelőzzük a szőrbenövést, először is azt kell megértenünk, hogyan alakul ki. 

Mindössze annyi történik, hogy a benőtt szőr nem kifelé és felfelé nő, hanem visszahajlik és saját magába belegabalyodva a bőr felszíne alatt, csapdába esve növekedik. 

Ezt néhány dolog elősegíti: a különböző szőrtelenító módszerek (borotva, szőrtelenítő krémek) és környezeti tényezők (izzadás, olajos bőr, ha túl szoros ruhában dolgozol vagy edzel). A szőrbenövés esélye akkor is nő, ha természetesen hullámos, durva és vastag szálú hajad van. Szóval, amikor feltűnik egy ilyen benövés, mi a teendő?

Próbálj ellenállni a kísértésnek, hogy azonnal kinyomd

A legrosszab, amit ilyenkor tehetsz, hogy vagy a körmöddel, vagy egy csipesszel megpróbálod kiszabadítani a szőrszálat, mivel ettől gyakran csak elfertőződik. Sokszor rosszabb maga a seb, ami a benőtt szőrszál eltávolítása után marad. 

Nyomkodás helyett alkalmazz felszíni kezelést 

Kenegesd olyan arctisztító krémmel, ami szalicil vagy glikolsavat tartalmaz, valamint benzoil-peroxid krémmel (ezt csak 2-3 naponta), ami megöli a baktériumokat és megszünteti a csúnya pöttyöt. Nem szabad azonban minden szőrbenövést ugyanúgy kezelni. A hónaljunkon és az intim testrészünkön a bőr érzékenyebb, mint bárhol máshol, ezért ott érdemes kisebb koncentrátumú krémet használni.

Szüneteltesd a borotválást

A legnagyobb tévhit, hogy a legjobb módszer a benövés ellen a borotválás, mivel első körben is ez vezet a problémához. Pihentesd a szőrtelenítést pár napig, amíg begyógyul a bőröd. 

Gondolj a pigmentfoltra, ami utána marad

Miután a kis dudor begyógyul, a helyén általában ott marad egy sötétbarnás folt, ami miatt az emberek hajlamosak bőrgyógyászhoz menni. A benövés önmagában még nem is lenne baj, ha nem hagyna maga után pigmentfolt. Érdemes szóját, édesgyökér kivonatot, azelainsavat tartalmazó krémmel bekenni a felületet, miután kialakult a benövés, így megelőzhető a pigmentáció. Ne használj erős, vegyszeres krémet a benövésre, mivel az érzékeny. Könnyen tovább ronthatod vele a helyzetet. 

Használj meleg borogatást, hogy felgyorsítsd a folyamatot

Egy benövés pont úgy alakul ki, mint egy fájdalmas pattanás, de a gyógyulási folyamat során a pattanással ellentétben ez lágyabb és pirosabb lesz, míg a szőr fel nem bukkan. Egy meleg borogatás serkenti a vérkeringést, és egy-két nappal felgyorsítja a gyógyulást. 

Ha a fájdalom elviselhetetlenné válik, látogass el orvoshoz

A bőrgyógyász fel fog írni egy antibiotikumos kezelést, hogy elmulassza a fertőzést és gyulladást. Durvább esetekben kortizont is felírhat, amit leginkább csak aknék kezelésére használnak. 

A szőrbenövés elkerülése érdekében próbáld ki a lézeres szőrtelenítést. 

A leghatékonyabb módja, hogy megelőzd a benövéseket, hogy gyökerestül, végleg megszabadulsz a szőrszálaktól. 

Ha lézeres szőrtelenítésre nincs lehetőséged, próbálj meg kevesebbszer borotválni

A legfontosabb, hogy két egymást követő nap ne borotváld le a kívánt területet, mert így van a legtöbb esély arra, hogy kialakuljanak a benövések. Cseréld le a többélű pengédet egyetlen élű darabra, a borotválást a szőr növekedésével megegyező irányba végezd, ne az ellenkezőbe. Azt hisszük, hogy a szőr vertikálisan kifelé nő, de ez nem igaz – valójában 45-60 fokos szögben nő, ezért a szemöldökcsipesz éle pengeként funkcionál, ez pedig irritálni fogja a bőröd, ami szőrbenövéshez vezethet. 

A gyantázás azért más, mert gyökerestül tépi ki a szőrt, így nincs ami benőjön. Azonban, mivel ilyenkor egyszerre nagy felülettel dolgozunk, az megzavarja a szőrnövekedés természetességét. Minél több szőrt növesztesz egyszerre, annál nagyobb eséllyel lesz újra benövésed.

bikini szépség szőrbenövés szőrtelenítés

Még több
Szépség