Nagyító alatt a kollagén

A testben előforduló fehérjék harminc százalékát alkotó kollagénről csupán annyit tudunk, hogy elengedhetetlen a bőr egészségéhez, feszességéhez. De mit tud még a kollagén?

Nagyító alatt a kollagén
2018.10.02. 19:13

A molekula

Olyan, mint a Chanel rúzs – sosem lehet elég belőle. A kollagén a bőrben és a kötőszövetekben található leggazdagabb strukturális fehérje, mely a test erejének és szerkezetének alapvető alkotóeleme, testünk tartóváza. Tizenhatféle kollagén és 29 alfaja található meg szervezetünkben, melyek lenyűgöző rugalmasságuknak köszönhetően, mint egy ragasztóanyag, a bőrtől kezdve az ínszalagokig, a porcoktól a csontokig, egyben tartják a testünket. Bőrünk rugalmassága, egészsége, és azon képessége, hogy az elhalt hámsejteket új sejtekkel pótolja, szintén a kollagénnek köszönhető. Sajnos a kor előrehaladtával ez a tartóváz meggyengül, s ez a ráncok kialakulásához és a bőr feszességének csökkenéséhez vezet.

Kollagén-idővonal

Fiatalkorban a bőr majd kicsattan, hála az erős és dolgos kollagénmolekuláknak. De a szervezet természetes kollagéntermelése lassan, de folyamatosan hanyatlik, már a húszas éveink végétől kezdve egészen a menopauza időszakáig, ami a kollagén szempontjából is fordulópontnak számít. Mielőtt a szervezet a menopauza időszakába lép (perimenopauza), és a menopauza utáni szakaszban (posztmenopauza), rohamosan esik a kollagénszint. Ezen a ponton a tartószövetek egységes szerkezete fokozottan felbomlik, valahogy úgy, mintha egy ház alapzatából kivennénk egy-egy téglát. S hogy mi történne a házzal? Hát el tudjuk képzelni…

A tettesek

A kollagén csökkenése tehát elkerülhetetlen, de mint a bőr öregedését előidéző tényezők mindegyikénél, itt is vannak körülmények, amik felgyorsíthatják a folyamatot. Íme, a legnagyobb ellenségek:

Dohányzás: Az egyik legnagyobb „kollagéngyilkos”, mivel aktiválja azokat az enzimeket, amik mind a kollagén-, mind az elasztinrostokat roncsolják.

Túlzott napozás: Nem csak a kollagénnek árt, a sejtek DNS-ét is roncsolja, és gyengíti a bőr természetes védekezőképességét.

Levegőszennyezettség: A szennyezett levegő ártalmas szabad gyököket tartalmaz, melyek gyengítik, veszélyeztetik a bőr épségét, ellenálló képességét, aminek hatására csökken a kollagénszint.

Alkohol: Elvonja a legfontosabb tápanyagokat – vitaminokat, ásványi anyagokat – a szervezetből, miközben felerősíti sejtszinten az oxidatív stresszt, ami a sejtek roncsolódásához vezet.

Mértéktelen cukorfogyasztás: A felgyülemlett cukor kristályosodik a bőrben, s ez megrongálja a kollagénrostokat. A glikációnak nevezett folyamat hatására a bőr szerkezete merevvé válik, amitől

az öregedési folyamat láthatóan felgyorsul.

Égett húsok és húskészítmények: Szabad gyököket tartalmaznak, melyek lelassítják a kollagéntermelődést, illetve fokozzák a gyulladások kialakulását, ami gyengíti a törékeny kollagénszerkezetet.

Bőrápolási rutin

Bár a kollagénmolekulák nagyságuk miatt nehezen tudnak bejutni a bőrbe, de a már meglévő kollagénforrásainkat meg tudjuk védeni, s egy kis felszíni bőrápolási „trükkel” arra ösztönözhetjük a bőrünket, hogy még többet termeljen.

Védelem: Használjunk fényvédő krémeket, amelyek mind az UV-A, mind az UV-B sugaraktól óvják bőrünket. Előbbinek hosszabb a hullámtartománya, és képes áthatolni a felhőkön és az ablaküvegen is.

Védelem és egy kis trükk: Az arcápolókban található C-vitamin serkenti a kollagéntermelést és megakadályozza a roncsolódásukat okozó enzimek kialakulását. Ráadásul szuper antioxidáns is.

Trükk: Az A-vitamin-családhoz tartozó retinol az egyik olyan felszíni hatóanyag, amely bizonyítottan stimulálja a kollagén termelődését és finomítja, csökkenti a ráncokat.

Katt a galériára!
7 fotó

Nagyító alatt a kollagén

1 of 7
2 of 7
3 of 7
4 of 7
5 of 7
6 of 7
7 of 7

  2 of 7
Nagyító alatt a kollagén

Intelligens fényvédők Bariésun Mineral fizikai fényvédő SPF 50, Uriage 5600 Ft

  3 of 7
Nagyító alatt a kollagén

Intelligens fényvedők - KIEHLS 1086145-118

  4 of 7
Nagyító alatt a kollagén

Intelligens fényvédők - UV Essentiel Multi-Protection Daily Defender fényvédő krém SPF 50, Chanel

  5 of 7
Nagyító alatt a kollagén

Szuper antioxidánsok - Fresh Shot Antioxidáns intenzív arcápoló fáradtság ellen, Vichy 8599 Ft

  6 of 7
Nagyító alatt a kollagén

Szuper antioxidánsok - Cosmetic Lad arckrém, Lush 5990 Ft

  7 of 7
Nagyító alatt a kollagén

Szuper antioxidánsok - Redermic C krém normál és kombinált bőrre, La Roche Posay 6749 Ft

 

 

 

bőrápolás kollagén molekula

Még több
Szépség