A „detox teák” sötét oldala: egészségre káros has- és vízhajtók

Lehet, hogy amivel fogyni akarsz, valójában egészséges italnak álcázott hashajtó?

A „detox teák” sötét oldala: egészségre káros has- és vízhajtók
2019.05.14. 07:56

Az Instagram wellness közösségeiben már szinte közhelynek számítanak a „karcsúsító” teák, melyeket sokszor fitness influencerek és százezrek által követett hírességek reklámoznak. De a „detox” termékek egyre növekvő trendjének megvan az árnyoldala, és míg néhány órára laposabb lehet tőlük a hasad, kérdéses, hogy hosszú távon egészséges-e a hatásuk.

A baj az, hogy sok ilyen termék (melyek nagy része ártatlannak tűnő, ígéretesen szép csomagolásban érkezik), tartalmaz has- ás vízhajtó szereket.

A hashajtók – amik megnyitják a beleket – vagy a vízhajtók – amiktől rengeteget pisilsz – sokkal durvább formáját hozzák a méregtelenítésnek, mint amire a legtöbb használó befizetett. Lehet, hogy ki sem szúrod, hogy ott lapulnak az összetevők között, de ha túl gyakran vagy nem a megfelelő módon juttatsz be ilyesmit a szervezetedbe, az nagyon egészségtelen, rendszertelen táplálkozáshoz vezethet.

A hashajtó használata már ismert, mint az evészavarok nagy része. Az Egyesült Királyságban tavaly a kormány már felkérte az illetékes hatóságot, hogy vizsgálják meg, hogyan forgalmazzák ezeket a gyógyszereket, és hogy szükség van-e szigorúbb szabályozásra.

A „detoxikáló” termékek – teák, shake-ek, levek, tabletták és porok – mindenféle csodát ígérnek, onnan kezdve, hogy megszabadítják a testet a toxinoktól, azaz mérgező anyagoktól (ez egyébként a máj rendes napi feladata) odáig, hogy csökkentik a puffadást és lapítják a hasat (úgy, hogy kiürítik a beleidet, vagy minden folyadékot kipisiltetnek belőled), valamint, hogy emelik az energiaszintedet (stimulánsként működő anyagokkal).

Sok ilyen termék könnyedén tehetik a hashajtók a mindennapi „jóllét” részeivé, olyan szavak mögé bújva, mint a „tisztulás” (nyilván, jobban hangzik, mint a „kaki”), és hírességeket használva a népszerűsítésükre.

Dr. Joan Brunton brit pszichiáter szerint aggályos, hogy az olyan, orvosi célú összetevők, mint amilyenek a hashajtók, bekerülnek a kereskedelmi forgalomban lévő termékekbe.

„Az, hogy ezek a termékek – hashajtók, „detox teák” és hasonlók – ott állnak a sima élelmiszerboltok polcain, azt a hatást kelti, mintha veszélytelen lenne a használatuk”.

„Miközben orvosi tény, hogy az étkezési rendellenességgel küzdők több mint fele használ hashajtókat. Mi nagyon örülnénk, ha korlátoznák azokat a termékeket, amik ártalmasak lehetnek bizonyos fogyasztók számára.”

Idén az angol Országos Egészségügyi Szolgálat felkérte az Instagramot, Facebookot és Twittert, hogy ne engedélyezzék az ilyen termékek promotálását a celebeknek.

„A rendkívüli befolyással bíró hírességek cserben hagyják éppen azokat az embereket, akik felnéznek rájuk, azzal, hogy olyan termékeket ajánlgatnak nekik, amik legjobb esetben hatástalanok, legrosszabb esetben pedig kifejezetten károsak”.

Mi olyan szörnyű abban, ha használunk némi hashajtót?

Ha túlzásba visszük, a hashajtók irritálhatják az emésztőrendszert, hasmenést, gyomorgörcsöt okozhatnak és visszatartják a szervezetet abban, hogy feldolgozzák az ételekből származó tápanyagokat.

Hosszú távon hatnak a bélműködésre, ellustítják a beleket és felforgatják az anyagcsere folyamatokat. Emellett a fogamzásgátló tabletták hatékonyságát is csökkenthetik.

Minden detox tea veszélyes?

Nem. Nem minden veszélyes, ami „detox”, „karcsúsító” vagy „tisztító”. Az ELLE nemzetközi táplálkozástudományi szakértője, Sonal Shah segít, mire figyelj, ha egészséges módon szeretnél méregteleníteni.

„Nagyon kétkedve fogadnék mindenféle marketing fogást, ami komoly testsúlycsökkenést ígér az ilyen termékek segítségével” – figyelmeztet Sonal. „A hosszútávú fogyás eléréséhez arra kell törekedni, hogy az ember testében a zsír aránya kisebb legyen, és a teák és shake-ek önmagukban ezt nem képesek kiváltani. A rendszeres edzés, a kiegyensúlyozott étrend, a jó alvás és a stressz megfelelő kezelése mind szükséges a cél eléréséhez”.

Ha úgy találod, hogy egy detox stílusú termék segít, nyomozd ki, milyen összetevőkből áll és azok hogy működnek.

Mely összetevőktől óvakodjunk?

A legfontosabb a szenna, egy növény levele, erős hashajtó hatással.

„A szennát én csak rövid távú kezelésként alkalmaznám székrekedés esetén, ha már semmi más nem segített” – mondja Sonal.

Azt is javasolja, hogy legyünk óvatosak a mesterséges édesítő és ízesítő szerekkel, valamint színezékekkel, amiknek szintén lehet hashajtó hatásuk. Fontos, hogy nézzünk utána azoknak az összetevőknek, amiket nem ismerünk.

Amit még érdemes az eszünkbe vésni, az, hogy a „természetes” nem feltétlenül jelent ártalmatlant. A szenna példájából is látszik, hogy egy növénynek is lehet erős hashajtó hatása.

Egyéb összetevők, amikre nem árt, ha felfigyelsz: Satiereal és Super Citrimax, amik olyan, úgynevezett „karcsúsító” termékekben találhatóak, amiket időnként még a Kardashianok is reklámoznak, de az amerikai Étel és Gyógyszer Társaság nem hagyta jóvá őket.

És óvakodj a rostos izomépítő összetevőktől, mint az útifű maghéj vagy a metilcellulóz, amik vízzel keveredve  szintén hashajtó hatásúak, túlfogyasztás esetén pedig krónikus székrekedéshez vezethetnek.

Az olyan stimulánsok, mint a koffein, a guarana és az efedra (kínai nevén ma huang)szintén problémásak lehetnek, mert  mesterségesen felgyorsítják az anyagcserét, valamint szédülést és ájulást is okozhatnak.

Hogyan méregteleníthetünk természetes módon?

„Az olyan gyógynövény teák, mint a citrom, a zöld tea, a csalán, a gyömbér, vagy a pitypang, megfelelnek erre a célra, ami az ételeket illeti, ott pedig ajánlanám a grapefruitot, a articsókát, a spárgát, az almát, a dióféléket, a chia magot és a lenmagot. Ha ezeket rendszeresen fogyasztjuk, az hozzásegít, hogy természetesen egészségesnek érezzük magunkat, tele energiával, és a testünk rendszerei harmóniában működjenek” – mondja a szakértő.

Fotók: Getty Images

detox diéta fogyás hashajtó méregtelenítés túlsúly

Még több
Szépség