Mozduljunk a ritmusra!

Edzésünk hatékonysága, úgy tűnik, nem csak a high-tech gépeken múlik ‒ a zene, amit közben hallgatunk, legalább annyira hozzájárulhat izmaink fejlődéséhez.

Mozduljunk a ritmusra!
2018.08.21. 12:47

Akár Haimet, akár Halsey-t hallgatunk szívesen, valószínűleg abba az egymilliós táborba tartozunk, akik zenére szeretnek edzeni. A zene ugyanis erőteljes hatást fejt ki ránk: képes megváltoztatni a hangulatunkat. Ha hiányzik a motivációnk az edzéshez, elég csak bekapcsolnunk a kedvenc dalunkat, és máris érezzük, hogy az agyunk és a testünk beindul. A kutatások bebizonyították, hogy a jó érzésen kívül a zene képes kitolni határainkat akár a végsőkig is. A dalok tempója például jelentős hatással van a teljesítményünkre: nemcsak motivál, de képes megváltoztatni
a fáradtság és fájdalom érzékelését is. Az edzés közbeni aktivitásunkban a tempó szempontjából van egy úgynevezett csúcspont, ez 120 és 140 ütem percenként, ami körülbelül a duplája a legtöbb ember nyugalmi állapotban lévő szívdobogásának. Ha percenkénti hetvenes fordulatszámon szobabiciklizünk, és ehhez száznegyvenes ütemű zenét hallgatunk, minden egyes ütemre óhatatlanul egy dupla fordulatot teszünk.

Érdekes módon nem csupán a dal lendítheti fel edzésünket, hanem már maga a dal kiválasztása is. A kutatások szerint azoknak, akik maguk kontrollálják a zeneválasztást, a kiválasztott dal sokkal hatékonyabban vonja el a figyelmüket, és kevésbé éreznek fájdalmat.

A profi atléták régóta támaszkodnak a zene erejére annak érdekében, hogy még jobban felpörgessék magukat. Michael Phelps a riói olimpián minden szám előtt egészen az utolsó pillanatig a fején tartotta fülhallgatóját, és azóta bevallotta, Eminem, Lil Wayne és Skrillex ütemei segítették ahhoz a lendülethez és energiához, amivel mindenkinél gyorsabban volt képes leúszni a versenyszámokat. Teljesítményünket tehát igenis befolyásolhatja a zene, ami képessé tesz minket arra, hogy uraljuk a helyzetet.

Ezért az utóbbi időben az edzőtermek is igyekeznek tudományosabban kiválasztani a háttérzenét. Gyakran az óra felépítését is kifejezetten a dalok ritmusára építik. Az intenzív tempók bizonyos mozdulatokkal való kombinálása lehetővé teszi, hogy egy meditatívabb állapotba kerüljünk, és ki tudjuk zárni a külvilágot. Amikor pedig lassabb tempóra kapcsol a zene, képesek vagyunk belelazulni. Úgy fest, a percenként 105 ütemű dalok a legjobbak, de a tempó mellett a szöveg is legalább olyan fontos. Szöveg nélkül ugyanis  a fájdalomra fókuszálunk. Viszont egy pozitív üzenetű dalszöveg – például, ami átformálja az önmagunkkal kapcsolatos érzéseinket, vagy olyan üzeneteket ad, amik az adott mozgástípusra vonatkoznak – nagy erőt adhat edzés közben.

Talán a legegyszerűbb, ha az ütemek tudománya helyett elsősorban az érzéseinket vesszük figyelembe, hiszen minden dalhoz kapcsolódnak emlékek, érzések, személyes asszociációk. Egy olyan dallam, ami jókedvre derít, minden bizonnyal elég jól jön majd egy maratonnál, tempótól függetlenül. Vagyis, ha éppen egy Bieber-ballada segít nekünk túlélni egy boot campet, akkor hajrá! Fülhallgatót fel!

EXTRA TIPP:

Kondikellékek

Gyorsítsuk fel az edzés utáni szépségrutinunkat ezekkel az öltözőbarát kellékekkel! Óriási segítség, amikor az edzés után rohannunk kell a munkahelyünkre, mert bár az ára borsos, extrém gyorsan megszárítja a hajat. Supersonic™ hair dryer hajszárító (fukszia), Dyson 122 999 Ft

Egyetlen törléssel nemcsak letisztíthatjuk, de egyben fel is frissíthetjük a bőrünket. Love Nature arctisztító kendők teafával, Oriflame 1299 Ft/25 db

dyson edzés zene

Még több
Szépség