Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

A natúrkozmetikumokra egykor jellemző csúnyácska, házi készítésűnek tűnő csomagolás és a smink alá használhatatlan textúrák kora végleg Összeválogattuk mindazokat a tippeket, amik segítenek áttérni a hagyományosról bióra, és az is kiderül, hogy az organikus is lehet luxusminőség, nem feltétlenül luxusáron.

Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra
2019.07.16. 19:04

Ha elhatároztuk, hogy mentesítjük magunkat és bőrünket a káros kémiai összetevőktől, és megszokott kozmetikai rutinunktól könnyű szívvel el is búcsúzunk, az átállás nem megy egyik napról a másikra. Ha azt sem tudjuk, hol kezdjük, ezek a tippek segítségünkre lesznek a váltásban.

Nem mondhatnám, hogy eddig különösebb figyelmet szenteltem volna annak, hogy bőrápolási rutinomat, sminkjeimet kizárólag organikus, vagy legalábbis túlnyomóan természetes termékekből állítsam össze. Biztosan az is közrejátszik ebben, hogy a munkám révén lehetőségem van szinte bármilyen újdonságot kipróbálni, és lenyűgöznek a sok évtizedes múlttal rendelkező márkák hagyományai, valamint törekvésük, hogy újabb és újabb hatóanyagcsodákat állítsanak elő annak érdekében, hogy mesés eredményeket érjünk el a bőrünkön. Emellett az is igaz, hogy mindig abban hittem, hogy ha egy krémet jólesően használok, szeretem az állagát, az illatát, és meggyőződésem, hogy jót tesz nekem, akkor az így is lesz, teljesen függetlenül attól, mit tartalmaz – egyébként ezt most is vallom. Viszont ahogy bekúszik a gondolataim közé a kétség, hogy ez vagy az az összetevő árthat, a legjobb, ha azonnal váltok. És mivel az utóbbi időben rengeteg biokozmetikum került elém, és ezzel együtt egyre többet találkozom káros összetevők említésével, bizony elültette magját gondolataimban a kétkedés. Ezért elhatároztam, hogy amit lehet, lecserélek a természetes vagy organikus, bőr- és környezetbarátabb megfelelőjére. Arra is kíváncsi voltam, milyen változást észlelek majd a bőrömön, és az is érdekelt, hogy vajon megtalálom-e a számomra szimpatikus textúrákat, hatásokat. Eddig mindig inkább szimpátia alapján döntöttem egy-egy márka vagy termék mellett. Elsődleges szempont számomra a textúra, az illat, a felszívódóképesség és persze a márka know-how-ja. 

Miközben átnézem a fürdőszobapolcomat és a szekrényben lapuló krémeket, hirtelen elveszettnek érzem magam. Hol is kezdjem? És ha, tegyük fel, mindent egyszerre lecserélek, mi van, ha valami nem válik be? És egyáltalán, jó, ha mindent lecserélek?

Nem mondhatnám, hogy miután alaposan beleástam magam a számtalan cikkbe, ami a hagyományos vs. természetes kozmetikumokról szólt, nem ragadtattam el magam, és nem múlt egy hajszálon, hogy mindent, ami a fürdőszobapolcon sorakozik (az egy-két biokozmetikumot leszámítva) besöpörjek a kukába. De aztán a józan ész közbeszólt, és elhatároztam, hogy szisztematikusan kezdek bele a vizsgálódásba és a váltásba. 

Első körben letöltöttem egy olyan appot – sajnos egyelőre csak angol nyelvűt találtam –, amivel beszkennelhetjük a termék dobozán feltüntetett összetevőlistát, és az applikáció azonnal jelzi, melyek a kétséges alkotóelemek, és miért érdemes őket kerülni. A Clean Beautyval a telefonomon izgalommal vegyes kíváncsisággal kezdek neki a vizsgálatnak, hogy vajon ikonikus, évek óta rajongásig szeretett kedvenceim kiállják-e a próbát. 

Először a lemosókat tesztelem, bár ott sok meglepetés nem érhet. Kicsit nehezen fókuszál az app kamerája, de pár próbálkozás után megvan a kattintás. Az olcsóbb márkájú szemfestéklemosómnál arra számítok, rezegni fog a léc, de meglepetésemre az app szerint az illatanyag lehetséges allergizáló hatását leszámítva minden rendben van. Nahát… A nemrégiben megjelent organikus szemkörnyékápoló és nappali krém, amit éppen tesztelek, persze hibátlanul átmegy a vizsgán, nem annyira az éjszakai krém, amiben észre sem vettem, hogy ásványi olaj van, pedig azért nagyjából át szoktam futni az összetevőlistát, mielőtt használatba veszek valamit, és az ásványi olaj biztosan kiesett volna a rostámon. Az olcsóbb márkájú bioarcradír is tényleg az, ami, csupán a radírban lévő illóolajok bizonyos vegyületeinek lehetséges allergizáló hatását jelzi az applikáció (bár visszagondolva aromaterápiás tanulmányaimra, a felsoroltak többségéről biztosan tudom, hogy nem irritáló hatású, maximum egyéni allergia léphet fel, de az bármilyen szerves összetevővel szemben előfordulhat és teljességgel kiszámíthatatlan, szóval az app sem tökéletes, úgy tűnik). Kedvenc testradírom elsőre átmegy a szűrőn, aztán eszembe jut, hogy mi van, ha a domború flakonokon feltüntetett listák széleit nem látja jól a kamera. Ezért újra befotózom
a hatóanyaglistát, ezúttal három szögből, és bizony három, erőteljes irritációt, érzékenységet és neurotoxikus hatást okozó szintetikus tartósító összetevő és egy környezetre káros habzó anyag bukik ki. Nem mondanám, hogy nem vagyok csalódott. Viszont a bőrápolók között a legnagyobb meglepetést mégiscsak a kifejezetten babáknak készült tusfürdő okozza, aminek ha elolvastam volna az összetételét, biztosan nem veszem meg, ugyanis a nátrium-lauril-szulfát (Sodium Laureth Sulfate)
egy olyan felületaktív, habzást elősegítő anyag, amit etilén-oxidból, egy nagyon reaktív, különösen mérgező, karcinogén gázból vonnak ki. Hát ez biztosan kuka!

A sminkektől már előre tartok, átfut az agyamon, hogy most kéne a tesztelést abbahagyni, mielőtt az imádott púderem, szempillaspirálom és korrektorom is a süllyesztőbe kerül. De már késő, a kétség bekúszott a gondolataim közé, így már nem fogom tudni őket jó szívvel használni, akkor sem, ha abbahagyom a tesztelést. Egy pillanatra eszembe jut a „Boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa” bibliai idézet mély filozófiai értelme, és érzem, hiba volt ezt az egész tesztelősdit elkezdeni, de azt is tudom, mostantól akkor fogom jobban érezni magam, ha végigcsinálom, és az eredmények alapján amit „kell”, lecserélek. A mesésen kialakított, ékszernek is beillő, csodásan ragyogó hatást kölcsönző luxuspúderem „kártevő”-listája sajnos hosszabb és nyomasztóbb, mint amit sejtettem. Valósággal összeszorul a gyomrom, ahogy olvasom. Megdöbbentő, hogy egyik pillanatról a másikra egy, a számomra a világ legcsodálatosabb sminkszeréből az egészségemet veszélyeztető ellenség tud válni. Pedig csak annyi történt, hogy eddig a jó tulajdonságaira, szépségére fókuszáltam, és arra, hogy mennyire sugárzóvá varázsolja az arcom, most pedig csak a rossz tulajdonságait látom… Ez az a pont, ahol úgy döntök, egyelőre ennyi elég is volt a tesztelésből, és inkább nézzük, most hogyan tovább.

Kezdésnek egy mini detox

Ahogy a testünkben felhalmozódott méreganyagok kivezetéséhez is jót tesz egy detox diéta, a bőrnek sem árthat, sőt. Ha van időnk és türelmünk hozzá, mielőtt áttérünk a tiszta kozmetikumok használatára, érdemes egyhetes tisztítókúrát tartani. Minden reggel és este száraz kefével átdörzsölni bőrünket – az arcunkat inkább csak egy bioarcradírral –, esténként bázikus sóban fürdeni és méregtelenítő iszapfürdőt venni (pl. holt-tengeri iszappal), és méregtelenítő iszappakolást kenni az arcunkra akár kétnaponta (ha száraz, érzékeny a bőrünk, akkor csak kétszer az egy hét alatt). Mindeközben bőrápolásként maximum 100% bio arc- és testolajat használjunk, és ha lehet, dezodort egyáltalán ne. Ha lehetőségünk van ezen a héten szaunázni, két alkalom még inkább hozzá tud járulni, hogy a verejtékezésen keresztül a méreganyagoktól megszabaduljunk. Termékekért KATT a galériára!

Katt a galériára!
3 fotó

Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

1 of 3
2 of 3
3 of 3

  2 of 3
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Natural Dead Sea Mud természetes holt-tengeri iszap, Ahava 4200 Ft

  3 of 3
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Dead Sea Mud természetes holt-tengeri iszap, Najel 3400 Ft

Ami megérett a cserére – nappali krémtől a naptejig

Amikor úgy döntünk, lecseréljük a fürdőszobakészletünket, az első és legfontosabb a fokozatosság. Ahelyett, hogy minden eddigi piperénktől megszabadulunk, tegyük ezt inkább egyesével. Így bőrünknek van ideje hozzászokni az új termékekhez, új hatóanyagokhoz, és mi is könnyebben le tudjuk mérni, mi az, ami működik, és azt a hatást hozza, amire vágyunk. Ugyanis könnyen lehet, hogy nem elsőre fogjuk megtalálni azt, ami a legjobb nekünk. Azt is érdemes figyelembe vennünk, hogy amikor natúr/bio kozmetikumokra váltunk, elindul egy méregtelenítés a bőrben, és előfordulhat, hogy a méreganyagok pattanások formájában távoznak. Ez egy természetes folyamat, sokan úgy élik meg, hogy az új krém nem tesz jót a bőrüknek, ezért abbahagyják a választott krém használatát, és visszatérnek a régihez, pedig csupán végig kellene vinni a tisztulási folyamatot. A pattanás ugyanis valójában egy jó jel arra, hogy a „probléma”, ami eddig a testben volt, most a bőrön keresztül távozik. 

Érdemes a váltást azokkal a kozmetikumokkal kezdenünk, amik a leghosszabb ideig vannak a bőrünkön. Mivel a bőr testünk legnagyobb szerve, a rajta alkalmazott készítmények egyes felmérések szerint 60-70%-a bejut a véráramba, ezáltal egész szervezetünkbe, szerveinkbe is eljutnak. Ezért a legkörültekintőbben azokat a kozmetikumokat jó megválogatnunk, amiket nem mosunk le: arckrémek, szérumok, testápolók, ajakápolók. Ráadásul ezeket jó esetben naponta kétszer is használjuk.

A fényvédők, naptejek, napozás utáni készítmények is ugyanebbe a kategóriába tartoznak, hiszen előbbieket az év minden részében, utóbbiakat pedig egész nyáron, szinte egész nap használjuk, és már egészen pici kortól. Az ásványi szűrőkkel ellátott napvédők, amik titánium-dioxidot tartalmaznak, biztonságosak, de az olyan kémiai szűrők, mint az oxibenzon, a szervezetre rendkívül ártalmasak. De idetartozhat a sampon, a naponta használt hajformázók (a balzsam, pakolás, mivel csak pár percig hagyjuk a hajunkon, kevésbé rizikós), a szempillaspirál, ha naponta sminkelünk vele, és a dezodorunk, parfümünk. Az alapozó, púder, pirosító a nappali krémre kerül, általában nem érintkezik közvetlenül a bőrrel, így ezek nem tartoznak feltétlenül az élvonalba egy váltásnál. Termékekért KATT a galériára!

Katt a galériára!
15 fotó

Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

1 of 15
2 of 15
3 of 15
4 of 15
5 of 15
6 of 15
7 of 15
8 of 15
9 of 15
10 of 15
11 of 15
12 of 15
13 of 15
14 of 15
15 of 15

  2 of 15
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Tápláló hidratáló arckrém bioargánolajjal és bio aloe verával, Garnier BIO 1699 Ft

  3 of 15
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Sun 30 antioxidáns organikus bőröregedés-gátló naptej, Mádara 5990 Ft

  4 of 15
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Sun spray SPF 50+ napvédő krém-spray, Biosolis 7990 Ft

  5 of 15
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Arctónus-tökéletesítő színezett fényvédő SPF 20, Omorovicza 25500 Ft

  6 of 15
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Apricot Calendula Nourishing Cream biodinamikus tápláló arckrém, Éminence 19000 Ft

  7 of 15
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Sunsol hűsítő testbalzsam, Adrienne Feller 5334 Ft

  8 of 15
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Wild Rose + Vitamin C Advanced Brightening Sleeping Facial vadrózsa + C vitamin éjszakai arcápoló, Korres 10250 Ft

  9 of 15
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Sunsol naptej SPF 25, Adrienne Feller 7874 Ft

  10 of 15
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Rich Body Scrub homoktövis testradír, Biofficina Toscana 5310 Ft

  11 of 15
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Chocolate csokoládéillatú organikus testápoló, Anita Toth Organics 29500 Ft

  12 of 15
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Hylauronic Eye Compley hilauronsavas szemkörnyékápoló szérum, Evolve Organic Beauty 4490 Ft

  13 of 15
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

L'Huil de Nuit éjszakai hidratáló testolaj, Denelys 6290 Ft

  14 of 15
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Micellás víz alkohol- és illatanyagmentes sminklemosó, Kell a Púder! 7990 Ft

  15 of 15
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Active 7 Radiant Eye Gel szemkörnyékápoló gél, REN 8300 Ft

Kitartó tesztelgetés

Őszintén szólva, az organikus sminkeknek még van hova fejlődniük. A legtöbb alapozóval, korrektorral, pirosítóval, amit próbáltam, úgy festettem, mint egy pantomimművész – a pigmentek nem elég finomak, a textúrák vastagok és legtöbbször nem igazán eldolgozhatóak. Biztosan nem egyszerű azt a könnyed, szilikonosan bőrre simuló hatást elérni a viaszok és olajok kombinációival. Tehát az átállás nem megy egyik napról a másikra, idő, kísérletezgetések és olykor csalódások útján találjuk meg azt, amivel az igényeinknek megfelelő eredményt elérhetjük. Szóval ne várjuk, hogy az elsőre kiszemelt organikus rúzsunk vagy parfümünk ugyanolyan összhatású és tartós lesz, mint amit eddig használtunk. És az is könnyen lehet, hogy a természetes összetevőkből készült szempillaspirál könnyen el fog kenődni, ha könnyezünk, és biztosan lefolyik, ha a strandon is használjuk, mert  a vízálló hatás nem jár párban a természetességgel. De ugyanúgy előfordulhat az is, hogy a tökéletes dezodort csak sokadik beszerzésre találjuk meg. Bevallom, nekem még nem sikerült.

Ez a kísérletezgetés sokszor frusztráló lehet, pláne, hogy sok biokozmetikum magasabb áron érhető el, mint a klasszikus kozmetikai márkák termékei, így kissé költséges vállalkozás. Viszont, ha egyszer ráakadunk az igazira, nemcsak abban lehetünk biztosak, hogy nem kenünk magunkra káros összetevőket, hanem abban is, hogy a koncentrált növényi hatóanyagokkal hosszú távon akár még intenzívebb bőrápoló hatásokat érhetünk el bőrünkön. Termékekért KATT a galériára!

Katt a galériára!
9 fotó

Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

1 of 9
2 of 9
3 of 9
4 of 9
5 of 9
6 of 9
7 of 9
8 of 9
9 of 9

  2 of 9
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Happy Go Lash 99%-ban természetes szempillaspirál, The Body Shop 4290 Ft

  3 of 9
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

L'Essentiel 97%-ban természetes alapozó, Gurlain 19100 Ft

  4 of 9
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Plumping.Rinse szulfát- és parabénmentes hajbalzsam elvékonyodott hajra, Kevin.Murphy 7699 Ft

  5 of 9
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Voluminious Shampoo, organikus volumennövelő sampon, Rahua 11400 Ft

  6 of 9
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Scult&Glow kontúr és highlighter duó, Lily Lolo 6770 Ft

  7 of 9
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Vízálló szájceruza (Guava), Kell a Púder! 5990 Ft

  8 of 9
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Concealer korrektorstift, Zao 7450 Ft

  9 of 9
Green Beauty – Így álltam át a natúrkozmetikumokra

Water-based Nail Polish vizes bázisú, mentes körömlakk, Suncoatgirl 2580 Ft

Gurics Krisztina

átállás kihívás kozmatikum natúr organikus személyes természetes

Még több
Szépség