Fogfehérítés – Otthon vagy a fogovosnál éri meg jobban?

Különböző módszerek, velejáróik és az eredmények

Fogfehérítés – Otthon vagy a fogovosnál éri meg jobban?
2019.03.04. 08:16

Ha szereted a vörösbort, a kávét vagy a szója szószt – ha szeretsz élni – akkor talán veled is előfordult, hogy a fogaid egy idő után már nem olyan fehérek, mint régen voltak. A Hollywoodi filmekben kivétel nélkül mindenkinek száz wattos mosolya van. Ha sárgás a fogad, akár genetikailag, akár az életmódodból adódóan, rengeteg lehetőség van, hogy változtass rajta.

Miért nem fehérebbek a fogaim? 

A fogaid színét két dolog befolyásolja: a fogzománc vastagsága és a zománc színezettsége. A genetikának is fontos szerepe van a fogak kialakulásában, hiszen a fogak minőségét és típusát mindenki a szüleitől örököli. Vékony fogzománc esetében jobban látszik a fog belseje, ami miatt sárgának tűnik, míg ha vastag zománccal áldott meg a sors, akkor fényesebb és fehérebbek is. De mindegy, milyen típusba tartozol, a dohányzástól, bortól, sőt bizonyos gyógyszerektől is beszíneződik a fog felszíne. Az aranyszabály szerint, ami a ruháidon foltot hagy, az nagy valószínűséggel a fogaidat is sárgítja.

Milyen opciók közül választhatok, ha szeretném, hogy fehérebbek legyenek fogaim? 

A leggyorsabb és leglátványosabb eredményeket a fogorvosnál lehet elérni. Egy magas koncentrátumú fehérítőt fújnak a fogakra, vagy UV lámpával varázsolnak tökéletes mosolyt. Kevesebb, mint két óra alatt mindegyik esetben legalább nyolc árnyalatot fehéredik a fogad.

Ha olcsóbban szeretnéd megúszni, akkor otthon is kipróbálhatsz fogfehérítőket. Ha nem szereted a fogorvosi kezeléseket, akkor az orvos összekever egy krémet, amit aztán otthon egy UV lámpa fényével magadnak alkalmazhatsz. Az otthon használatos krém nem olyan magas koncentrátumú, ezért kicsit több ideig tart a hatása, napokat vagy akár heteket is igénybe vehet.

A fogfehérítő szerek alapvetően a sárga tónusú fogakra hatnak legjobban, ezért ha kékes vagy szürkés árnyalatú a fogad, akkor mindenképpen orvos segítségével válassz módszert a fehérítésre.

Hogyan készüljek fel a fogfehérítésre?

Először is nagyon fontos, hogy a fogaid egészségesek legyenek. Ez azt jelenti, hogy nem lehetnek fogkövek, vérző íny, fogszuvasodás és hasonló problémák a fogakon. Ha fél évvel a fogfehérítés időpontja előtt havonta kitisztítják és polírozzák, akkor még fehérebb és szebb lesz a mosolyod.

Mire kell számítanom a procedúra közben, és mi lesz utána? 

Az orvosi fogfehérítés közepesen fájdalmas, de garantált. A procedúra előtt székben fekve, nagyra nyitott szájjal kell kibírni háromszor 15 percet. Neked csak arra kell figyelned, hogy ne hagyd otthon az ajakbalzsamod, és a kedvenc zenei lejátszási listádat.

Mindegy, hogy az orvosi széket vagy az otthoni kanapét választod, a kezelés utóhatása, hogy a fogaid napokig érzékenyebbek lesznek az átlagnál. A forró és hideg ételeket kerülni kell, főleg egymás után, de a kemény ételek sem esnek majd jól. Ha nagyon nem bírod a fájdalmat, akkor javasolt egy fájdalomcsillapító a kezelés előtt. Erre az időszakra a fogkefédet sem árt lecserélni egy puhább, kíméletesebb darabra.

Hogyan tudom tartósan fehéren tartani a fogaimat? 

Szerezz be egy környezetbarát szívószálat, amivel kevesebb esély van rá, hogy a kávé, tea vagy a bor beszínezze a fogaidat. Az otthoni fogfehérítést bármikor be lehet vetni, akár a munkahelyen, akár otthon, az orvosi kezelés után pedig pár havonta érdemes visszajárni ellenőrzésre. A narancs és a barna árnyalatú rúzsokat cseréld le inkább lila vagy rózsaszín tónusú színekre, mivel azok jobban kiemelik majd fogaid fényességét.

fog fogfehérítés száj szépség

Még több
Szépség