Extra száraz a bőröm, van rá megoldás?

2019.02.28. 07:44

Angelina Jolie-nak gyönyörű ajka van. Kerry Washington-t a tökéletes arccsontjáért irigylem. Hogy nekem mi jutott? Száraz, hámló bőr. Mióta csak az eszemet tudom a száraz bőröm meghatározó része az életemnek. A sminkeléssel nincs nagy problémám, a kedvenc alapozómnak és púderemnek köszönhetően el tudom érni a tökéletes hatást. A probléma ott kezdődik, mikor este a tükör előtt szembesülök azzal, mennyire ‘szomjas’ a bőröm.

Elkeseredettségemben nemrég Sai Demirovic bőrgyógyászhoz fordultam (Glo Spa alapítója), aki rávilágított, hogy valójában nem száraz a bőröm. Hogy tessék? Az egész eddigi életem egy hazugság volt.

Kérdések sorozatával kezdtem bombázni a bőrgyógyászt, aki mindenre türelmesen válaszolt. “Előfordult már, hogy arctisztítás után száraz és túl feszes a bőröd?” Persze, válaszoltam. “Ha az arctisztító kiszárítja az arcod, akkor a bőröd pH értéke nincsen egyensúlyban. Ennek következményeként pedig a bőröd vagy elkezd még több olajat termelni, vagy nagyon kiszárad. Ez egy ördögi kör. Könnyen lehet, hogy nem a bőröd minőségével van a baj, hanem az arctisztítóddal.”

Biztos, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki félre diagnosztizálta magát, ezért megkértem, magyarázza el, mitől lesz száraz a bőr, miért, és hogyan lehet megakadályozni.

Hogyan néz ki a száraz bőr?

“A kiszáradt bőr sokféleképpen nézhet ki. Általában az irritáltság érzete mellett piros foltok is tarkíthatják a bőrt. Ha arctisztítás után azt érzed, különösen kiszáradt a bőröd, akkor valószínűleg tényleg csak nem megfelelő terméket használsz. Ha megmosod az arcod reggel, és úgy érzed feszül a bőröd, akkor viszont biztos lehetsz benne, hogy alapvetően száraz bőröd van.”

Mi okozza a bőrszárazságot?

“Legtöbbször a hidratálás hiánya. Az is probléma lehet, ha olyan testápolót használsz, ami ahelyett, hogy beszívódna a bőrödbe, csak eltömíti a pórusaid. A szérumok pont ezért nagyon hatásosak, ajánlom mindenkinek, hogy építse be a napi rutinjába. Egy hylauronsavas szérum csodákra képes a száraz bőrrel.

Mik azok az összetevők, amik messziről kerülendők?

“A glikolssavat mindenképpen el kell kerülni, ha nagyon szereti valaki azt a terméket, amiben megtalálható ez az összetevő, havonta maximum egyszer használja. Gyakori alkalmazása csak rátesz egy lapáttal a bőrszárazságra.”

Milyen összetevőjű termékeket ajánlanál akkor?

“A tej alapú arctisztító csodákra képes, főleg télen, mivel nagyon kíméletes a bőrrel. Az is jó megoldás, ha évszakonként váltogatod az arclemosódat, mivel a bőr máshogy reagál minden időjárásban a külső hatásokra. Nem az a lényeg, hogy milyen terméket használsz, hanem az, hogy minél kevesebb krémet vigyél fel a kívánt felületre és először vizsgáld meg, hogyan reagál rá bőröd.”

Ha elkezd hámlani a bőröm, azonnal egy hidratáló maszkot, vagy bőrradírt alkalmazok. Ez mennyire hatásos?

“A maszkokat nagyon körültekintően kell használni. Ha problémás a bőröd, mondjuk száraz, hámlik, akkor egy héten maximum kétszer is elegendő. A bőr alapvetően tisztítja magát, ezért a hámlasztó maszkokkal csak rá segítesz erre a folyamatra. Ha túlzásba viszed, akkor annyit érsz el, hogy még jobban kiszárad a bőröd. A maszk valójában nem a legjobb hidratáló az aknés bőrre sem, toxikus környezetet alakít ki a bőröd felszínén, pattanások és mitesszerek tökéletes melegágyaként szolgálva.”

Milyen szépségápolási rutint kell elkerülni ilyen bőrtípussal?

“Száraz bőr esetén el is lehet felejteni a tisztító tonikot, mivel ez még jobban kiszárítja. A tonikok leginkább csak glikolsavat és alkholt tartalmaznak, ez a két összetevő pedig a lehető legrosszabb számodra.”

Mi van akkor, ha bőröm nem csak száraz, még érzékeny is?

“Igyál sok-sok vizet! A víz segít kiszűrni mindent a belekben, és minden, ami arcbőröddel történik, az emésztésnél kezdődik. Ha nem iszol elegendő mennyiségű folyadékot, akkor a bőröd nem fog tudni rendesen regenerálódni. A vitamin bevitel és a víz látványosan javítja a legtöbb problémát a bőrön.

Jól esik majd a bőrödnek, ha hilauronsavas hidratálóval ápolod, de itt is fontos, hogy csak kis mennyiségen használj minden terméket. Ha túlzásba esel, csak rosszabb lesz a probléma. Ne felejtsd el, hogy bőröd legjobban lélegezni szeret.”

bőrápolás száraz bőr szépség

Még több
Szépség