Gének vagy krémek – Melyik a fontosabb?

Meg fogsz lepődni a tudományos eredményeken!

Gének vagy krémek – Melyik a fontosabb?
2019.01.29. 16:39

Sajnos, mindannyian kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy a bőrünk öregszik. Egy nap már nem lesz olyan puha és bársonyos, mint ahogy hosszú évekig megszoktuk. A jó hír azonban az, hogy nem is olyan biztos, hogy a gének döntik el, mit látsz a tükörben öt, tíz, vagy akár húsz év múlva. Bizonyos mértékig biztosan befolyásolhatod, hogyan öregszik a bőröd. Mutatjuk, hogyan!

A génfaktor

Az Olay arcápolási márka és a Harvard Orvosi Iskola többszáz fős mintával készített kutatásából az derült ki, hogy azok a nők, akik sokkal fiatalabbnak néznek ki a koruknál, egy különleges génnel rendelkenek. Az Olay ezután 155 ezres mintával folytatta a kutatásokat, csupa olyan nővel, akik 10 évvel fiatalabbnak néztek ki koruknál. Az első eredményekből azt már tudni lehetett, hogy minden „különlegesen öregedőnek” egy másfajta biológiai ujjlenyomat található a bőrsejtjeikben, de azt nem, vajon miért.

„Szerettük volna megtudni, hogy a vizsgált személyek vajon ezekkel a különleges génekkel születtek-e, és nómindegy, mit csinálnak, jól néznek ki, vagy mégis számítanak az életvezetési, szépítkezési szokásaik” – magyarázta Dr. Frauke Neuser, az Olay vezető tudósa. Felfedezték, hogy a vizsgálat során részt vevőknek két olyan speciális genetikai markerük van, ami mindannyiukban egyaránt megtalálható. Azt is észrevették, hogy hiába rendelkeznek az „örök fiatalság” markereivel, közülük sem mindenkinek olyan szép a bőre. Hogy választ kapjanak minden kérdésre, a tudósok a legapróbb részletekig kikérdezték az alanyokat a mindennapi rutinjukról, hogy megtalálják a lehetséges kapcsolatot a csodás bőr és  az életvitellel illetve környezeti hatásokkal kapcsolatos faktorok között.

Az eredmény nem okozott túl nagy meglepetést, mondta Dr. Neuser. Azok a résztvevők, akiknek a bőre fiatalosabb volt, hasonlóan egészséges mindennapi rutinról számoltak be, az arcápolástól kezdve a dolgokhoz való hozzáállásukon át a pihenésig.

Így vedd kézbe a bőröd sorsát

„A kutatás végeredménye megmutatja, hogy hiába rendelkezik valaki a ‘fiatalító’ génekkel, a bőr öregedésére kifejtett hatásuk elenyésző, ha mellettük nem megfelelő az életvitel” –  Magyarázza Dr. Neuser. „Kiderült, hogy igenis számít, mit kenünk nap mint nap az arcunkra, és ez rendkívül izgalmas! (A szépségtermékek imádói most nyugodtan felkiálthatnak örömükben: a tudomány a ti oldalatokon áll!) „A gének csak egy bizonyos pontig segítenek” – ért egyet Sejal Shah, New York-i bőrgyógyász. „Az életstílus egy ponton túl felülírja az adottságokat”.

A kutatás konklúziója a következő: a gyönyörű bőrt nem csak a természet, hanem nagy mértékben annak táplálása határozza meg. „A szüleinket nem választhatjuk meg, azt viszont igen, milyen arcápolási termékeket használunk nap mint nap. Ahogyan az arcunkkal bánunk, sokkal nagyobb mértékben játszik közre az öregedés folyamatában, mint maga a természet, vagy az örökölt gének.“ – fejti ki véleményét Joshua Zeichner dermatológus.

A kutatásban résztvevő nők mindennapjaiban a fényvédő krémek használata 90%-os gyakorisággal fordul elő. Közülük, a nők 78%-nak bőre sokkal fiatalosabb, üdébb, mint akik kevesebbszer ápolják arcukat fényvédő krémmel.

Zeichner egyetért azzal, hogy a fényvédő krém napi használata az első számú aranyszabály a gyönyörű bőr elérése érdekében. Az UV fény rendkívül káros, bőrünket észrevétlenül teszik tönkre a nap sugarai.

Dr. Neuser alátámasztja a kutatási eredményeket. A legtöbb nő, akiknek napi rutinjába beletartozik a fényvédő krém használata, és kevesebbet napoznak, sokkal ragyogóbb bőrrel rendelkeznek, mint azok, akik nem használnak fényvédőt, és rendszeresen kifekszenek a napra.

Második aranyszabály: Az antioxidánsok bőrbe juttatása elengedhetetlen. Dr. Zeichner szerint, amint eléred a 30-at, a bőröd természetes antioxidáns védelme fokozatosan csökkeni kezd. „Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyökök károsodását, amit az UV fény okoz. A niacinamid nevű összetevő (a B vitamin származéka) jelentős védelmet nyújt a káros sugarak ellen. Ezen felül gyulladáscsökkentő hatású, és a foltokat is halványítja” – magyarázza a dermatológus.

A fényvédő fontossága mellett a kutatás során fény derült egy másik igazságra is. A bőr textúrája miatt, az olyan érzékeny területek, mint a szem környéke, sokkal hamarabb kiszárad az olajmirigyek hiánya miatt. A száraz bőr pedig sokkal hamarabb öregedik, mint a hidratált. Elengedhetetlen ezért, hogy a szemkörnyéket megfelelően ápoljuk C és E vitaminnal, amik nemcsak hidratálják azt, de a sötét karikákat is eltűntetik. Arcunkra is használhatunk olyan terméket, ami ebben a két vitaminban gazdag, az extra hidratálás érdekében. „Éjszakára ápoljuk a bőrünket olyan termékkel, ami a hidratálás mellett úgynevezett peptideket is tartalmaz, mivel ezek az összetevők járulnak hozzá a kollagén termeléséhez.“ Árulja el Dr. Zeichner.

Élj jól, legyél jól

A megfelelő napi arcápolás rutin mellett a kevésbé öregedők csoportja még egy dologban volt egységben, ez pedig az egészséges, kiegyensúlyozott életmód. A legtöbben rendszeresen végeznek testmozgást, vitaminokat szednek, és naponta legalább nyolc órát alszanak. Mindezek mellett fontos a pozitív gondolkodás. „Azok a nők, akik pozitívan tekintenek az öregedés, és a jövőjük felé, 30%-al növeli az esélyét, hogy 10 évvel fiatalabbnak tűnjenek koruknál. „Kutatások bizonyították, hogy erős kapcsolat áll fenn a bőr minősége és a stresszkezelés, optimista hozzáállás között.“ – mondja Dr. Neuser. Tehát, ha jól bírod a stresszes helyzeteket, talán sokkal később kezd el öregedni az arcod!

Dr. Sejal Shah elmondása szerint folyamatosan tapasztalja, hogyan befolyásolja páciensei bőrét a stressz, és a negatív hozzáállás. „Mindenkinek tisztában kéne lennie azzal, hogyan hatnak az érzelmek a bőrre. Ha szomorú, vagy stresszes időszakon mész keresztül, a bőröd is garantáltan ezt fogja sugározni. Az első kérdésem a pácienseim felé mindig az életminőségükkel kapcsolatos. A lelki jólét elengedhetetlen, ha szép bőrre vágyunk!“ – magyarázza.

A recept egyszerű: használj megfelelő krémeket minden nap, érezd jól magad, a többit megoldja a biológia!

anti-ageing arc bőr bőrápolás gének krém öregedés

Még több
Szépség