Melyik jóga lesz a legmegfelelőbb számodra?

Ismerd meg a különböző típusokat a yintől a sörjógáig!

Melyik jóga lesz a legmegfelelőbb számodra?
2019.01.14. 12:37

Habár a jóga évszázadok óta ismert Indiában, mindössze harminc éve hódította meg a nyugati világot, ma viszont már több mint 300 millió követője van világszerte. Egész iparág jött létre, amelynek újra és újra meg kell újulnia, hogy kielégítse a stresszes életmódot folytató városlakók igényeit, akik a sportos edzésformákat és a belső harmóniát keresik. Az elvárásoknak sikerült megfelelni, hála az elhivatott oktatóknak, akik az óráikba egyaránt belecsempésznek állóképesség-javító, szórakoztató és zen gyakorlatokat, vállalva azt, hogy ez a hagyományos jóga követői körében nem arat osztatlan sikert.

HOLISZTIKUS

Kinek ajánlott? A meditáció, a relaxációs gyakorlatok kedvelőinek és a spiritualitásra fogékonyaknak.

Hogyan működik? A jóga és a zen technikák összekapcsolása annak érdekében, hogy a test és a lélek kapcsolata még szorosabb legyen, helyreállítsuk a test energiáit, és megtanuljuk a módszert a hétköznapi életünk részévé tenni. Semmi pánik, ha nem érzel rá az első alkalommal, kell egy kis kitartás, mivel két vagy három alkalom szükséges, hogy elérd az igazi ellazulást.

Típusai:

Asztrojóga: A csillagjegyek és bolygók hatásának megértése, és azon pozíciók gyakorlása, amelyek pillanatnyi hatásaikhoz kapcsolódnak.

Csakrajóga és színterápiás jóga: A flow jóga felfedezése, az évszakok és az univerzum ritmusához kapcsolódva. A csakrajóga során megtudhatjuk, hogyan nyilvánulnak meg a különböző energiaközpontok testi, lelki, szellemi szinten. Összefüggéseket fedezhetünk fel a testhelyzetek és az energiaáramlás között, elsajátíthatjuk az egyes csakrákhoz tartozó dinamikus flow gyakorlatokat. Ezek segítenek harmonizálni őket, energetizálni testünket, lelkünket, szellemüket. A csakrák színeivel, fényekkel kombinált óra segít még inkább elmélyülni, ellazulni a gyakorlatokban.

Chroma jóga: A nálunk még nem igazán ismert műfaj a fény- és színterápiát az agyunkat stimuláló zenével és természetes illatokkal (aromaterápiával) kombinálja, így egy minden érzékszervünket körbejáró és megmozgató jógaélményt kínál.

HIBRID

Kinek ajánlott? Azoknak, akik már unják a klasszikus jógaórákat, vagy akik tovább szeretnének lépni a gyakorlásban.

Hogyan működik? Külön­böző módszerek egyvelege, a különböző mozgásformák felfedezése új szemszögből, az előnyök egyesítése a szuperhatékony eredményért. Érdemes több módszert kipróbálni, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet. Általában minden nehézségi szint elérhető, még a kezdő is.

Típusai:

Yogalates: Ötvözi a jógát és a pilatest.

Antigravitációs jóga: Erősítő-nyújtó gyakorlatok kombinációja, melyeket fejjel lefelé egy hintaszerű anyagban végzünk (hammock). A különleges fordított testtartások jótékony hatásúak a keringésre, idegrendszerre és emésztőrendszerre is.

Jógabalett, jógatánc: A klasszikus táncalapok újragondolása, magában foglalja a balett kecsességét, a jóga rugalmasságát. Nyújtás, erősítés nőies, kecses, kifinomult mozdulatok kíséretében.

HANGJÓGA

Kinek ajánlott? Aki szeretne a zene segítségével vagy mélyről jövő beszédhang felfedezésével meditálni.

Hogyan működik? A zenei közegnek (mantrázás, gong, hangtálak) köszönhetően megteremti a harmóniát a test és a lélek között. Legtöbbször kevesebb pozíciót használ, és azt energikusabban.

Típusai:

Hangterápiás jóga: Az élő zene és a légzés erejét kombináló, hangtálakkal vagy hangdrum-mal kísért órák során a légzés és a dallamok segítenek átlendíteni a nehezebb részeken. Kicsit dinamikusabb, áramlósabb jógagyakorlás.

Gongjóga: A hang jógájának tudománya és a kundalini jóga eszközeinek ötvözése. A kundalini jóga az energia és a tudatosság jógája, melynek középpontjában a lazítás és az öngyógyítás áll. Az intenzív és erőteljes légzőgyakorlatokkal kombinált ászanasorozatok segítenek megtisztítani és szabaddá tenni a testben az energia áramlását, hogy létrehozzunk egy befogadó test-tudat állapotot egy mély, gong által kísért relaxációra és meditációra.

FORRÓ JÓGA

Kinek ajánlott? Aki szereti a meleget, és szeretne gyorsan megszabadulni a méreganyagoktól.

Hogyan működik? A jógaórák 30–40 °C-ra felfűtött teremben zajlanak. Mi ennek az előnye? A melegnek köszönhetően ellazulnak az izmok, felpezsdül a vérkeringés és fokozódik az erőnlét.

Típusai:

Modo Yoga: Minden tudásszinthez igazított műfaj, amely terápiás jógát és tradicionális jógaalapokat ötvöz. Ez a szív- és érrendszerre ható edzésforma erősíti, tónusban tartja és ellazítja az izmokat, miközben megnyugtatja a szellemet és csökkenti a stresszt.

Hot jóga: Hatha vagy vinyásza jóga 30 °C-ban, vagy hagyományos bikram jóga 40 °C-ban.

Chili jóga: A 36-38 °C-os meleget infrapanelek biztosítják. Az infravörös hullámok csak a bőrt és a környezetet melegítik fel, de a levegőt nem. A bőr mélyebb rétegeibe hatolva sejtszinten képesek a méregtelenítésre, az izmok és szalagok bemelegítésére.

KARDIO

Kinek ajánlott? Aki a dinamikus mozgást részesíti előnyben, szeretné az állóképességét növelni és/vagy minél több kalóriát égetni.

Hogyan működik? Az órákon a pozíciók gyors ütemben váltják egymást, stimulálva a szív- és érrendszert.

Típusai:

Hiphopjóga: Leginkább aerobikra emlékeztető, ashtangára épülő jógagyakorlatok vidám, ütős hiphopritmusokra.

Harcos jóga (warrior yoga): A külföldön egyre népszerűbb mozgásforma, a Crazy Horse egykori táncosának, majd a Cirque du Soleil társulat tagjának, Aria Crescendónak saját fejlesztésű ultradinamikus jógája ashtanga és a vinyásza gyakorlatokat kombinál – mindezt dinamikus zenére. Hogy miért harcos? Az órákon mindenki, kivétel nélkül, átlépi határait. A jelszó sokkal inkább az akaraterő, mintsem a rugalmasság.

AERIAL JÓGA

Kinek ajánlott? Aki szeretne egy kicsit elrugaszkodni a földtől, szembenézni a félelmeivel, vagy felfedezni egy új mozgásformát.

Hogyan működik? Úgy végezni a gyakorlatokat, hogy közben nem érintjük a földet, a hammockra vagy a partnerre támaszkodunk. Új és kellemes érzés, a testünk ellazul.

Típusai:

Akrojóga: A hagyományos jóga felfedezése olyan akrobatikus pozíciókkal, amelyeket ketten, hárman vagy négyen végeznek. Egyszerre erősíti és nyújtja a végtagok és a törzs izomzatát, emellett fejleszti az egyensúlyérzéket és a mélyizomzatot. Három alappillére a jóga, az akrobatika és a thai masszázs. Nemcsak erősít és hajlékonyabbá tesz, hanem fejleszti a testtudatot, a mozgáskoordinációt és a koncentrációs készséget is.

Cloud jóga: A Franciaországban elterjedt jógaórákon a gyakorlatokat hammockban végzik, és az antigravitációs jógához képest jóval több cirkuszba is beillő gyakorlatot csempésznek bele.

Aerial yin jóga: A hammockban végzett, erősen meditatív jellegű jóga lágyan, mégis igen mélyen megdolgozza a testet fizikailag és energetikailag. Ez a jógatípus egyensúlyba hoz, lecsendesít, megtanít befelé figyelni és ellazulni. A mozdulatsorok gyengéden és hosszan (3–20 percig) elnyújtott pozíciókból állnak

Kép: Getty Images + Mia Feitel

jóga sör típusok yin

Még több
Szépség