Ha egyszer begyulladunk

Miközben a bőrünk felszínén kialakult ráncaink, az itt-ott megjelent szarkalábak eltüntetésén fáradozunk a különböző ránctalanító és feszesítő kozmetikumokkal, könnyen kiderülhet, hogy tüneteink hátterében a sejtekben keletkezett gyulladás a ludas.

Ha egyszer begyulladunk
2017.11.09. 16:15

Hétvége van. Végre kényeztethetjük magunkat. Miután megnéztünk pár részt kedvenc sorozatunkból, s kedvenc illóolajunkat tejszínben elkeverve relaxáló fürdőt vettünk, majd lemostuk a régóta beszerzett mélytisztító pakolást, a nagyítós tükörben arcunk minden négyzetcentiméterét szemügyre vesszük. Holott a látható dolgoknál sokkal fontosabb, mi történik a felszín alatt, ugyanis a gyulladások hatására a sejtjeinkben szép csendben valami készülődik…

Általánosságban véve a gyulladás a test sérülésekre adott egyfajta védekezési reakciója. Ez az oka annak is, hogy ha megcsíp bennünket egy bogár, a bőr körülötte kipirosodik, viszket és megduzzad. Viszont ha egy gyulladás krónikussá válik, azaz folyamatosan jelen van, lassan lemeríti a sejteket, s ez az a pont, amikor valódi károk keletkeznek a bőrben.

Azt az állapotot, amikor egy sejtben a szabadgyökök nagy számban vannak jelen, oxidatív stressznek nevezik, amely olyan kémiai folyamatokat termel, melyek a sejten belül gyulladásokat generálnak. Ezek a gyulladások tarthatnak órákon vagy akár napokon át, s jelentősen károsítják a sejtek megfiatalodásához szükséges energiaforrást, a mitokondriumot. Amikor ez az energia lelassul, megkezdődik a sejtek öregedési folyamata.

A szabadgyököket szinte lehetetlen kivédenünk. A káros környezeti hatások és az UV sugárzás következtében mindenhol jelen vannak, körbe vesznek bennünket, továbbá a stressz, a kevés alvás, a cukor- és a keményítőfogyasztás mellékhatásaként belső folyamatként is jelen vannak. S ha egy sejt már eleve kimerült, körülbelül nulla az esélye, hogy még erőteljesebben legyen képes védekezni az őt érő újabb támadásokkal szemben. Ezáltal egy ördögi kör alakul ki, mely hiperpigmentációs elváltozások (barna foltok), apró ráncok és a bőr rugalmasságának csökkenése formájában manifesztálódik.

Katt a galériára!
7 fotó

Ha egyszer begyulladunk

1 of 7
2 of 7
3 of 7
4 of 7
5 of 7
6 of 7
7 of 7

  2 of 7
Ha egyszer begyulladunk

SOS Emergency Cream bőrnyugtató arckrém, Elemis 22 500 Ft

  3 of 7
Ha egyszer begyulladunk

Rózsapakolás, Dr. Hauschka 9950 Ft

  4 of 7
Ha egyszer begyulladunk

Remedies Skin Relief bőrnyugtató szérum, Bobbi Brown 13 490 Ft

  5 of 7
Ha egyszer begyulladunk

Life Plankton Sensitive Emulsion arcápoló emulzió érzékeny bőrre, Biotherm 14 900 Ft

  6 of 7
Ha egyszer begyulladunk

Rose De Luxe arcolaj, Adrienne Feller 18 542 Ft

  7 of 7
Ha egyszer begyulladunk

Life Plankton Sensitive Emulsion arcápoló emulzió érzékeny bőrre, Biotherm 14 900 Ft

Ha a bőr gyulladásban van, nem képes a bőr rugalmasságáért és feszességéért felelős elasztin és kollagénrostok termelésére, s ez ismételten az öregedési folyamat kezdetéhez vezet. Olyan hatóanyagokra van szükség, melyek csökkentik a gyulladásos állapotot, megerősítik a bőr védelmi rendszerét, és regenerálják a bőrt.  A természetben számos növényi hatóanyagot találunk, melyek képesek megállítani a folyamatot. Ilyen például a rózsa, melynek kivonata és illóolaja több száz kémiai vegyületet tartalmaz, és egyedülálló módon és mértékben képes emelni a sejtek energiaszintjét. Ha illóolajokban gondolkodunk, a tömjén az egyik legkiválóbb gyulladáscsökkentő és hámosító olaj, illetve az olasz szalmagyopár (más néven immortelle), ez utóbbi a bőrsejtek egészséges fejlődését is támogatja.

A bőrfelszíni kezelések mellett érdemes belsőleg is fogyasztanunk gyulladáscsökkentő ételeket. Ezek leginkább a „minőségi” fehérjék, vagyis a halfélék, tengeri herkentyűk, tofu (lehetőleg bio), továbbá a teljes kiőrlésű gabonafélék, friss gyümölcsök és zöldségek, s az olajos magvakban és olívaolajban található egészséges zsírok. Ezek az élelmiszerek nem okoznak gyors vércukorszint növekedést, ami fokozott inzulintermeléshez, s ezáltal gyulladásos reakciókhoz vezethetne.

A táplálkozási és bőrápolási tippeknek nagy előnye, hogy mind rövid-, mind hosszú távon képesek kifejteni hatékonyságukat, így a nagyítós tükrünkben azonnal, és hétről-hétre is érzékelhetjük a változást.

Gurics Krisztina

bőrszárazság szépség

Még több
Szépség